Autor Wątek: Zima w mieście  (Przeczytany 1496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
Zima w mieście
« dnia: 15 Października 2025, 09:22:51 »
Hej, pytanie do użytkowników RAV którzy jeżą 90% po mieście
Jak wygląda rozgrzewanie silnika przy częstym gaszeniu w ujemnych temperaturach ?
Temperatura płynu chłodzącego nie spada ? i czy jeździcie od razu po starcie z klimą ?
Dzisiaj zauważyłem że jak odpaliłem klimę (tryb Auto) po krótkim czasie to temperatura płynu chodzącego zaczęła spadać.
Na krótkich odcinkach w mieście w korkach to nie wiem czy zimą uzyskam optymalną temperaturę , zanim dojadę do pracy,
Albo prościej:p  czy mam się przejmować ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Zima w mieście
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2025, 09:40:30 »
Nie ma się czym przejmować, samochód grzeje i od silnika spalinowego i elektrycznie utrzymuje zadaną temperaturę. Ja nie używam Auto, a ustawiam po prostu grzanie na 20 stopni i nawiew na szybę. Samochód mam od 2022, nic się nie dzieje, wszystko odbywa się automatycznie. Włączam też normalnie grzanie fotela, kiedy potrzebuję. Są teoretycy, którzy żeby zaoszczędzić paliwa, rano po wyjechaniu z garażu dają ogrzewanie na zero, żeby pozwolić silnikowi spalinowemu jak najmniej pracować, ale ja aż takim masochistą nie jestem:)

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2025, 09:58:19 »
Dzięki, w poprzednim aucie trochę klimę zaniedbałem, w sensie zimą praktycznie nie uruchamiałem, przez co było sporo wilgoci w aucie, a to z kolei doprowadziło do tego że rano miałem szron na szybie od środka -_- ....

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2025, 10:11:57 »
W Ravce nie zauważyłem nadmiernego zbierania się wilgoci. Przednią szybę mam grzaną i jak trzeba używam szybkiego odparowania rosy z szyby tym pierwszym guzikiem przy pokrętle temperatury. Klimę serwisuję przy każdym przeglądzie olejowym, zawsze zlecam kontrolę i odgrzybianie.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2025, 10:14:37 »
opcja podgrzewanej szyby jest super miałem w Mondeo, później jak zmieniłem na Tucsona to bardzo mi jej brakowało

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2025, 10:32:39 »
Są teoretycy, którzy żeby zaoszczędzić paliwa, rano po wyjechaniu z garażu dają ogrzewanie na zero, żeby pozwolić silnikowi spalinowemu jak najmniej pracować, ale ja aż takim masochistą nie jestem:)

Ręcznie wymuszając nawiew 20C na szybę nie pozwalasz się rozgrzać płynowi chłodzącemu wiec jaki to ma sens? W ustawieniu Auto nawiew zwiększa intensywność po przekroczeniu 50st.C temperatury płynu co z kolei jak najbardziej ma sens. I absolutnie nie chodzi tu o oszczędność paliwa.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2025, 12:42:14 »
i czy jeździcie od razu po starcie z klimą ?

Odkąd odebrałem samochód w sierpniu 2023 roku mam włączoną klimatyzację i nigdy jej nie wyłączyłem. Działa cały czas świetnie, nie ma nieprzyjemnych zapachów.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2025, 14:00:17 »
i czy jeździcie od razu po starcie z klimą ?

Odkąd odebrałem samochód w sierpniu 2023 roku mam włączoną klimatyzację i nigdy jej nie wyłączyłem. Działa cały czas świetnie, nie ma nieprzyjemnych zapachów.
I to jest najlepszy sposób na korzystanie z niej, nie ma co kombinować, zwłaszcza, że nie korzystając zimą przykładowo lubi się zastać i później są problemu.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2025, 14:48:56 »
na razie nie planuję dłuższych wyjazdów , w listopadzie trasa 250km w jedną stronę, a tak to w koło komina z jednego końca miasta na drugi, w korku,  wygląda to tak :
I na dłuższą metę nie wiem czy takim niedogrzanym jeździć , czy nie lepiej wyłączyć Klimę i pozwolić się rozgrzać silnikowi, zanim dojadę do pracy.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października 2025, 14:59:16 »
Jeżdżę na AUTO non stop od 9 lat. Nigdy nie odgrzybiałem , nigdy nie miałem wilgoci , nigdy nie śmierdziało

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Października 2025, 15:11:59 »
Po to mamy "AUTO", by raz włączyć i zapomnieć o temacie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Października 2025, 18:14:03 »
na razie nie planuję dłuższych wyjazdów , w listopadzie trasa 250km w jedną stronę, a tak to w koło komina z jednego końca miasta na drugi, w korku,  wygląda to tak :
I na dłuższą metę nie wiem czy takim niedogrzanym jeździć , czy nie lepiej wyłączyć Klimę i pozwolić się rozgrzać silnikowi, zanim dojadę do pracy.

Sprężarka klimy jest elektryczna. Nie obciąża silnika.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Października 2025, 23:56:19 »
Bezpośrednio nie ale pośrednio tak. W HEV cała energia jednak z silnika spalinowego się bierze.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2025, 00:18:46 »
Zimą jeśli sprężarka pracuje pobiera dużo mniej energii w porównaniu z ponad 1kW w lecie. Prędzej silnik spalinowy włączy się w celu podgrzania wychłodzonego przez ogrzewanie płynu niż braku energii w baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl