Autor Wątek: Aktualizacja nawigacji C-HR 2  (Przeczytany 9009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline d@mian

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota c-hr
Aktualizacja nawigacji C-HR 2
« dnia: 22 Września 2025, 13:22:25 »
Cześć,

z racji, że aktualizacje OTA nawigacji nie pojawiały się od ponad roku, postanowiłem zrobić ją z pendrive - Spring 2025 (interesowała mnie przede wszystkim nowa baza fotoradarów i nowe ograniczenia prędkości). Oczywiście paczka pobrana ze strony toyoty, uwierzytelniona ID aktualizacji mapy i kodem serwisowym wyświetlanym w samochodzie. Po wpisaniu kodu licencyjnego aktualizacja ruszyła (pendrive poprawnie skonfigurowany). Po godzinie dostałem taki komunikat jak na zdjęciu. https://zapodaj.net/plik-ZrA1iZWUOY Przywracanie systemu do ustawień fabrycznych nic nie dało. ASO próbowało zrobić jeszcze raz aktualizację i też nic. Powiedzieli, że nie powinno się robić aktualizacji przez pendrive, bo ten system robi tylko aktualizacje OTA i mogłem uszkodzić system (to dlaczego udostępniają to na oficjalnej stronie i da się pobrać paczkę pod konkretny samochód?). Odpowiedź ASO na dzień dzisiejszy jest taka, że trzeba poczekać i MOŻE jak wyjdzie nowa aktualizacja map, to system ją sam zaciągnie i problem się naprawi. Czy na pewno tak będzie - nie wiedzą, kiedy to będzie - również nie wiedzą. Jeśli tak się nie stanie, to jedynym rozwiązaniem będzie wymiana jednostki multimedialnej (czy łapie się na gwarancje? - nie wiadomo, bo nie powinienem aktualizować ręcznie). Z tego co mi powiedzieli, nie jestem jedynym przypadkiem u nich w serwisie z takim problemem.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Udało się to jakoś rozwiązać?

Z góry dziękuje za odpowiedzi na temat

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Aktualizacja nawigacji C-HR 2
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2025, 13:33:10 »
Powiedzieli, że nie powinno się robić aktualizacji przez pendrive, bo ten system robi tylko aktualizacje OTA i mogłem uszkodzić system

Aktualizacja Spring 2025 Speed Limit Database update jest dostępna dla Klienta z poziomu e-sklepu, jakiś dowód na uszkodzenia radia przez Ciebie jako klienta? Jednostka do wymiany na gwarancji
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2025, 13:41:53 »
Te radia to padają chyba od powietrza, 3 sztuki 12,3” z CHR przeszły mi przez ręce, OG jak i revB, każde się nie uruchamia.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline d@mian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2025, 07:40:46 »
Powiedzieli, że nie powinno się robić aktualizacji przez pendrive, bo ten system robi tylko aktualizacje OTA i mogłem uszkodzić system

Aktualizacja Spring 2025 Speed Limit Database update jest dostępna dla Klienta z poziomu e-sklepu, jakiś dowód na uszkodzenia radia przez Ciebie jako klienta? Jednostka do wymiany na gwarancji

Aktualizacja tematu: wszystko wskazuje na to, że uda wymienić się jednostkę na gwarancji. Czekam jeszcze na decyzje centrali, ale kazali mi być dobrej myśli. Mam tylko nadzieję, że przy demontażu konsoli nie uszkodzą żadnych plastików i nic nie zacznie trzeszczeć…

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2025, 07:42:23 »
Co do konsoli, to bez obaw. To się rozbiera i składa jak klocki.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2025, 07:44:41 »
wymienić się jednostkę na gwarancji

Innej opcji nie ma i to żadna łaska z ich strony

nie uszkodzą żadnych plastików

Ofotografuj dokładnie przy pracowniku przyjmujacym samochód, przed odstawieniem na wymianę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2025, 08:31:01 »
I jak się zakończyła sprawa bo u mnie przy aktualizacji to samo. Muszę sie umówić do salonu na wizytę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Października 2025, 11:03:36 »
Chyba nie przejdzie mi przez ręce działającą nigdy :D
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2025, 12:15:16 »
Tutaj raczej chodzi o skrót myślowy, aktualizuje się oprogramowanie całego radia.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2025, 23:31:04 »
A ktoś w ogóle jeździ na fabrycznej navi? Zamiast na jakiejkolwiek innej  dostępnej przez Apple carplay czy android auto?
Czasami jeżdżę na navi toyoty, jest całkiem spoko. Używam jeszcze Google i Waze. Żadna nie jest idealna ale każda ma jakieś zalety

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2025, 10:27:50 »
Całkiem dobrze prowadzi na rozjazdach.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline d@mian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2025, 17:28:24 »
I jak się zakończyła sprawa bo u mnie przy aktualizacji to samo. Muszę sie umówić do salonu na wizytę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cała jednostka multimedialna wymieniona na gwarancji (zajmuje im to jakieś 2 - 2,5 godziny). Tym razem już ręcznie nie uda się go zaaktualizować choćbym chciał, bo kod usługi mapy (potrzebny do pobrania paczki ze strony) jest w systemie wygwiazdkowany. Tak czy inaczej nie zamierzam też tego robić, bo ewidentnie mają jakiś problem skoro jest tyle identycznych przypadków. Może OTA kiedyś zaciągnie jakąś aktualizację sama.... Podobno koszt wymiany poza gwarancją to 13 tys.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2025, 19:50:02 »
bo kod usługi mapy (potrzebny do pobrania paczki ze strony) jest w systemie wygwiazdkowany

Oprócz fizycznej wymiany radia należy wykonać i przeklikac obowiązkowo zgłoszenie wymiany radia poprzez serwer producenta podając VIN pojazdu oraz nowe dane Serial Number jednostki multimedialnej. Jest to bardzo istotna czynność by wszystko zafungowało w temacie parowania POJAZD <-> MULTIMEDIA <-> DCM
Są pewni tych gwiazdek że to tak ma być??? ;)

To co zgłoszenie reklamacji do naprawy gwarancyjnej? ;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2025, 05:01:29 »
Stan ASO mnie zaskakuje za każdym razem. Moja ostatnia wizyta (na ten moment jej status to „w trakcie”) przyniosła efekt w postaci wydania auta z wiszącymi błędami poduszek i układu hamowania. Zastanawiam się jak można było to przeoczyć, no przecież ktoś tym autem przejechał z hali na parking…
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline d@mian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2025, 21:01:16 »
bo kod usługi mapy (potrzebny do pobrania paczki ze strony) jest w systemie wygwiazdkowany

Oprócz fizycznej wymiany radia należy wykonać i przeklikac obowiązkowo zgłoszenie wymiany radia poprzez serwer producenta podając VIN pojazdu oraz nowe dane Serial Number jednostki multimedialnej. Jest to bardzo istotna czynność by wszystko zafungowało w temacie parowania POJAZD <-> MULTIMEDIA <-> DCM
Są pewni tych gwiazdek że to tak ma być??? ;)

To co zgłoszenie reklamacji do naprawy gwarancyjnej? ;)

Jak narazie wszystko wygląda dobrze i działa. Co nie będzie działać jeśli faktycznie czegoś nie zrobili jak należy? Zanim zrobię szum, chciałbym się upewnić, że coś jest nie tak

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl