Autor Wątek: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.  (Przeczytany 8401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.
« dnia: 15 Października 2025, 18:44:00 »
Po 10 latach jeżdżenia Toyotą (od 4 lat Corollą) zdecydowałem się zmienić markę. Chciałem coś suwowatego żeby się łatwiej wsiadało bez schylania i wyżej siedziało.
Przy salonie Mazdy zamieniłem Corolle HSD 122KM na Mazdę CX-30 z silnikiem 2.0 E-SKYACTIV MHEV 186KM ze skrzynią 6AT w bogatej wersji Hikari kolor Platinum Quartz. 
Po 1 właścicielu rocznik 2021 pierwsza rejestracja 2022 przebieg 75K.

Brałem pod uwagę Toyotę CHR II ale nie przekonała mnie zwłaszcza te chowane trzaskające klamki i brak wycieraczki tylnej i cenowo nie zachwycała mnie zwłaszcza wersja 2.0.
Mazda mnie bardziej urzekła wyglądem, dynamicznym silnikiem bogatym wyposażeniem i lepszym wykończeniem wnętrza.

Toyota ma fantastyczny układ napędowy ale Mazda naprawdę daje radę a jak się jeździ ekonomicznie to spalanie jest podobne lub max o litr wyższe od Toyoty.

Na razie nie słychać o typowych usterkach dla Mazdy CX-30 i myślę że jest równie niezawodna i trwała co Toyoty przynajmniej do tych 250 tyś km bo i tak pewno w moich rękach tak długo nie będzie.

Narazie po miesiącu użytkowania wszystko chodzi jak w zegarku - nie mam żadnych uwag i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jeszcze w tym roku będę miał przegląd w ASO darmowy bo wynegocjowany.

Od spodu jest w 100 % zdrowa ale będę się przyglądał i zastanawiał czy konserwować.
No i muszę obczaić wymianę oleju w automatycznej skrzyni bo producent nie przewiduje wymiany ale wiadomo że hidrokinetyk powinien mieź robioną wymianę najlepiej dynamiczną chociaż co 100k km.
Od nowości jeździ na oleju Mazdy (producent Total) w lepkości 0W20 z wymianą co 20k jak przewiduje producent. Ja planuje go wymieniać częściej.

Rozrząd jest na łańcuchu ale jest pasek do ISG zintegrowanego rozruszniko–generatora.
Producent nie podaje przy jakim przebiegu się go wymienia. Podobno w normalnych warunkach może wytrzymać 200–300 tys. km lub więcej jedynie kontrolować go trzeba co 60–90 tys. km.

Ale jeszcze zbieram informację. Jak ktoś coś to chętnie przeczytam.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2025, 18:47:20 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2025, 19:49:41 »
Dodam jeszcze że z wyposażenia jest wszystko to co w Corolli Comfort + Tech
oraz dodatkowo ma fantastyczny Kolorowy wyświetlacz head-up na przedniej szybie,
System nawigacji Mazda,
felgi Felgi aluminiowe 18 zamiast 16" z oponami 215/55 R18
System kamer 360
System monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu (RCTA) świetny dźwiękowo mi mówi jak wycofuje z bramy a jeszcze nie widzę czy coś z boku nadjeżdzą
Przednie matrycowe reflektory diodowe (LED) z systemem oświetlenia adaptacyjnego (ALH)
Przestrzenny system nagłośnieniowy Bose® (12 głośników)
System monitorowania ciśnienia w ogumieniu (TPMS) z wyświetlaniem na ekranie dokładnym ciśnieniem każdego koła
System monitorowania martwego pola (BSM)
Klapa podnoszona automatycznie.
Łopatki do zmiany biegów przy kierownicy (skrzynia automatyczna)
Podgrzewane siedzenia i kierownica (w Corolli tylko siedzenia)

Nie ma automatycznego parkowania ale w Corolli nie odważyłem się go załączać.
Adaptacyjny tempomat działa identycznie jak w Corolli ale szybciej się go nastawia bo jak się naciśnie + to samo szybko przełącza co 10 km aż do 200/h
Odległość od poprzedzającego pojazdu chyba 5 albo 6 odległości a w Corolli tylko 3.
Zawieszenie ciche ale bardziej twarde niż miękkie. Fajnie się jeździ po zakrętach bez przechyłów komfort dobry chyba że duże dziury albo poprzeczne nierówności to czuć lekkie wstrząsy ale nie jest źle.
Ten rocznik nie ma jeszcze dźwiękowych przeszkadzaczy typu że bije na alarm jak przekroczysz prędkość o 1km/h albo nie patrzysz na wprost.
W środku jest ciszej niż w Corolli nawet przy maksymalnym przyspieszaniu nawet jak silnik chętnie i szybko wkręca się do 6500 obr.
Jest duża frajda z jazdy bo silnik naprawdę dynamiczny i elastyczny. 186KM i 240Nm a podobno już przy 2000 obr. ma 200Nm.   

« Ostatnia zmiana: 15 Października 2025, 19:52:42 wysłana przez bardos.1979 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2025, 19:59:02 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2025, 20:00:56 »
Jakościowo też lepiej - lepsze materiały - wygląda jak w Audi zanim księgowi zaczeli robić oszczędności czyli A8 lata 90-te

https://i.imgur.com/G4UvBjU.jpeg[/img]]

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2025, 20:05:55 »
Fajne auto, stabilny system isg (nie jest to obligatoryjne w innych autach), skrzynia ok.chociaż nie wiem czy bym ją potraktował wymianą dynamiczną a zabezpieczenie pewnie bym od żałował kilka $$$ i wosk zapodał :-)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2025, 20:19:31 »
Z ciekawostek Mazdy od 2015r poprawiła zabezpieczenia i problem korozji póki co jest nieznany a od kilku lat Mazdy na wniosek Mazda Polska są dodatkowo konserwowane woskiem (podobno tylko na rynek Polski i skandynawię.

Z ciekawostek o silniku:

Silnik e-Skyactiv X o mocy 186 KM to 2-litrowa jednostka benzynowa Mazdy z systemem miękkiej hybrydy (MHEV), która wykorzystuje innowacyjną technologię samoczynnego zapłonu sprężonej mieszanki (SPCCI), naśladując działanie silnika diesla, co przekłada się na wyższą efektywność i niższe zużycie paliwa. Charakteryzuje się mocą 186 KM, momentem obrotowym 240 Nm przy 4000 obr./min, a jego działanie uzupełnia system Mild Hybrid, 

Uboga mieszanka paliwowo – powietrzna (uboga, czyli z małą ilością paliwa i dużą powietrza) jest sprężana do bardzo wysokiego ciśnienia (do wartości niespotykanej w silnikach benzynowych 16,3:1). Iskra ze świecy zapłonowej zapala niewielką ilość bogatej mieszanki. Na skutek nagłego zwiększenia temperatury i ciśnienia we wnętrzu cylindra dochodzi do samozapłonu ubogiej mieszanki paliwowo – powietrznej, dokładnie tak jak ma to miejsce w silnikach diesla.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Października 2025, 22:00:48 »
Mój siostrzeniec jeździ taką aktualnie ( w sumie trzecią licząc trójkę i cx30 150KM) od 1.5 roku i nie może się nachwalić.  Z mojego doświadczenia (6-stka) to bardzo mało problematyczna marka, która chyba najprzyjemniej jest wykończona wśród japońskich nie premium ( choć oni aspirują właśnie do premium) Co do skrzyni, ja bym zmieniał olej w hydrokinetyku co max 60kkm, wtedy wystarczy statyczna wymiana.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Października 2025, 22:10:56 »
No właśnie specjaliści przekonują że statyczna wymiana mało co daje bo to tylko wymiana połowy oleju a połowa dalej zostaje brudna i że najskuteczniejsza jest dynamiczna bo masz 100% nowego oleju. Ale zbieram informacje na ten temat. Są już tacy co mają 180 tyś i więcej przejechane bez wymiany oleju w skrzyni i na razie żadnych problemów ale wypadało by dla świętego spokoju wymienić ten olej. Pewno ASO będzie obstawiać że nie trzeba a niezależne serwisy specjalizujące się w skrzyniach rekomendują żeby wymieniać najlepiej metodą dynamiczną kosz ok. 2k

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października 2025, 23:41:32 »
No właśnie specjaliści przekonują że statyczna wymiana mało co daje bo to tylko wymiana połowy oleju a połowa dalej zostaje brudna i że najskuteczniejsza jest dynamiczna bo masz 100% nowego oleju
No właśnie nie za bardzo. W starszych autach wręcz na odwrót, nie zaleca się wymiany dynamicznej.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Października 2025, 23:58:20 »
Nie sprzeczam się oczywiście - ale co masz na myśli w starszych autach ? Czy Mazda CX-30 z 2021r z przebiegiem 75k jest autem starszym i nie powinno się wymieniać oleju w skrzyni automatycznej metodą dynamicznej wymiany ?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2025, 00:11:12 »
Nie sprzeczam się oczywiście - ale co masz na myśli w starszych autach ? Czy Mazda CX-30 z 2021r z przebiegiem 75k jest autem starszym i nie powinno się wymieniać oleju w skrzyni automatycznej metodą dynamicznej wymiany ?
Rozmawiałem z przedstawicielem firmy od maszyn do dynamicznej w.oleju i tak wynikało z rozmowy. Do tego przed wymianą rozgrzanie auta, sprawdzenie pracy skrzyni w różnym zakresie prędkości (każdy bieg)  i jeżeli byłoby nawet najmniejsze "ale" odmowa przeprowadzenia wymiany. Wszystko to nie budziło mojego zaufania. U Ciebie jest bardzo młode auto i mały przebieg więc nie powinno być przeciwwskazań. Bardziej chodzi mi o ogół tego zabiegu.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2025, 08:20:25 »
No właśnie specjaliści przekonują że statyczna wymiana mało co daje bo to tylko wymiana połowy oleju a połowa dalej zostaje brudna i że najskuteczniejsza jest dynamiczna bo masz 100% nowego oleju
No właśnie nie za bardzo. W starszych autach wręcz na odwrót, nie zaleca się wymiany dynamicznej.
Możesz wyjaśnić jakie mogą być przeciwskazania dla dynamicznej wymiany oleju i w jaki sposób może zaszkodzic?
Bo to dla mnie czarna magia i nie myślałem że to może być w ogóle w jakikolwiek sposób szkodliwe.
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 79000 | Warszawa |

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2025, 08:58:24 »
Gratulacje, fajny zakup i szerokiej drogi. Jedna uwaga - warto auto porównywać do odpowiednika - np do CHR II 2litrowej, a nie poprzedniego 10 latka. Ja miałem rok temu podobny dylemat - przesiadałem sie z Hondy HRV i rozważałem pod koniec CHR i CX30. Wygrała - po analizach i jazdach próbnych -  toyota i jestem mega zadowolony.

Brałem pod uwagę Toyotę CHR II ale nie przekonała mnie zwłaszcza te chowane trzaskające klamki i brak wycieraczki tylnej i cenowo nie zachwycała mnie zwłaszcza wersja 2.0.
Mazda mnie bardziej urzekła wyglądem, dynamicznym silnikiem bogatym wyposażeniem i lepszym wykończeniem wnętrza.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2025, 11:11:18 »
W starszych autach wręcz na odwrót, nie zaleca się wymiany dynamicznej.

Ja w swojej 20 letniej Camry wymieniałem samodzielnie ze dwa razy olej skrzyni, dynamicznie czyli na włączonym silniku (przy pomocy pompki elektrycznej).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl