Autor Wątek: Montowanie wideorejestratora  (Przeczytany 2819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
Odp: Montowanie wideorejestratora
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Października 2025, 18:35:04 »
Ja zakładałem wczoraj. Łącznie zeszło mi na zabawę 5h przód / tył + powerbank. Na tył kable puściłem górą - pod uszczelkami drzwi i na wcisk w słupek i tylne boczki i dalej pod dachem (trzeba wyjąć 3 kołki z podsufitki) do gumowych peszli. Peszel trzeba wyjąć z mocowania dolnego i górnego. U mnie nie było tak koloroweo jak na filmach na YT bo na dole peszel przyklejony jest taśmą do wiązki kabli. Obok klejenia jest jednak mała dziura w którą włożyłem małą łyżkę do zdejmowania plastików aby maksymalnie ją naciągnąć. Nie ma obawy guma się nie rozedrze. Z drugiej strony cienkim lekko sztywnym drutem (złożonym na pół aby była obła niehacząca końcówka!) przepchałem przez peszel i wylazłem w naciągniętej dziurze. Do drutu taśmą izol. przykleiłem końćówkę kabla kamery i przepchałem przez peszel. Leciało kilka kur.. 30min z życiorysu ale finalnie sukces.
Później trzeba wyszarpać z klapy przy szybie środkowy plastik, dosłownie wyszarpać bo siedzi na 4 białe kołki i  zatrzaskuje się też na końcach po boku. Nadmiar kabla zwinąłem i schowałem w klapie owinięty gąbką aby nie tarabanił.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Października 2025, 18:50:16 »
Aaa i jeszcze jedno, w moim przypadku ten plastik klapy bardzo mocno ściskał kabel kamery przy wtyczce - zgniatał go. Wyrwałem ten plastik ponownie i w miejscu gdzie plastik styka się z kablem, wiertłem 5-ką zrobiłem lekkie wyżłobienie w plastiku i szafa gra.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Października 2025, 20:01:55 »
Ja właśnie dokończyłem też u siebie. Przepychanie przez gumkę poszło nawet sprawnie i bez dodatkowych akcesoriów. Na początku tylko faktycznie ciasno, ale jak juz się wsadzi... jakkolwiek to brzmi :), to już da się ręcznie przepchać (zajęło mi to ze 3 minuty) bo gumka jest elastyczna.
Klapa w której wierciłeś faktycznie mocno trzyma - bałem się, że coś urwę jak odczepiałem, ale jakoś poszło.
Generalnie jest idealnie, z małym wyjątkiem, bo te dwa żółte bzdety w pokrywie przedniego słupka, już jakoś się nie chcą "zakliknąć". Boję się, że mocno je zmaltretowałem... Finalnie pokrywa słupka jest OK i wizualnie jak trzeba, ale nie trzyma się ona tak mocno, jak prawa.
Ciekawe, czy da się gdzieś kupić takie dwa plastikowe bzdety i wymienić na nowe.
Ja nadmiar kabli zwinąłem i przytrytytkowałem do innych kabli, które już tam były. https://www.dropbox.com/scl/fi/i2td7pquz5m39qv1d4yqs/IMG_8687.JPG?rlkey=qnrj3l88g3zf93eufgt6un4r3&dl=0
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2025, 20:05:41 wysłana przez Marcin_RAMZES »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Października 2025, 16:55:31 »
Są na YT filmiki jak kable puszczać szczególnie pracochłonne jest puszczenie na tylną kamerę. Kable zwykle idą po poduszkach i trzeba rozumieć, że muszą być włożone pod a nie nad poduszką. Natomiast w kwestii kamer odradzam Moto Doradcę bo on się zaledwie ślizga po temacie a jego demo, jakie widziałem, to podłączenie pod gniazdo zapalniczki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl