Autor Wątek: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.  (Przeczytany 8423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Października 2025, 22:50:17 »
No planuje wymieniać co rok a że póki co nie robię więcej niż 10k rocznie to u mnie silnik będzie miał zawsze nie przepracowany olej.
Opony już zmienione - wybór padł na zimowe Goodeary w fabrycznym rozmiarze na razie na te same alufelgi czyli 215/55 R18 95T.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Listopada 2025, 19:20:25 »
bardos.1979, Ty zdrajco! A tak sie cieszyłem, że mamy takie sama auta :-(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Listopada 2025, 21:11:08 »
bardos.1979, Ty zdrajco! A tak sie cieszyłem, że mamy takie sama auta :-(

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zmienił na Mazdę CX-30.  :grin: :grin: :grin:
Sam pisałeś że może kiedy przesiądziesz się na Yaris Cross.  :grin:
Szczerze - Mazda CX-30 jest o 2 półki wyżej od Yarisa Cross. (nie chodzi o segment ale o jakość wykończenia, wyposażenie, wyciszenie dynamikę z silnikiem 186KM itp).
Sam podjedź do salonu - obejrzyj - przejedź się a będziesz mile zaskoczony albo nawet będziesz w szoku - a kto stoi w miejscu ten się cofa a życie jest tylko jedno i trzeba korzystać póki się jeszcze żyje.   :-)

PS. Masz Toyotę salon polska bezwypadkowa serwisowana 1 właściciel to salon Mazdy z pocałowaniem ręki weźmie Corollę w rozliczeniu tak jak moją porwali.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2025, 21:17:47 wysłana przez bardos.1979 »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Listopada 2025, 08:20:32 »
Szczerze - Mazda CX-30 jest o 2 półki wyżej od Yarisa Cross. (nie chodzi o segment ale o jakość wykończenia, wyposażenie, wyciszenie dynamikę z silnikiem 186KM itp).
Jak mówi stare porzekadło, każdy właściciel samochodu cieszy się 2 razy  :grin:
Zajrzysz tu jeszcze za rok, dwa , pięć i dasz sprawozdanie, jakie wrażenia z dłuższej eksploatacji?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Listopada 2025, 09:29:03 »

Siemka - wrzucę swoje 3 grosze do dyskusji, bo parę dni temu testowałem przez weekend taką Mazdę CX-30 w automacie FWD 186 KM. Zgodzę się, że pod względem wykończenia i wyciszenia to Mazda jest o klasę wyżej od Toyoty. Co do wyposażenia (to akurat zależy od wersji). Jeżdziłem demówką, która była mocno wysoko doposażona :) Światła matrycowe robią niesamowite wrażenie. Niestety ale w tej beczce miodu jest łyżka dziegciu - w ogóle nie czułem tej mocy 186 KM. Pedał w podłogę i ......... chwila zawachania (coś jak dziura turbinowa) i ......no zbiera się ale nie tak jakby się chciało, a tryb SPORT służy jedynie do utrzymywania silnika w wyższym przedziale obrotów na każdym z biegów.
Mój Auris HSD TS 1.8 ze 138 KM jest duuuużo żwawszy, a w trybie SPORT reakcja na gaz jest niemal natychmiastowa - mocy oczywiście nie przybywa ale tutaj wyraźnie widać, że pedał gazu jest już inaczej mapowany. No i zapotrzebowanie na PB też jest in minus (spokojna jazda po mieście 7,5, dynamiczna to i 2 litry więcej ) ale to oczywiste i nie ma co porównywać z klasyczną hybrydą. Oczywiście to moje subiektywne odczucia i poza tą łyżką dziegciu reszta w klasie A+ :)
Pozdrawiam       
DarioT

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Listopada 2025, 15:48:30 »
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zmienił na Mazdę CX-30.

Nie wezmę mazdy, bo to nie jest klasyczna hybryda, tylko mild, a ja nie chcę takiej, poza tym Mazda ma tradycyjną skrzynię biegów, co czyni to auto bardziej awaryjnym, no i silnik pewnie wtrysk bezpośredni, co już kompletnie odpada. Poza tym spalanie Mazdy większe, niż mojej Corolli, przyzwyczaiłem się do tego mini spalania w Corolli, że każde wyższe spalanie byłoby dla mnie przykrym doznaniem.

Dlatego 90% rozważajacych mazde CX30 - kupuje 2 litrową CHR.

Silniki 2.0 Toyoty też nie dla mnie z powodu wtrysku pośrednio bezpośredniego i skarg użytkowników na przybywanie oleju w silniku. To przybywanie oleju też byłoby dla mnie przykrym doznaniem, tym bardziej, że jeżdżę sporo na krótkich i bardzo krótkich odcinkach, wiec wtrysk bezpośredni oraz to przybywanie oleju w silniku byłoby dla takiego auta problemem nasilonym.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Listopada 2025, 18:16:32 »
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zmienił na Mazdę CX-30.

Nie wezmę mazdy, bo to nie jest klasyczna hybryda, tylko mild, a ja nie chcę takiej, poza tym Mazda ma tradycyjną skrzynię biegów, co czyni to auto bardziej awaryjnym .....

Kiedyś też tak samo myślałem ale dziś już wiem że hydrokinetyczny automat w Mazdzie jest baardzo trwały i życia Ci braknie żeby go zajechać.
Co do spalania to ten silnik ma 2 oblicza. Lekka noga spalanie 5 do 6 cięższa noga 7 jazda sportowa z kręceniem do czerwonego pola 10 zamiast 8 w Toyocie ale coś za coś Mazda 8,5s do 100. Corolla 1.8 122KM 10.9s.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Listopada 2025, 18:26:06 »

.... w ogóle nie czułem tej mocy 186 KM. Pedał w podłogę i ......... chwila zawachania (coś jak dziura turbinowa) i ......no zbiera się ale nie tak jakby się chciało,......

To że Toyota 2.0 180KM czy 196KM jest lepsza to nie zaprzeczam ale Mazda robi się bardzo dynamiczna po przekroczeniu 3.5 obr. W praktyce nie miele kółkami na starcie tak jak Toyota ale nadrabia przy wkręcaniu się na wysokie obroty. Dla przyzwyczajonych do Hybrydy Toyoty zwłaszcza 2.0 czy benzyny z turbo to pierwsze wrażenie jest faktycznie że nie czuć 186KM i słabo startuje. Ale jak wiesz jaką ma charakterystykę to przyjemność z jazdy jest duża jak pięknie i szybko wkręca silnik z 3500 do 6500 obr. na każdym biegu i wtedy konkretnie wgniata w fotel i wtedy dopiero czuć te 186KM - mi to pasuje a przynajmniej nie ma turbiny i nie ma się co zepsuć i nie trzeba jej wychładzać po zatrzymaniu.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Listopada 2025, 18:28:20 »
Jak mówi stare porzekadło, każdy właściciel samochodu cieszy się 2 razy  :grin:
Zajrzysz tu jeszcze za rok, dwa , pięć i dasz sprawozdanie, jakie wrażenia z dłuższej eksploatacji?

Pewno - powiem więcej - ja się z tąd wogóle nie zamierzam wynosić i mogę wrzucać jakieś nowe informację - faktury z przeglądu itp. można będzie porównać z Toyotami. (po drugie żona jeździ Yarisem).

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Listopada 2025, 20:28:30 »
wymienione wszystkie płyny - w tym hamulcowy, filtry,

Olej i hamulcowy to chyba nie całkiem "wszystkie" płyny?
Filtry też nie "wszystkie". Zapięcie testera żeby wydrukować test HHC z diagnostyką ma niewiele wspólnego.
To tak by być precyzyjnym ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2025, 09:10:26 »
Mazda 8,5s do 100. Corolla 1.8 122KM 10.9s.

bardos.1979, fajnie mieć pod nogą, tak w rezerwie, 186 KM, ale moje 122 KM jest całkiem wystarczające do normalnej jazdy nawet na ekspresówce, a na co dzień, po wioskach nie narzekam na jakąś za małą moc, jest naprawdę ok. Mogłoby być nieco lepiej, ale jest dobrze. No, a spalanie to już jest duża różnica na korzyść mojej Corolli. Twoje 5 - 6 l/100 to sporo więcej od mojego 3 - 4 l/100. Mam zapisane zrzuty ekranu z MyToyota, gdzie często mam 3 l/100, a nawet bywa 2,9, 2,8 l/100, głównie po wioskach.

Olej i hamulcowy to chyba nie całkiem "wszystkie" płyny?

Wszystkie. Kolega al9 napisał, że wymienione wszystkie płyny,  W TYM olej i płyn hamulcowy.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2025, 09:12:18 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2025, 10:07:57 »
Jaki przebieg auta?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2025, 11:21:39 »
Chłodnicze też wymieniono panie precyzyjny.

Broń boże nie śmiem wątpić ale że tak szybko ten chłodniczy silnika i falownika i to na drugim przeglądzie? I to w cenie 1400zł za wszystko i to z oryginalnymi materiałami olejami i filtrami ;)

Nieźle, chyba sam tam podjadę i wyślę znajomych ale to dopiero jak zrobisz zdjęcie paragonu czy tam FV z wyszczególnionymi pozycjami ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2025, 11:38:11 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Listopada 2025, 12:46:17 »
A co powiesz nt tych oficjalnych cen?
Zaznaczę, że w cenie przeglądu 30000 nie są tam ujęte wymiany "wszystkich" płynów jak u Ciebie lecz tylko oleju i hamulcowego + nie są też ujęte wymiany wszystkich filtrów.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Listopada 2025, 13:13:41 »
Tak, przepraszam. Brawo  :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl