Autor Wątek: Chlapacze/błotochrony do Cariny  (Przeczytany 3069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Chlapacze/błotochrony do Cariny
« dnia: 06 Października 2025, 22:56:19 »
Czy orientuje się może ktoś czy były oryginalne (dedykowane) chlapacze do Cariny E? Przymierzam się do zamontowania u siebie takowych, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć (zarówno zamienników jak i ori). Kupiłem ostatnio uniwersalne (bodajże Carmotion), ale ich jakość nie powala (adekwatnie do ceny). Nie mam też pewności czy uda się je idealnie ułożyć i stąd pytanie.

Czy jest sens szukać/rozglądać się za czymś innym, lepszym (ori lub jakiś dobrej jakości dedykowany zamiennik - jeśli tak, to jaki), czy zostać przy tym co mam i montować. Pytam też dlatego, że do tej pory w żadnym z samochodów nigdy nie posiadałem chlapaczy (na swój sposób podoba mi się stylówa i powinna pasować do auta z lat 90-tych) i nie do końca wiem na co zwracać uwagę.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Chlapacze/błotochrony do Cariny
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2025, 17:28:15 »
Skoro w katalogach Toyoty z lat 90-tych są zdjecia Cariny z chlapaczami i to nawet czasem w kolorze nadwozia, tzn., że chlapacze były.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2025, 09:35:09 »
Wczoraj jak wracałem to faktycznie widziałem na mieście Cari z chlapakami (co prawda bez żadnego logo Toyo, ale jak zajrzałem we wnęki nadkoli to faktycznie wydawały się być dopasowane otworami i ułożeniem gumy do tego konkretnego samochodu), więc tak jak piszesz. Pytanie tylko czy jest szansa (bo mi się do tej pory nie udało) znaleźć jakiekolwiek (mogą być nawet dedykowane zamienniki) dopasowane do tego modelu?

Na portalu aukcyjnym widziałem niby jednego sprzedawcę, który sprzedaje komplet do Cari, ale ma również komplety do innych samochodów z tą samą ceną i tym samym zdjęciem produktowym, więc założyłem, że gość chyba robi komplety "do każdego auta" z uniwersalnych chlapaczy. Odpuściłem. Jak pisałem wyżej nabyłem uniwersalne z Carmotion, więc w razie "w" mam coś pdobnego.

Ponadto znalazłem jeszcze dedykowane zamienniki (czasem nawet ori używki) do wczesnych Avek (T22 i T25) i tu pytanie. Czy jest szansa, że będą dopasowane również do Cariny, czy niekoniecznie, bo to już inne i późniejsze samochody (chodzi głównie o kształt gumy i rozmieszczenie/rozmiar otworów do mocowania - czy pokryją się z tymi w moim samochodzie)? Zastanawiam się czy nie kupić i sprawdzić, czy lepiej od razu dać sobie spokój, bo to nie będzie banglać i montować uniwersalne?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2025, 10:07:58 »
Ja miałem oryginalne chlapacze w Carinie E 1996. Także były na pewno.
Czy uda się takie kupić? Trzeba szukać, może ktoś ma zachomikowane. Produkcję samochodu skończyli prawie 30 lat temu, więc łatwo nie będzie. Na typowe sklepy motoryzacyjne bym nie liczył, te samochody w większości albo skończyły w hucie albo dogorywają natomiast chlapacze to co do zasady nie są częścią eksploatacyjną tylko instalujesz raz.
Paradoksalnie największe szanse to ASO czy sklepy wyspecjalizowane jak Toyota-części czy 2407.pl Może gdzieś leżą na półce magazynu ASO.
Albo szukać używek ale też łatwo nie będzie
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2025, 22:43:21 »
Dzięki za odpowiedź. Cały czas rozglądam się za używkami. Może szczęści dopisze - zobaczymy. Myślisz, że jest sens zakładać to co mam teraz kupione (uniwersalne chlapacze z Carmotion - tani zamiennik) czy nie warto?

Na Allegro są dostępne 2 sztuki (używane) na przód, ale za 200 zł, a to tylko 2 z 4 (docelowo chciałbym mieć jednak komplet). Trochę drogo.

Widziałem również jakieś lepszej jakości zamienniki (nowe) dedykowane do Avki T22 lub T25 w cenach po ok 80-90 zł za parę, czyli wychodzi niecałe 170-180 zł za komplet (cały, nowy), ale czy takie coś by pasowało do Cariny (chodzi o kształt i rozmieszczenie dedykowanych otworów montażowych)? Niby mogę kupić, przymierzyć i ew. zwrócić, jeżeli nie będą pasowały, ale może ktoś się orientuje?

Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie w tej kwestii.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2025, 07:44:29 »
Na Allegro są dostępne 2 sztuki (używane) na przód, ale za 200 zł, a to tylko 2 z 4 (docelowo chciałbym mieć jednak komplet). Trochę drogo
Mieliśmy ostatnio CarineE GTI i szykowaliśmy tak żeby w 100% odpowiadało wyposażenie numerowi Vin to dla dwóch spryskiwaczy reflektorów musieliśmy ściągnąć auto (dawce) ze Szwecji bo to jest jeden z nielicznych rynków gdzie zwykłe Cariny miały spryski.
Tak więc ja wiem czy 200zł.za chlapacze to drogo :-) ?
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2025, 08:10:36 wysłana przez ledziu »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2025, 09:21:25 »
Ciekawe, ja miałem spryskiwacze w swojej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2025, 09:47:52 »
Ciekawe, ja miałem spryskiwacze w swojej.
Były jako opcja, w ASO brak a w Szwecji większość aut miała.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2025, 10:57:23 »
ledziu - A to nie była może ta Carina E, która latem była na sprzedaż i na polickich (ZPL) blachach latała po autosradach Reich-u (prezentacja na YT)?

Co do ceny samych części - jasne, przy starych samochodach czasami sama dostępność części jest już wogóle błogosławieństwem, a nie patrzy się na cenę. Jak robisz pełną odbudowę (lub zapewne tak jak Ty napisałem - doprowadzenie do fabryki jakiegoś fajnego modelu), to koszta idą w dziesiątki tys. zł. Ja jeszcze nie jestem na tym etapie, aczkolwiek drugi rok sukcesywnie "inwestuję" w samochód (to jest również mój daily river i najzwyklejsza wersja 1.6 4A-FE).
Powiem tak - gdyby za te 2 paki był komplet czterech chlapaczy, pewnie bym je wziął, bo też nie chcę zostać np. z dwoma ori i dokładać 2 zamienniki.

Znalazłem też jeszcze coś takiego: https://www.fruugo.pl/dotyczy-toyota-corona-carina-e-mk9-1993-1997-1994-1995-4-drzwiowe-błotniki-samochodowe-błotniki-poszerzenia-błotnikow-chlapacze-osłona-błotnika-splash-mud-guards/p-347246850-758803111?language=pl&ac=google&asc=pmax&gad_source=1&gad_campaignid=22336960994&gclid=EAIaIQobChMIxb_owaCZkAMVPAWiAx3j1jNfEAYYAiABEgKYsvD_BwE

Nie znam tego sklepu. Z wysyłką wychodzi ok. 280 zł. Komplet dopasowanych do modelu zamienników (tak to wygląda). Kupował może ktoś z Was u nich?

A co do moich wcześniejszch pytań - co sądzisz o takich tanich zamiennikach (uniwersalnych chlapaczach) lub czy zakładanie błotochronów np. od Avki T22 lub T25 ma sens (spasowanie) - większy wybór części (nowych i używanych), prościej coś znaleźć?

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2025, 11:02:39 »
ledziu, topoll - co do opcji w Szwecji i PL w salonach. U mnie w aucie ciekawy przykład mądrego podejścia i oszczędności jak na lata 90-te. Właściciel wziął klimę (co w '96 wcale nie było tanie i popularne), a oszczędził na prądzie. Mam w samochodzie "lodówenie" i "korbkotronic".  :-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2025, 11:58:23 »
edziu - A to nie była może ta Carina E, która latem była na sprzedaż i na polickich (ZPL) blachach latała po autosradach Reich-u (prezentacja na YT)?
To nie ta, nasza trafiła do mini muzeum miłośnika aut japońskich w DE. W Polsce takie auta są praktycznie nie do sprzedania. Co ciekawe coraz więcej wie o tym kolekcjonerów wynalazków z różnych stron EU i szukają u nas perełek.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2025, 12:30:54 wysłana przez ledziu »

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Stycznia 2026, 18:53:12 »
Celem uaktualnienia tematu (bo trochę czasu minęło od ostatniego wpisu) dodam, że niedawno natknąłem się na komplet zamienników dedykowanych do tego konkretnego samochodu. Gdyby ktoś szukał to są one dostępne na Ali. Cena też nie jest zaporowa (można kupić od ok. 60 zł za 4 sztuki + wysyłka - tu bywa różnie). Wyglądem i profilem są zbliżone do oryginalnych (porównywałem z takimi "na samochodzie"). Wykonane z plastiku (nie gumy) dość porządnie. W zestawie śrubki montażowe, tak więc wygląda to dobrze. Jeszcze nie udało mi się ich zainstalować w samochodzie, gdyż walka z pompą wspomagania pochłonęła mi zimę. Jak będzie - zobaczymy.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2026, 22:03:07 »
A więc pora na kolejny update. Błotochrony z Ali w końcu spoczęły na mojej Carinie.  :grin:

Wygląda to wszystko dobrze. Po zamontowaniu są gdzie nie gdzie małe szczeliny, ale nic niepokojącego. Patrząc na to, że same błotochrony są z plastiku, a nie gumy, zakładam, że muszą się "ułożyć" na aucie. Akurat jest ciepło, więc pora roku (temperatura) powinna sprzyjać takim procesom. Dam im na spokojnie trochę czasu i przejechanych kilometrów.  :-)

Jak zgram zdjęcia z telefonu, to może uda mi się wrzucić kilka poglądowych fotek. Ogólnie to jestem na ten moment zadowolony z efektu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl