Cześć,
Przy okazji przeglądu ok. 100 kkm, pan przyjmujący zapytał, czy zrobić "wymianę oleju w skrzyni". Trochę mnie zaskoczył, bo normalnie o takie rzeczy nie pytają, tylko po prostu są przewidziane w kalendarzu przeglądów i tyle. No więc powiedział, ze koszt takiej przyjemności to ok. 1000 zł ale to ja mam zdecydować, bo niby producent niczego nie zaleca, ale oni radzą to zrobić, inaczej przy 170 kkm taka "skrzynia" pada i wtedy koszt jest 10x wyższy. Powiedziałem, że się zastanowię i sobie poczytałem na ten temat tu i ówdzie. Okazuje się, że w ASO robią wymianę statyczną, czyli teoretycznie tę tańszą...
Po dwóch tygodniach, kiedy wróciłem po naprawę na gwarancji relax (wymiana jęczącego siłownika klapy bagażnika oraz wyciszenie skrzypień foteli), na moje pytanie odnośnie wymiany oleju w przekładni, tym razem inny pan przyjmujący się uśmiechnął i powiedział, że jeszcze nie było u nich takiego przypadku, żeby "skrzynia" tak szybko padła, ale wymiana statyczna oleju, proszę bardzo, to min. 1200 zł za sam olej...
W związku z tym, nie wiem za bardzo co mam myśleć i stąd pytanie do forumowiczów: czy ktoś już taką wymianę robił, po jakim przebiegu, za ile, i gdzie? Jeśli gdzieś w Warszawie ktoś może polecić jakieś ASO czy inny sprawdzony serwis, to poproszę.