Autor Wątek: abs  (Przeczytany 2452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sito

• Gość
abs
« dnia: 12 Sierpnia 2005, 19:41:47 »
mam problemik podczas wymiany tulejek z przodu pan mechanik uszkodził mi koło zębate na przegubie tzn ukruszył 2-3 zęby efekt taki że po przejechaniu kilkuset m zapala siękontrolka i pokazuje błąd 31 czyli ten czujnik  po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu kontrolka gasnie i po kiluset metrach to samo. wie ktoś czy można wymienić samo to koło bez przegubu a może inny jakiś pomysł naprawy? dzieki

zawika1

• Gość
abs
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2005, 20:00:11 »
Tak opisał to kiedyś Perzan ale trzeba mieć zębatkę

"Czekałem na to pytanie
Dobra, nie będęchamski, choć sporo czasu mi zeszło zanim rozebrałem pierwszą piastępełen obaw, że coś zepsujęi trzeba będzie kupić wersjęABS
Sprawa jest banalna. Na końcu osi piasty (od strony wewnętrznej) jest taka mała zębatka od czujnika ABS. Wygląda to jakby było zrobione z aluminium i stąd moja ostrożność. Rzeczona zębatka jest osadzona w osi piasty na swojej własnej ośce o średnicy ok. 8-10mm. Cała filozofia w tym, żeby ją wyciągnąć nie uszkadzając zębatki. Można to zrobić np. równomiernie podważając z dwóch stron jakimiś łomami czy łyżkami do opon. Ośka tej zębatki jest dość długa i bardzo pasownie siedzi więc trochęsiętrzeba postarać, ale da sięspokojnie. Wyjętą zębatkęnależy wbić (z czuciem !! ) w piastęwersji bez ABS i po krzyku.
Czynności tak banalnej jak samo wymontowanie i zamontowanie piasty nie będętu opisywać, bo jak ktoś nie wie jak wyjąć to lepiej niech sięza to nie zabiera.
Pozdro."

A cały wątek jest TUTAJ,
Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
abs
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2005, 11:02:54 »
Zawika1:

Cytat: sito
podczas wymiany tulejek z przodu pan mechanik uszkodził mi koło zębate na przegubie

A mój opis dotyczył wymiany łożyska w tylnim kole :-DD
Znowu zaćmienie ? ;) Ja nie widziałem przegubu z tyłu  :P

sito, nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że ta zębatka jest tylko pierścieniem wciśniętym na przegub. Może da sięgo w jakiś sposób zdjąć, ale i tak czeka Cięzakup używki. Może być z uszkodzonym przegubem i wtedy próbować przełożyć samą zębatkę.
Druga opcja to dorobienie takiej zębatki gdzieś w zakładzie obróbki skrawaniem, ale nie wiadomo co to za materiał, a cena takiej dorabianej części może być porównywalna o ile nie wyższa niż używanej całej półośki :(
Nawet jeśli dorobisz gdzieś taką, to nie ma żadnej gwarancji, że będzie działać poprawnie przez różnicęw materiale. :(
Tak, czy inaczej - szrot/giełda albo nówka sztuka. Ta zębatka nie występuje jako część zamienna :(
Drobna sugestia to zmienić mechanika ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

zawika1

• Gość
abs
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2005, 11:10:32 »
Zadne zaćmienie  :evil:  . Chodziło o podmianęzębatki . Coś taki złośliwy.Relaksuj sięna urlopie.
Pozdrawiam.

Wlodek

• Gość
abs
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2005, 11:44:59 »
Witam
Na przegubie z przodu ;) jest osadzony pierścień od abs Jeśli masz przegub wyciągniety to żadna robota pierścień jest wciśniety na przegub wystarczy ostrożnie popukać z jednej i drogiej i jest gotoowy do załozenia w nowe miejsce   :athunbsup

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
abs
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2005, 14:36:01 »
Cytat: zawika1
Relaksuj sięna urlopie.

Urlop urlopem, a nadzór musi być ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

zawika1

• Gość
abs
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2005, 22:36:06 »
Urlop urlopem...Bez miodu .
Ale co my bez Ciebie ...  :|  
Pozdrawiam.
Edit.
Coś mi wczoraj nie wyszła ta odpowiedz.
Mało to znaczyć, że ...co zrobili byśmy bez Perzana... I to miało być bez miodu z mojej strony.  :-DD  .
Pozdrawiam.

Wlodek

• Gość
abs
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2005, 22:53:16 »
No tak obydwaj macie racje   :aclap

sito

• Gość
abs
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2005, 16:50:19 »
dzieki  moje przypuszczenia sie potwierdziły nie kupiętego w sklepie:( moze ktoś to przeczyta i zacznie produkowac bo przecież trochęsmieszne wymieniać przegub przez taką pierdołę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl