Autor Wątek: Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R  (Przeczytany 2505 razy)

Offline Marcin Nelson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R
« dnia: 30 Września 2025, 22:22:11 »
Witam
Posiadam Corollę od miesiąca. Zauważyłem że po dłuższym postoju np po nocy pierwsze włączenie trybu jazdy z P na R odbywa się dość ciężko i wyczuwalne jest jakby szarpnięcie auta. Po tym każde kolejne przełączanie trybów odbywa się bez problemu. Po dłuższym postoju znowu to samo....
Czy też tak macie i jest to objaw prawidłowy, czyli tak po prostu jest, czy jest to niepoprawny objawy

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2025, 07:16:51 »
włączenie trybu jazdy z P na R odbywa się dość ciężko i wyczuwalne jest jakby szarpnięcie auta
A nie parkujesz czasem na pochyłości?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2025, 10:30:03 »
No brzmi jakby auto było oparte na P zamiast na hamulcu postojowym, dlatego przy przejściu z P na D lub R wyczuwasz szarpnięcie.
Ja osobiście gdy mam zatrzymać się na nierównym terenie to zatrzymuje się na hamulcu nożnym, wrzucam N, zaciągam ręczny, zwalniam nożny (wtedy auto się „rozluźnia” i opiera w pełni na ręcznym) i wrzucam P. Jeśli ktoś opracował lepszą procedurę chętnie skorzystam z usprawnień ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Marcin Nelson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2025, 10:49:09 »
Nie parkuję na terenie pochyłym tylko na płaskim. Zatrzymuję się, trzymam hamulec, wrzucam P, automatycznie zaciąga się ręczny, wciskam POWER i dopiero puszczam hamulec.
Jeśli chodzi o parkowanie na terenie pochyłym to również stosuję metodę, którą kolega opisał tzn. wrzucenie N, ręczny, dopiero wtedy na P i wyłączenie auta.
Wracając do problemu na początku... to dzieje się to tylko np. po nocy gdy rano wsiadam do auta i pierwsze włączenie R, później cały dzień jazdy i objaw nie występuje.
Dziś rano zrobiłem inaczej, tzn. POWER i zanim odpalił się silnik spalinowy aby się rozgrzać to wrzuciłem R i poszło gładko. Poprzednimi razy zanim się rodzina zapakowała to chwilę chodził spalinowy i jak wtedy R to czuć takie jakby załączenie....
Czy dobrze rozumiem, że włączenie P to jakby taka blokada mechaniczna napędu może się zdarzyć że jest wyczuwalne zmiana na R ? Też tak nieraz macie czy w E-CVT nie powinno być takiego objawu. Jadę za chwilę na pierwszy przegląd gwarancyjny i nie wiem czy o tym wspominać ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2025, 11:07:11 »
Różne rzeczy dzieją się w hybrydzie. Moja w Auris lubi sobie czasem szarpnąć jakby chciała sama pojechac podczas uruchamiania silnika na postoju na P w celu doładowania baterii. Czasem wrzucając D po nocnym postoju też sobie szarpnie. Nie zwracam na to uwagi. Hybryda żyje własnym życiem. Przebieg mam 425 tys.km.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2025, 12:21:30 »
Na przeglądzie gwarancyjnym mów o wszystkim co Ci się nie podoba lub budzi zaniepokojenie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Marcin Nelson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2025, 12:50:40 »
Różne rzeczy dzieją się w hybrydzie. Moja w Auris lubi sobie czasem szarpnąć jakby chciała sama pojechac podczas uruchamiania silnika na postoju na P w celu doładowania baterii. Czasem wrzucając D po nocnym postoju też sobie szarpnie. Nie zwracam na to uwagi. Hybryda żyje własnym życiem. Przebieg mam 425 tys.km.

Moja ma dopiero 11 tyś km

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2025, 13:12:20 »
Moja tak ma od przebiegu około 75tys.km czyli od kiedy ją mam. 350tys.km (odpukać) bezawaryjnej jazdy razem.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2025, 14:57:20 »
moja też, też czasem kopnie, nie sądzę że powinienem drzeć szatę

Offline Marcin Nelson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2025, 16:03:04 »
moja też, też czasem kopnie, nie sądzę że powinienem drzeć szatę
Nie chodzi o to żeby od razu drzeć szatę, chciałem porozmawiać z innymi użytkownikami czy ten typ czasami tak ma czy to jakaś anomalia...

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2025, 09:44:23 »
Nie parkuję na terenie pochyłym tylko na płaskim. Zatrzymuję się, trzymam hamulec, wrzucam P, automatycznie zaciąga się ręczny, wciskam POWER i dopiero puszczam hamulec.

I IMHO masz swoja odpowiedz. Po dluzszym posoju hamulec puszcza z oporem.

Co do reszty (lewarek) to przeciez nie jest automatyczna skrzynia biegow. Jezdze tez Aurisem (szkoda, ze zrezygnowali z tego przelocznika w Corollach) i tam to zawsze robisz paluszkiem... Jedyze co realmnie przeciez zmieniasz to czy i w ktora strone ma sie silnik elektryczy krecic.

U mnie przy pierwszym ruszaniu po nocy teaz czasem jest "trudniej", ale to wylacznie kwestia trzymania klckow przez tarcze.
Pozdro!

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2025, 13:16:29 »
ale wy zawsze zostawiacie auta z zaciśniętymi szczękami? Zdrowe to jest dla tarcz? Jeszcze w czasach malucha nauczyłem się, żeby nie zostawiać na ręcznym, bo może nie odpuścić. Jakakolwiek była to wtedy przyczyna, a dokładnie możliwość zamarznięcia linki w pancerzu, ogólnie jest to naprężenie mechaniczne, którego sądzę że nie należy utrzymywać długoterminowo.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2025, 14:13:36 »
Tarcze i  zacisniete na nich klocki to pikuś. Pomyśl o łożyskach kół. Przez całą noc auto całym swoim ciężarem opiera się na kilku biednych kulkach czy wałeczkach bez chwili wytchnienia kiedy pozostałe mają spokojną noc. Idę lekko przetoczyć auto zeby im ulżyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2025, 14:25:37 »
...przetoczenie moze nic nie dać, ja taki patent na noc stosuję zimą żeby nic nie zamarzło ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2025, 14:28:37 »
Tarcze i  zacisniete na nich klocki to pikuś. Pomyśl o łożyskach kół. Przez całą noc auto całym swoim ciężarem opiera się na kilku biednych kulkach czy wałeczkach bez chwili wytchnienia kiedy pozostałe mają spokojną noc.
właśnie dlatego trzeba jeździć, albo sprzedać. Idę przegonić Lancera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl