Autor Wątek: Wymiana oleju w przekładni e-CVT, co ile i za ile?  (Przeczytany 1878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana oleju w przekładni e-CVT, co ile i za ile?
« dnia: 16 Września 2025, 10:25:50 »
Cześć,

Przy okazji przeglądu ok. 100 kkm, pan przyjmujący zapytał, czy zrobić "wymianę oleju w skrzyni".  Trochę mnie zaskoczył, bo normalnie o takie rzeczy nie pytają, tylko po prostu są przewidziane w kalendarzu przeglądów i tyle.  No więc powiedział, ze koszt takiej przyjemności to ok. 1000 zł ale to ja mam zdecydować, bo niby producent niczego nie zaleca, ale oni radzą to zrobić, inaczej przy 170 kkm taka "skrzynia" pada i wtedy koszt jest 10x wyższy.  Powiedziałem, że się zastanowię i sobie poczytałem na ten temat tu i ówdzie.  Okazuje się, że w ASO robią wymianę statyczną, czyli teoretycznie tę tańszą...

Po dwóch tygodniach, kiedy wróciłem po naprawę na gwarancji relax (wymiana jęczącego siłownika klapy bagażnika oraz wyciszenie skrzypień foteli), na moje pytanie odnośnie wymiany oleju w przekładni, tym razem inny pan przyjmujący się uśmiechnął i powiedział, że jeszcze nie było u nich takiego przypadku, żeby "skrzynia" tak szybko padła, ale wymiana statyczna oleju, proszę bardzo, to min. 1200 zł za sam olej...

W związku z tym, nie wiem za bardzo co mam myśleć i stąd pytanie do forumowiczów: czy ktoś już taką wymianę robił, po jakim przebiegu, za ile, i gdzie?  Jeśli gdzieś w Warszawie ktoś może polecić jakieś ASO czy inny sprawdzony serwis, to poproszę.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wymiana oleju w przekładni e-CVT, co ile i za ile?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2025, 10:46:43 »
lekkie kłamstewka jednego Pana ale nie uzgodnili wspólnej wersji jak przyrobić 1000 pln ;)

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56435.0
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2025, 14:30:50 »
W związku z tym, nie wiem za bardzo co mam myśleć
Nie przejmować się, zwykłe korpo i nic więcej. Pogadaj z kierownikiem i informując go o sprzecznych informacjach od pracowników. Zapytaj finalnie ile ma to kosztować. Jak chcesz nie w ASO to Waw możesz spróbować w ajc kiedyś w Alejach Jerozolimskich.
Interwał nie jest określony dla eCvt jedni Ci powiedzą 100k.km.inni więcej a jeszcze inni wcale. Ja zazwyczaj wymieniam przy około 100-150k.km. Oczywiście statycznie.

P.s.

Miałem przypadek z kolegi mercedesem gdzie według vinu sprzedano mu w ASO zły olej dyfra.
Dopiero jak było coś nie tak i ponowna wizyta w ASO wyjaśniła sytuację.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2025, 17:00:43 »
Może pierwszy konsultant mówił o CVT a drugi o eCVT bo wtedy miałoby to sens.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2025, 21:44:37 »
Może pierwszy konsultant mówił o CVT a drugi o eCVT bo wtedy miałoby to sens.

Raczej wykluczone, bo sam nie dowierzałem i dopytywałem, czy na pewno w hybrydzie, itd.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Września 2025, 12:03:52 »
Wymieniałem olej sam przy przebiegu 80-85t już nie pamiętam. Wymiana prosta koszt ok 300zł. Olej czyściutki nie potrzebnie zmieniany przy tym przebiegu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl