Autor Wątek: Wymiana świec zapłonowych w 1NZ-FXE  (Przeczytany 1305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
Wymiana świec zapłonowych w 1NZ-FXE
« dnia: 21 Października 2025, 00:33:29 »
Czy jest sens wymieniać świece zapłonowe w Yarisie HSD(1NZ-FXE) z 2015 z przebiegiem 53 tys. km, gdzie świece mają już 10 lat? Do niego idą OE 90919-01265. Nawet nie mam zamiaru dawać zamienników. Jakby co wleci tylko oryginał 90919-01265.

Niby w książkach serwisowych od Priusów z tym silnikiem jest zapis "Replace spark plugs every 90,000 miles or 9 years, whichever comes first." 

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Wymiana świec zapłonowych w 1NZ-FXE
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2025, 10:44:13 »
W jednej z Camry mam świece 18-letnie (oryginały) i nic się nie dzieje, więc chyba świece jakoś nie ulegają znacznej degradacji tylko z powodu wieku. Jak się nic nie dzieje to nie ruszać :)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2025, 10:54:08 »
Domyślam się, że Camry z konwencjonalnym silnikiem? Myślę, że w hybrydzie świeca bardziej dostaje w palnik i szybciej się degraduje z racji, że co chwilę rozgrzewa się i za chwilę stygnie. Tak w kółko. Mogą to być gorsze warunki pracy świecy. Tutaj siedzą irydówki. 

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2025, 11:18:53 »
Zwykły benzyniak ale skoro przebieg masz niższy niż 90k mil i tylko patrzysz na wiek świecy to nie ma znaczenia jaki silnik. Od samego stania i minimalnego dostępu do powietrza świeca się raczej jakoś mocno nie degraduje.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2025, 11:22:02 »
Czy jest sens wymieniać świece zapłonowe
A będziesz się czuć lepiej jak wymienisz?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2025, 11:34:54 »
Zwykły benzyniak ale skoro przebieg masz niższy niż 90k mil i tylko patrzysz na wiek świecy to nie ma znaczenia jaki silnik. Od samego stania i minimalnego dostępu do powietrza świeca się raczej jakoś mocno nie degraduje.
Nie potwierdzam. W Auris wymieniając świece co przepisowe 90tys.km wymieniałem tak naprawdę dobre świece na nowe. Ostatnio wymieniłem świece po przebiegu ponad 200 tys.km (około 5 lat)  i jedyne na co mechqnik zwrócił uwagę to to, że ciężko się wykręcały i ztego powodu zasugerował jednak częstsze zaglądanie do świec.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2025, 11:35:35 »
Moje odczucia nie mają tu znaczenia. Wolę aspekt techniczny dlaczego wymienić lub nie z merytoryczną, inżynierską argumentacją. Mnie zastanawia dlaczego producent zaleca wymienić po 9 latach bez względu na przebieg. Co mi przychodzi na myśl to korozja świecy. Z czasem zwiększa się rezystancja wewnętrzna świecy, więc cewki są bardziej obciążone prądowo. Elektroda środkowa z czasem traci warstwę irydową. Samo utlenianie, czyli jakieś wżery korozyjne.   

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2025, 11:50:24 »
Mnie zastanawia dlaczego producent zaleca wymienić po 9 latach bez względu na przebieg. Co mi przychodzi na myśl to korozja świecy. Z czasem zwiększa się rezystancja wewnętrzna świecy, więc cewki są bardziej obciążone prądowo. Elektroda środkowa z czasem traci warstwę irydową. Samo utlenianie, czyli jakieś wżery korozyjne.

Dokładnie, dlatego dałem przykład odnośnie wieku. Producenci różne rzeczy piszą, żeby mieć dupochrony. Jeśli nic się nie dzieje z autem to jeździć - akurat świece dają znać o sobie jak się kończą, drgania etc. i nie padają nagle więc ryzyko "nie słuchania" producenta jest bardzo małe :)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2025, 11:59:14 »
Jakie to dupochrony jak samochód już lata świetlne po gwarancji. Toyota raczej by chciała, żeby ten Yaris już został zezłomowany i przylecieć po nowego. Chyba trzeba bardzie wykręcić świece i po prostu zarknąć jak wyglądają wizualnie. Jak jest rdza na gwincie, czy jakieś wżery na tym cynglu masowym to raczej świeca śmietnik.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2025, 12:34:06 »
Świeca po ponad 200 tys.km

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2025, 12:39:14 »
Te też po 200-tu ale motor zaczął coś stukać ;)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Października 2025, 12:42:42 »
Chyba trzeba bardzie wykręcić świece i po prostu zarknąć jak wyglądają wizualnie. Jak jest rdza na gwincie, czy jakieś wżery na tym cynglu masowym to raczej świeca śmietnik.

Czyli i tak najlepiej zmienić jak już to robić więc dyskusja bezcelowa :D

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2025, 12:43:24 »
@przmor Pomijając rdzę to coś nie halo ze spalaniem.

@Colin Właśnie tego się obawiam, że przy starej świecy, albo mocno przepracowanej może urwać/przepalić się ten cyngiel masowy. To się chyba stało w trzeciej od lewej... :/

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2025, 12:47:32 »
Założyłem, że po 180tys.km. czyli po około 90tys.km przebiegu silnika spalinowego wymienię. Nic złego się nie działo ale przy okazji oleju jednak po tych 200 wymieniłem dla lepszego samopoczucia.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopada 2025, 12:27:36 »
Jestem po wymianie świec w Toyotowskim 1NZ-FXE. Moim zdaniem fabryczne świece po 53 tys. km i 10 latach śmietnik, wszystkie cztery sztuki. Na izolatorze raczej nie powinno być tych przebarwień.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl