Autor Wątek: e21 2025 1,8h problemy z napędem?  (Przeczytany 1030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alloroc

• Prawie Toyot
  • Samochód:: e21 1.8H MY25
e21 2025 1,8h problemy z napędem?
« dnia: 17 Października 2025, 14:17:25 »
Cześć, mam nową corolkę i kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy. Powiedzcie jak to obserwujecie w swoich poliftówkach.
1) Teraz gdy jest zimno rano, po wrzuceniu power praktycznie od razu startuje silnik. Wtedy przełączenie z P na D powoduje, że auto szarpnie do przodu, nie zawsze ale większość racy.
2) Gdy auto jedzie w EV, dołączenie spaliny powoduje szarpnięcie, przeważnie. Czasami nie czuć dopięcia spaliny zupełnie, ale większość razy czuć szarpnięcie.
3) Taka ciekawostka, gdy auto stoi przełączone na P, wciśniecie pedału gazu powoduje, że auto stara się jechać do przodu.

Ciekaw jestem jak to u was, w serwisie to oczywiście tłumaczenie "ten typ tak ma", zaznaczam chodzi mi o polift, w przedlifcie jest inny napęd.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Odp: e21 2025 1,8h problemy z napędem?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2025, 14:47:03 »
zaznaczam chodzi mi o polift, w przedlifcie jest inny napęd
no trochę tak ale też pewnie nie do końca ;)
bateria i silnik elektryczny mocniejszy...poza tym konstrukcja ta sama chyba...
u mnie jak się naprawdę wczuje to też czuć moment przełączania silnika benzynowego on/off podczas jazdy ale trzeba się naprawdę wczuć albo/i wyjątkowo delikatnie jeździć...
muszę zwrócić uwagę na to przełączanie na D...wcześniej miałem klasycznego hydrokinetyka i tam to standard więc może nie zwracam na to uwagi ;)
teraz silnik się odpala bo płyn musi zagrzać do odpowiedniej temperatury, żeby nagrzać kabinę...

Offline alloroc

• Prawie Toyot
  • Samochód:: e21 1.8H MY25
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2025, 18:02:07 »
Tak wcześniej power->D i poszło. Teraz motor wstaje pierwszy. Nie zawsze ale znacząca większość przypadków zimny samochód wrzucenie D gdy motor spalinowy już odpali auto dostaje kopa, no ale tylko gdy samochód jest zimny więc cos jest na rzeczy. Gorzej że ta spalina tak się dołącza z szarpnięciem to już mocno drażni.

Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka

Offline YogiBear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2025, 18:26:59 »
U mnie nic nie szarpie. Powiedziałbym, że przełączanie jest płynne. Jeśli będę się wczuwał, to delikatnie czuć przełączanie, ale normalnie tego nie rejestruję.

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2025, 20:14:04 »
W moim polifcie też są takie objawy, co do odpalania spalinowego to mam wrażenie, że im "delikatniej" się odpala, tym bardziej to czuć, przy gwałtownym wciśnięciu pedału nic nie czuć. W serwisie mi powiedzieli, że takie losowe szarpnięcia są normalne bo to nie jest jednak spięte na sztywno, synchronizacji pilnują czujniki i jak coś będzie poza normą to wywali od razu błąd.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2025, 20:19:55 »
to pewnie soft tak celowo robi w toyotach, a w lexusach nie, żeby było widać różnicę

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2025, 07:17:15 »
to pewnie soft tak celowo robi w toyotach, a w lexusach nie, żeby było widać różnicę

Oczywiście. Bo każdy użytkownik toyoty po 3 szarpnięcicach leci do lexusa.
Najpierw walczy z Toyotą, wyciszając ją, wysadzając grubsze szyby z wyższej wersji, wciskając coś w uszczelki itp.

Potem idą po lexusa.

Potem go wyciszają.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl