Autor Wątek: Przeglądy  (Przeczytany 1661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross H
Przeglądy
« dnia: 21 Września 2025, 16:23:45 »
Mam pytanie dotyczące przeglądów w Toyocie. Posiadamy dwa auta: Yarisa Cross i Corollę Cross — obie hybrydowe, kupione w odstępnie 4 miesięcy.
Podczas przeglądu Yarisa zwróciłem uwagę na dokumenty. Słyszałem, że przegląd może kosztować ponad tysiąc złotych. Na fakturze mam „Przegląd okresowy – wariant standard” (487 zł) oraz koszty oleju, filtra, uszczelki pod korek spustowy, filtr do baterii HV, bateria do pilota i BLE42, filtr kabinowy z wymianą.
Spojrzałem na pierwszy przegląd Corolli z maja — podobnie: przegląd okresowy 516,60, olej, filtr oleju, uszczelka pod korek spustowy, dezynfekcja klimatyzacji, filtr układu hybrydowego.
Tym razem dostałem „Kartę przeglądową” (nie otrzymałem jej przy Corolli), na której jest adnotacja: „* - zaznacz wybrany wariant obsługi / czynność / wariant E S R i wynik”. Karta pusta. Żadnego dopisku długopisem. ZERO.
W poprzednim aucie, miałem Skodę, każdy przegląd miał odnotowane to, co zostało wykonane. Tu, również w książeczce serwisowej „0” informacji. W Toyocie — tylko pieczątka. Brak wpisów, puste pola — np. brak kodów czujników ciśnienia w oponach.
I tak naprawdę nie wiem, co zostało zrobione.   
Pracownik poinformował mnie (zanim spojrzałem w dokumenty), że mam wariant ekonomiczny, ale na fakturze widnieje… standardowy.  Gdy zwróciłem na to uwagę, zaczął tłumaczyć, że rzekomo dla dobra klienta wykonują standardowy przegląd, mimo że formalnie miał być ekonomiczny. Dla mnie jest to niejasne i pole do nadużyć.
Czy to typowe dla Toyoty? Czy to standardowa praktyka w Toyocie, że dokumentacja jest tak uboga, a warianty przeglądów nie są jasno określone?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Przeglądy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2025, 17:18:33 »
Skoro w nazwie ma  "Autoryzowany" to jednak chyba jakieś standardy minimalne, narzucone przez TCE, winny obowiązywać.

Opiszę Ci w skrócie jak to powinno być a porównasz sobie w głowie.

Przed przeglądem otwarcie zlecenia, zapisanie uwag Klienta, zaznaczenie zgód (RODO, jazdy testowej, utylizacja części etc) + oględziny z Klientem stanu pojazdu, nadwozia , zapisanie przebiegu i stanu paliwa, ew. wypisana lista cennych rzeczy, info o ew. odcięciu i lokalizacji klucza zabezp. do kół.
WSZYSTKO ZAPISANE NA ZLECENIU, złożenie podpisu przez Klienta.

Przed podjęciem pracy pojazd winien być zabezpieczony (pokrowce), bluetooth w radiu wyłączony a usługi telematyczne wyciszone.

Podsumowaniem przeglądu jest karta inspekcji z naniesionymi czynnościami + podpięcie testera do pojazdu + podpisem technika na karcie i wypisanymi ew. uwagami co do stanu pojazdu. Do tego wypełniony arkusz kontroli STANU NADWOZIA co drugi przegląd.

Dokumenty po przeglądzie omówione + do wglądu Klienta lub xero dla Klienta. Bluetooth i usługi zdalne spowrotem włączone.

Także tego  <zalamka>
Są też takie Autoryzowane numery, gdzie autem Klienta na przeglądzie wozi się materiały budowlane do domu mechanika lub sprawdza bicie kół Yarisem GR pałującgo go na zimnym silniku do odcięcia  i 150 km/h a wszystkie powiadomienia o przekroczeniu obrotów i trasę przejazdu ogląda na żywo Klient w apce popijając kawusię na poczekalni :cool:
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2025, 17:34:18 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross H
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2025, 18:40:22 »
Dałeś mi do myślenia...
Dojeżdżając do ASO miałem na kokpicie info, że przejadę 125 km. Wyjeżdżając... 25... Zwróciłem uwagę obsłudze, nic nie robili, silnik nie pracował na postoju.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2025, 17:42:09 »
Cześć,

Jaki mniej więcej koszt corocznego serwisu Corolla Cross, oraz OC/AC, dla wersji Executive?

Pozdrawiam

Online Steven28

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2025, 19:00:37 »
Witam, CC - za pierwszy przegląd zapłaciłem 935 zł ale dodatkowo poniosłem koszt oleju 0W16, który nabyłem na własną rękę. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to wersja wyposażenia nie miała znaczenia przy zakupie polisy u dilera - w moim przypadku wyniosła 2,6% od kwoty na fakturze. Pozdrawiam.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2025, 08:55:52 »
Witam, CC - za pierwszy przegląd zapłaciłem 935 zł ale dodatkowo poniosłem koszt oleju 0W16, który nabyłem na własną rękę. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to wersja wyposażenia nie miała znaczenia przy zakupie polisy u dilera - w moim przypadku wyniosła 2,6% od kwoty na fakturze. Pozdrawiam.
Czyli wersja wyposażenia miała znaczenie :D
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Online Steven28

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2025, 22:06:21 »
Oj, Oj Konrad 62. I tak i nie "Czyli wersja wyposażenia miała znaczenie" Ja np. kupiłem pojazd w wysokiej specyfikacji z dodatkami za cenę niższą niż osoby kupujące z niższym wyposażeniem (ten sam silnik i napęd) Dlatego napisałem to co napisałem "Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to wersja wyposażenia nie miała znaczenia przy zakupie polisy u dilera - w moim przypadku wyniosła 2,6% od kwoty na fakturze"  Było to faktycznie zgodne z moimi doświadczeniami przy transakcji zakupu Toyoty. Muszę nadmienić jeszcze, że wskaźnik procentowy jest też uzależniony od historii tzw. "szkodowości" kierowcy. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl