Autor Wątek: Corolla Cross 2025 facelift / wyciszenie  (Przeczytany 6734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross 2025 facelift / wyciszenie
« dnia: 17 Października 2025, 16:10:02 »
Cześć,

Bardzo poważnie przymierzam się do zakupu Corolla Cross 2025 GR Sport, jestem po rozmowach ze sprzedawcą, dostałem ofertę itd...auto ma być do odebrania koniec Grudnia 2025r.
Jestem świadomy zalet/wad Toyoty, jako że sam obecnie ujeżdzam C-HR 1.2 (polift) więc wiem czego się spodziewać...Jednak szum medialny wokół rzekomo tragicznego wyciszenia Corolli Cross nie daje mi spokoju i poważnie zastanawiam się przed złożeniem podpisu po zakupem nowego auta.

Pytanie do użytkowników CC, którzy przesiadali się bezpośrednio z innych Toyot do Crossa - czy wyciszenie rzeczywiście jest tak słabe w Corolli Cross względem innych modeli Toyoty? Jak pisałem powyżej, mam C-HR z 2020 roku i jak dla mnie jest znośnie, a 75% przebiegu robię na autostradzie, i naprawdę hałas moim zdaniem jest dopuszczalny. Czytając opinie testerów, komentarze na YT dochodzę do wniosku, że większość krytyków Crossa albo jeździ autami premium (gdzie wyciszenie jest na poziomie lepszym niż dobre), albo mają zbyt wygórowane oczekiwania. W końcu to segment C, więc też nie można spodziewać się cudów, choć oczywiście wiem, że konkurencja robi to lepiej (Mazda, VW, Renault itd), ale Japońce od zawsze tak mają...

Więc pytanie: czy aktualny posiadacz Toyoty, przesiądając się do Cross po lifcie, dozna szoku akustycznego, czy raczej nie zauważy różnicy ;) ?

Pozdrawiam.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Corolla Cross 2025 facelift / wyciszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2025, 16:16:21 »
Nie odbyłeś jazdy próbnej? Miałbyś wtedy jakiś punkt odniesienia, bo mniemam, że odbierzesz już tę wersję CC poliftową, której chyba jeszcze nikt nie posiada.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2025, 16:18:15 »
Nie odbyłeś jazdy próbnej? Miałbyś jakiś punkt odniesienia, bo mniemam, że odbierzesz już tę wersję CC poliftową, której chyba jeszcze nikt nie posiada.

Jazda próbna będzie, natomiast pytanie może też kierowane do posiadaczy przedliftowej CC, bo rozumiem że wyciszenie zostało poprawione w polifcie, ale raczej symbolicznie...(wg testów na YT itd)

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2025, 16:39:54 »
której chyba jeszcze nikt nie posiada.
od sierpnia lata jedna sztuka u nas w firmie (nie wiem czy nie odbierałem jako jeden z pierwszych w PL - Caroseria swój odcinek pokazała po tym jak auto odebrałem, a Bąk twierdził, że jeszcze żadnego egzemplarza w Polsce nie ma)

rozumiem że wyciszenie zostało poprawione w polifcie, ale raczej symbolicznie
Nie miałem okazji jeździć przedliftem, niemniej jednak cudów bym nie oczekiwał. Z drugiej zaś strony, osoba użytkująca przelatała już 3k km i jest zadowolona, nie widziałem by prowadziła w stoperach;
chyba ekonomia jest poprawiona bo spalanie to okolice 4,5l/100km - bardzo satysfakcjonujące (biorąc pod uwagę, że to wersja z silnikiem 2.0)
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2025, 16:41:37 wysłana przez z1000 »

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2025, 17:03:17 »
Ja się przesiadłem z 20 letniej Corolli Verso na Corollę Cross 2.0 (przedlift) i jest ciszej. W porównaniu z 5 letnią Rav4 raczej podobnie, może trochę głośniej. Co do spalania, to latem 4,5l w mieście jest normą.

Offline Steven28

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2025, 18:49:06 »
Jeżdżę już prawie 29 tys. przedliftową wersją 2.0 (iAWD). Jest generalnie nie najlepiej - rozważałem jakiekolwiek wyciszenie pojazdu, bo go nie ma w ogóle. Natomiast jeżeli chodzi o faktyczną - zaznaczam, że według mnie - uciążliwość to ona występuje przy prędkościach autostradowych i zaczyna się od ok.120 km/h - i wtedy robi się już głośno. Poniżej tej wartości to już zależy od "nogi kierowcy" bo gwałtowne wciskanie gazu też powoduje podobne wrażenia. Zaznaczyłeś, że przesiadasz się z innej Toyoty (ja z z tą marką związany jestem od prawie 30 lat) to zbytnio nie powinieneś być rozczarowany - Toyoty nigdy nie były dobrze wygłuszone nie mówiąc też o zabezpieczeniach antykorozyjnych. W przypadku mojego egzemplarza potwierdzają się wszystkie ww. niedostatki ale jednak ....... NIE ŻAŁUJĘ. Miałem też okazję przejechać się modelem obecnym (poliftowym) - zbytniej i odczuwalnej różnicy nie  dostrzegam (nie słyszę) - no może odrobinę. Z tym, że pojeździłem tylko w warunkach miejskich. Pozdrawiam.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2025, 05:56:42 »
Czemu nie przejedziesz się przedliftem 2.0 które są bez problemu dostępne w salonach? Gorzej nie będzie, ale lepiej też nie ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2025, 12:56:37 »
Gorzej nie będzie, ale lepiej też nie
Nie no, piszą, że jest nieznacznie, ale lepiej...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline tomtrz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2025, 00:12:04 »
Nie odbyłeś jazdy próbnej? Miałbyś wtedy jakiś punkt odniesienia, bo mniemam, że odbierzesz już tę wersję CC poliftową, której chyba jeszcze nikt nie posiada.

Posiadam poliftową Corollę Cross od 3 dni. Silnik 1.8.
Nie posiadam i nie posiadałem przedliftowej ale mam porównanie do Tourana 2020 i Astry V (K) 2018.
Przy prędkości autostradowej (140) w CC jest głośno, szum dochodzi z okolic bocznych lusterek i słupków A oraz dachu. Jest głośno :(
Pierwsza jazda to trasa Warszawa-Gliwice i niestety muszę się przyznać, że po dotarciu do domu stwierdziłem "to nie jest auto na podróże autostradowe z prędkościami autostradowymi".
Touran zdecydowanie cichszy.
Do Astry to nie można się porównywać. W Astrze przy prędkościach "ocierających się o utratę prawa jazdy" na autostradzie można było szeptem rozmawiać. Fakt, że miałem w Astrze pakiet wyciszenia - specjalne szyby czy coś no i Astra ma trochę inne gabaryty tudzież Cx. /offtopic - Astra V to bardzo dopracowany, ładny i fajny model Opla był. Ostatni.

Obserwacja odnośnie CC 1.8 : napęd hybrydowy przy tempomacie ustawionym na 140 generuje zmienny hałas - przez chwilę wspomaga się aku by przez następną "chwilę" go ładować co skutkuje wzrostem głośności silnika. Po czym wracamy do rozładowywania aku ...

Tomek

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2025, 12:23:29 »

Posiadam poliftową Corollę Cross od 3 dni. Silnik 1.8.
Nie posiadam i nie posiadałem przedliftowej ale mam porównanie do Tourana 2020 i Astry V (K) 2018.
Przy prędkości autostradowej (140) w CC jest głośno, szum dochodzi z okolic bocznych lusterek i słupków A oraz dachu. Jest głośno :(
Pierwsza jazda to trasa Warszawa-Gliwice i niestety muszę się przyznać, że po dotarciu do domu stwierdziłem "to nie jest auto na podróże autostradowe z prędkościami autostradowymi".
Touran zdecydowanie cichszy.
Do Astry to nie można się porównywać. W Astrze przy prędkościach "ocierających się o utratę prawa jazdy" na autostradzie można było szeptem rozmawiać. Fakt, że miałem w Astrze pakiet wyciszenia - specjalne szyby czy coś no i Astra ma trochę inne gabaryty tudzież Cx. /offtopic - Astra V to bardzo dopracowany, ładny i fajny model Opla był. Ostatni.

Obserwacja odnośnie CC 1.8 : napęd hybrydowy przy tempomacie ustawionym na 140 generuje zmienny hałas - przez chwilę wspomaga się aku by przez następną "chwilę" go ładować co skutkuje wzrostem głośności silnika. Po czym wracamy do rozładowywania aku ...

Tomek

Dzięki! Ponoć wersja GR Sport ma dodatkowe wyciszenie pod deską rozdzielczą, co dodatkowo redukuje hałas silnika. Chociaż różne źródła róźnie informują...niektórzy mówią, że tylko wersja Executive to ma, ale widziałem też dealerów Toyoty, którzy twierdzili iż 2 najwyższe wersje mają jeszcze dodatkowe wyciszenie....szkoda że na oficjalnej stronie Toyoty nie ma konkretnej informacji (a przynajmniej nie mogę jej znaleźć).

Mała wzmianka - rozmawiałem z kumplem, który 2 lata ujeżdżał przedliftowego Crossa, robił 50.000km rocznie i głównie po autostradach. W jego opinii głośniej było w Corolli TS (kombi), którą de facto jeździł bezpośrednio przed Corollą Cross. Kolega mówił, że akustyczne wrażenia były zdecydowanie gorsze w wersji TS, niż w CC (co mnie trochę zdziwiło), i że w Crossie owszem jest głośno przy 140km/h, ale tragedii nie ma...

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2025, 15:35:22 »
Ja swoją przedliftową CC zamawiałem w czasie gdy nie było ich w salonach (listopad 2022 rok) … no była jedna w salonie ale to jedna z pierwszych zamówiona do odbioru przez klienta. Zatem nie miałem możliwości odbycia jazdy próbnej i zamawiałem w ciemno - jeździłem wtedy CHR I 1,8. Po odbiorze CC (2,0) - przez pierwsze kilka tygodni byłem bardzo zadowolony, bo auto było o wiele wygodniejsze niż CHR no i z tym silnikiem nareszcie chciało jechać. Tak więc pod względem funkcjonalnym jak i osiągów na plus. Po tych pierwszych och i ach ... niestety stwierdziłem, że jest bardzo głośno w środku i to podczas przyspieszania w mieście jak i w trakcie jazdy w trasie - po przekroczeniu prędkości, przy której startował silnik spalinowy (że nie wspomnę o drażniącym hałasie przy zamykaniu drzwi - jakby sama blaszana puszka). Dlatego wiosną tego roku, po jeździe próbnej CHR II 2,0 postanowiłem się rozstać z moją CC. Jeżdżę już pół roku CHR II wersja Executive i w porównaniu z CC jest o wiele ciszej - CHR jest lepiej wyciszona, ze strony silnika słychać jedynie lekkie pomruki, a na trasie można swobodnie rozmawiać. Jedyny minus to klaustrofobicznie ciasne wnętrze - ale dla dwojga da się przeżyć i może tak szybko nie ogłuchniemy. Oczywiście wszystkie te opinie są jak najbardziej subiektywne i to co dla jednych będzie głośne dla innych może być ciche lub znośne - dlatego nie kupię już auta bez odbycia co najmniej jazdy próbnej.
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Października 2025, 14:12:09 »
Hej,

to ja opisze swoje subiektywne odczucia ( żona i syn odczuwali podobnie ) z jazdy testowej na początku tego roku Crossem, o ile pamiętam to był 2.0 Style z jakimiś dodatkami.
Dla kontekstu - używam m.in Auris TS z 2017, nie hybryda więc wiem jak (nie)wyciszone są Toyoty.
I tak - do mniej więcej 80-100 km/h nie było źle - przeciętnie jak na Toyote. Ale gdy wyjechaliśmy na drogę szybkiego ruchu i przekroczyłem 120 km/h to pojawił się - taki szum, żeby nie napisać huk, że zacząłem odruchowo szukać wyłączenia/zmniejszenia nawiewu powietrza, podejrzewając że to z nawiewu.
Zrezygnowałem i od razu wróciliśmy bo tym samochodem jazda w trasy byłaby - według mnie i mojej rodziny - zwyczajnie strasznie męcząca ze względu na ten szum. Opony były zimowe.
I tu nie chodzi o hałas silnika tylko głownie o hałas wiatru.
Więc moje subiektywne podsumowanie - do miasta może być, napęd fajnie się zbierał. Natomiast w trasy nie wyobrażam sobie jazdy tym autem. Aurisem przez kilka lat zjechaliśmy pół Europy więc nie jestem przesadnie wymagający.

Pozdrawiam

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Października 2025, 16:14:50 »
Hej,

to ja opisze swoje subiektywne odczucia ( żona i syn odczuwali podobnie ) z jazdy testowej na początku tego roku Crossem, o ile pamiętam to był 2.0 Style z jakimiś dodatkami.
Dla kontekstu - używam m.in Auris TS z 2017, nie hybryda więc wiem jak (nie)wyciszone są Toyoty.
I tak - do mniej więcej 80-100 km/h nie było źle - przeciętnie jak na Toyote. Ale gdy wyjechaliśmy na drogę szybkiego ruchu i przekroczyłem 120 km/h to pojawił się - taki szum, żeby nie napisać huk, że zacząłem odruchowo szukać wyłączenia/zmniejszenia nawiewu powietrza, podejrzewając że to z nawiewu.
Zrezygnowałem i od razu wróciliśmy bo tym samochodem jazda w trasy byłaby - według mnie i mojej rodziny - zwyczajnie strasznie męcząca ze względu na ten szum. Opony były zimowe.
I tu nie chodzi o hałas silnika tylko głownie o hałas wiatru.
Więc moje subiektywne podsumowanie - do miasta może być, napęd fajnie się zbierał. Natomiast w trasy nie wyobrażam sobie jazdy tym autem. Aurisem przez kilka lat zjechaliśmy pół Europy więc nie jestem przesadnie wymagający.

Pozdrawiam

Hej,

Dzięki za opinię - napisałeś, że jechałeś wersją 2.0 na początku 2025 roku, domniewam więc, że była to wersja przedliftowa, która rzeczywiście jest sporo gorzej wyciszona od wersji po lifcie.
Swoją drogą, dzisiaj obejrzałem kolejną recenzję na znanym, czeskim kanale, i tam według sonometru przy 130km/h było 67.5dB, więc róznica w polifcie jest jednak spora...
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2025, 16:19:12 wysłana przez Hisss »

Offline grundsiek@wp.pl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopada 2025, 20:39:34 »
Witam, posiadam Toyotę CC od września 2024, w tym czasie zrobiłem 22 tyś km. Samochód jest super, natomiast wyciszenie pozostawia wiele do życzenia. Głośna jest podczas ostrego przyśpieszania i przy prędkościach ponad 120 km na godzinę, czyli drogi ekspresowe i autostrady. Jest to auto z napędem hybrydowym i tu jest klucz.
Toyota CC to auto do miasta i jazdy po drogach powiatowych czy gminnych, gdzie dopuszczalna prędkość to 90 km/h. Oczywiście jazda do 115 nie ma problemu. Jeśli  planujesz zakup auta, które ma jeździć po autostradach i drogach ekspresowych, CC nie jest dla Ciebie, kup sobie diesla on uwielbia prędkości jakimi poruszają się auta w ww warunkach. Druga kwestia to zużycie paliwa, podczas jazdy z prędkościami do 120 km/h Toyota jest w stanie bez problemu zejść do 4,5 litra/100 km. Nie pisze tego na podstawie opinii innych, tylko na własnych doświadczeniach po roku eksploatacji.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Corolli Cross.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Stycznia 2026, 13:44:01 »
Tak czytam czytam i potwierdzam, że w Corolli Cross pokpili sprawę jej wyciszenia. Pare dni temu wziałem sobie na jazdę testową CC po lifcie i to co uświadczyłem podczas jazdy siedząc na tylnej kanapie rozczarowało mnie mocno. Szum jaki dochodził z tyłu (z nadkoli) przy niewielkich już prędkościach (60-80) był mocno słyszalny. Taki chińczyk jak MG HS czy nawet mniejszy ZS bije CC na głowę nie wspominając już  BYD Seal U DM-i (tam to jest dopiero cisza). Powinni się japońce wstydzić, że nie dopracowali tego.
Pzdr   
DarioT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl