Autor Wątek: Akumulator 12V  (Przeczytany 10067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Akumulator 12V
« dnia: 13 Listopada 2025, 14:35:11 »
Witam.
Czy można bezproblemowo wyciągnąć z auta akumulator 12v w celu podladowania w domu? Czy nic się nie zresetuje np radio czy ustawienia wskaźników?
Czy auto będzie można zamknac/otworzyć fizycznym kluczykiem?
Czy raczej trzeba będzie podpiąć podtrzymanie zasilania przed wyjeciem akumulatora.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Akumulator 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2025, 19:14:02 »
RAV4 z 2024 roku. Wyjmowałem akumulator jak padł mi po dwóch tygodniach postoju. Drzwi otworzyłem kluczykiem mechanicznym, do bagażnika dostałem się od strony kanapy. Wyjąłem i naładowałem akumulator. Do ponownego ustawienia miałem zegary (właściwie te widżety do wyboru) i nic więcej. Ustawienia dźwięku nie uległy zmianie.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2025, 19:14:53 »
Teoretycznie można wyjąć do naładowania (należy uważać aby nie zrobić zwarcia przy odkręcaniu i wyjmowaniu akumulatora!). Nie napisałeś jaki rocznik samochodu i jaki silnik. Ja w hybrydzie z 2016 roku wyjmowałem podczas wymiany i po 10 minutach nic się nie działo złego oprócz niedziałającej tylnej klapy (jest elektryczna i musiałem zamknąć ręcznie) po zamknięciu samochodu i otwarciu wszystko działało (klapa też już reagowała na przycisk). Jak to jest hybryda to polecam takie złącze SAE (motocyklowe) - bez wyjmowania akumulatora można podłączyć prostownik i podładować akumulator.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2025, 19:27:32 »
Można tylko po co, większość usterek zdarza się przy wyciąganiu i wkładaniu akumulatora.
Nigdy nie miałem klienta z problemem  ładowania akumulatora w aucie. Oczywiście pomijam radzieckie prostowniki podłączone odwrotnie lub boostery nastawione na 24V.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2025, 19:45:29 »
Auto odebrane w kwietniu 2024. Nie miało dłuższego postoju, jeżdżone praktycznie codziennie. Wczoraj w aplikacji zobaczyłem komunikat o niskim naładowaniu akumulatora rozruchowego.
Ładownie go w samochodzie raczej odpada, gdyż mieszkam w bloku.
Słaba jakość aku jeśli po 1.5 roku takie problemy są. W oplu oryginalny nie ładowałem 7 lat.
Może jednak umowie się do ASO aby go sprawdzili w końcu jest jakaś gwarancja.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2025, 21:13:30 »
Niestety akumulatorki 12V w naszych RAV4 są cięgle niedoładowane, bo ładujący je algorytm ładuje je ciągle niskim napięciem - zazwyczaj jest to 12,8 V, a więc tylko oddalana jest w czasie agonia akumulatora. Długie trasy tu nie pomogą bo też będzie to zazwyczaj 12,8 V. Owszem przy starcie samochodem ( i czasem wyjątkowo) algorytm ładuje dłuższą chwilę 14,5 V i wraca na swoje 12,8V. Można to łatwo sprawdzić wystarczy w gniazdo zapalniczki wpiąć za parę złotych zwykły woltomierz.

Zazwyczaj ASO mówią, że akumulator jest niedoładowany i proszę go tylko doładować ale to i tak w dłuższej perspektywie nic nie zmienia. (no chyba, że całkiem padł to wymienią). 

Ja swój akumulator monitoruje i raz na jakiś czas go doładowuje bez wyciągania. Nieoficjalnie serwisanci mówią, że można sobie od minusowej klemy odpiąć (rozłączyć) wtyczkę systemu IBS wtedy algorytm będzie cały czas ładował akumulator napięciem 14 V co powinno wystarczyć. 

No niektórzy też na postojach zostawiają autka dłużej w trybie ready na "P" bo wtedy akumulator ładowany jest 14,4 V  i tak go doładowują i ratują.   Trochę to przypomina jeden z pierwszych memów samochodów elektrycznych jak Tesla ciągnie za sobą spalinowy agregat ,żeby ją doładować jak braknie prądu .:)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2025, 22:06:37 »
Auto odebrane w kwietniu 2024. Nie miało dłuższego postoju, jeżdżone praktycznie codziennie. Wczoraj w aplikacji zobaczyłem komunikat o niskim naładowaniu akumulatora rozruchowego.
Słaba jakość aku jeśli po 1.5 roku takie problemy są. W oplu oryginalny nie ładowałem 7 lat.
Może się zdarzyć wadliwa sztuka, ale większości przypadków wina jest po stronie użytkownika i podłączanych dodatkowych gadgetów, które drenują akumulator, często nawet jak auto stoi nieużywane.   

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2025, 22:47:45 »
Żadnych gadżetów nie mam jedynie fabryczne zabezpieczenie plus canlock dodatkowo. Monitoruje napięcie za pomocą obd Bluetooth i apki car scanner. Podczas 30 minut jazdy do pracy mam napięcie rzędu 14.3V ale kiedyś zdarzało się że spadało poniżej 13.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2025, 22:51:13 »
To masz lepiej z tym napięciem bo u mnie po ruszeniu to ładuje mi 14,4 V tak gdzieś do 1 km i zaraz spada na 13 i docelowe 12,8 V i kropka !

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2025, 06:50:11 »
To masz lepiej z tym napięciem bo u mnie po ruszeniu to ładuje mi 14,4 V tak gdzieś do 1 km i zaraz spada na 13 i docelowe 12,8 V i kropka !

Taka sytuację zauważyłem latem, też napięcie szybko spadało poniżej 13V.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2025, 12:00:07 »
Wczoraj w aplikacji zobaczyłem komunikat o niskim naładowaniu akumulatora rozruchowego
Coś ludzie pisali na forum Corolli, że to był jakiś błąd aplikacji, ale nie wiem, czy teraz znajdę.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2025, 14:24:02 »
Nie jest to problem akumulatora i nie ma co porównywać z autami wyposażonymi w fizyczny alternator. Problemem jest algorytm ładowania. Jak mieszkasz w bloku to wyjmij i naładuj, a później prewencyjnie zostawiaj gdzie się da w trybie READY.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2025, 14:47:01 »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2025, 12:49:55 »
a później prewencyjnie zostawiaj gdzie się da w trybie READY.

Chciałem dopytać jak uruchomić samo ładowanie akumulatora w trybie P. Kilka razy czytałem tu, o tym, że wystarczy odpalić auto, wyłączyć klimę i radio i auto będzie się ładować. Oczywiście na otwartym terenie, w dzień (żeby się nie załączyły światła).
U mnie (EXE MY23) nie da się wyłączyć radia. Tzn wyłączam, ale po ok sekundzie radio się włącza samo. No i światła do jazdy dziennej też są od razu włączone.
Edit - a czyli bez naciskania hamulca trzeba odpalić chyba.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2025, 12:51:48 wysłana przez grubar »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2025, 12:59:42 »
Nie ma obowiązku wyłączania czegokolwiek. Wyłączenie zbędnych odbiorników prądu wydłuży jedynie czas między uruchomieniami silnika spalinowego. Największy wpływ ma klima/grzanie więc samo wyłączenie nawiewu wystarczy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl