Autor Wątek: Odpalanie z kabli  (Przeczytany 3486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Odpalanie z kabli
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2025, 12:36:51 »
Ok plus do plusa a gdzie podpinam minus ? Jak w autach konwencjonalnych pod kleme ujemna czy pod jakiś punkt na bloku silnika ?

Którego akurat nie ma u nas u mnie w corolli sedan 2020 r

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2025, 15:40:49 »
Minus zawsze powinien być do bloku silnika. W każdym silniku.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2025, 18:25:15 »
No może masz rację, może nie masz nie wiem ale ja zawsze odpalałem auto tak że

Plus do plus minus do minus  i z akumulatora od dawcy. Podłączałem plus z plusem minus z minusem, żadna mas czy minus na bloku silnika.

Tutaj pytam bo ponoć hybrydy ospała się inaczej, niż konwencjonalne auta ? Widziałem filmik z corolla e 21 jak gość miał Aku w bagażniku  i podłączał plus do skrzynki bezpieczników a minus na bloku silnika gdzie był wyznaczony do tego punkt

Więc proszę o instrukcje jak odpalić z kabli auto hybrydowe z Aku pod maska

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2025, 19:05:59 »
W samochodach z klasycznym rozrusznikiem najlepszą opcją było:
- minus na blok silnika
- jeśli jest dostęp - plus na śrubę rozrusznika, jeśli dostępu nie ma - na klemę akumulatora.

W tym samochodzie rozruch realizuje silnik elektryczny zasilany z akumulatora trakcyjnego. Celem podania napięcia jest tylko "obudzenie" elektroniki 12V. Dlatego najlepiej IMHO podłączyć się do klem akumulatora 12V.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Listopada 2025, 22:14:19 »
jak odpalić z kabli auto hybrydowe z Aku pod maska

W teorii najrozsądniej i najbezpieczniej dla Toyoty hybrydowej z aku pod maską: należy mieć przy sobie kable rozruchowe + naładowany akumulator, ot choćby 10-15Ah 12V. Plus dawcy na klemę plus biorcy. Minus dawcy na metalowy element na bloku silnika/śrubę na nadwoziu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2025, 16:34:11 »
Na wstępie napisze dzięki Colin za konkretną odpowiedź. Teraz aby sobie utrwalić hehe nie odpalałem jeszcze nigdy hybrydy z kabli. Dlatego powiem tak nie będę woził Aku w bagażniku i kabli, bo tak czy siak aby porządnie odpalić auto to dawca na moment przed odpaleniem auta biorcy musi być włączone a co w przypadku Aku które woził w bagażniku owszem aku puści  energię, ale tak sprawnie jak włączone auto dawcy, chyba nie. Nie wiem dopytuje bo z takich wynalazków nigdy nie budziłem auta.

Pytanie moje a co myślicie o kupnie boostera, przyda się dom odpalenia auta, jako powerbank macie jakieś dobre do 400 zł   które warto kupić

A teraz pytanko takie bardziej hipotetyczne, wiele ludzi nawet i ja odpalałem auto, minus dawcy i biorcy na minusie klemy w obu przypadkach i plus z plusem też na Aku.

Pytanie brzmi dlaczego w przypadku hybrydy radzicie podłączyć na masie bloku silnika aby nie rozwalić Aku ? Czy nie doprowadzić do zwarcia iskrzenia i  dajmy na to wybuchu Aku u biorcy

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2025, 16:40:55 wysłana przez stysiushine »

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2025, 16:49:46 »
Pytanie moje a co myślicie o kupnie boostera, przyda się dom odpalenia auta, jako powerbank macie jakieś dobre do 400 zł   które warto kupić
generalnie do odpalenia hybrydy każdy będzie dobry bo ta potrzebuje mało pradu rozruchowego...
ogólnie brałbym jakiejś bardziej znanej firmy (baseus, 70mai, yato, etc.) z jakiegos sklepu, który się nie zawinie w ciągu dwóch lat ;)
A teraz pytanko takie bardziej hipotetyczne, wiele ludzi nawet i ja odpalałem auto, minus dawcy i biorcy na minusie klemy w obu przypadkach i plus z plusem też na Aku.
przy boosterze nie ma innej opcji bo kale są króciutkie...w instrukcji dla 1.8 jest napisane, żeby masę brać z silnika...

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2025, 10:50:02 »
To jak masę barć z silnika a tu na forach piszą że assistance odpala z boostera od klemy.minusowych a nie masy na silniku to też, lecą w wała, nie odpalając z instrukcją 

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopada 2025, 11:05:56 »
Przecież minus akumulatora jest galwanicznie połączony z korpusem silnika i blachą karoserii... Nie ma znaczenia, gdzie assistance wepnie minusowy zacisk boostera jak akumulator jest w komorze silnika. U mnie w Yarisie hybrydowym minus muszę dać na korpus silnika, bo akumulator 12V jest schowany pod tylną kanapą obok akumulatora trakcyjnego. Plus 12V jest wyprowadzony w puszce bezpiecznikowej HV w komorze silnika.   
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2025, 11:11:56 wysłana przez emigrant »

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopada 2025, 14:41:22 »
No tak samo myślę, że odpalić można w moim przypadku. Jak mam Aku z przodu, podłączając plus z plusem i minus z minusem na Aku. Tak też robiłem w innych autach, citroenie, saabie, maździe itp. Miałem Priusa 3 on miał Aku w bagażniku, nie odpalałem nigdy Priusa ani żadnej hybrydy to dlatego się pytałem.

Tutaj Colin wspomniał że bezpieczniej, dlatego żeby nie zapalić akumulatora jak są.opary i że minus może iskrzyć ja go rozumiem, ale czy są inne obawy związane z odpalaniem hybrydy z kabli na akumulatorze a nie na masie z.bloku sinika ? Chyba żadnej czy się mylę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl