Autor Wątek: Akumulator 12V  (Przeczytany 10119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wietur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 24 EXE
Odp: Akumulator 12V
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2025, 13:23:20 »
 A jak ładujecie akumulator w garażu. Kabel zasilający do prostownika dochodzi przez otwartą klapę bagażnika, otwarte drzwi czy uchylone okno? Kiedyś jak byłem w salonie to widziałem takie ładowanie z otwartą klapą bagażnika. Czy w takim wypadku są zapalone lampki oświetlające wnętrze i czy to ma jakikolwiek wpływ na proces ładowania?

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2025, 13:25:06 »
Podpowiedzcie mi jak to jest, bo pierwszy raz myślę o akumulatorze w rocznym aucie. Absurd.
Aku Yuasa, własnie pyknął rok, pierwszy przymrozek i apka wyrzygała info "Aku rozruchowy jest mocno rozładowany a jego sprawność rozruchowa jest zagrożona".
Po podłączeniu miernika 12,15V - 12.20v utrzymuje się. We wrześniu auto było na I przeglądzie, oczywiście test akumulatora OK.
Auto jeździ codziennie 2x 0,5h minimum. Przejmować się tym? Inwestować w ładowarkę?, wyciągać kabelki, wtyczki i bawić się w ładowanie co miesiąc? (dla mnie po.ebana akcja w nowym aucie), czy pałować się z serwisem i po kilku zgłoszeniach wymienią aku na nowy ..czy jednak oleją?

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopada 2025, 13:39:37 »
Podpowiedzcie mi jak to jest, bo pierwszy raz myślę o akumulatorze w rocznym aucie. Absurd.
Aku Yuasa, własnie pyknął rok, pierwszy przymrozek i apka wyrzygała info "Aku rozruchowy jest mocno rozładowany a jego sprawność rozruchowa jest zagrożona".
Ja bym zainwestował 100zł w OBD Connector, uruchomił apkę która ogarnia auto - może Hybrid Assistant, bo tam jest od razu info jakie napięcie z aku jak sie podejdzie do auta i otworzy drzwi.

No i jak wyskoczy na HA że jest poniżej 11.5V to bym robił raban na serwisie, bo granda aby w nowym aucie roczny aku haniebnie upadał - no chyba że jakieś prądożerne urządzenia tam kazałem włożyć i one rozładowują aku (słynne BLE i inne bleble, kamerka postojowa na aku itp..).
No bo jeśli nic nie żre z taką mocą aku aby rankiem był zjedzony - a byłby - to definitywnie błąd w aucie, a czy to wina aku, firmware'u jakiegoś modemu który przesyła numer buta i kolor szminki pasażerki do TME, zwarcia czy systemu podtrzymującego żywotne funkcje oddechowe auta - to dla mnie byłoby bez znaczenia, bo to jakaś rosyjska ruletka czy rankiem odpali czy strzeli fochem..

Na pewno należy wykluczyć błąd apki do Toyoty, i to da się zrobić tylko niezależnym instrumentem pomiarowym - a tutaj Hybrid Assistant + OBD wystarczy do szybkiej diagnozy co i jak. Aha, ten OBD ważne aby miał funkcje usypiania po 30 minutach bo też potrafi trochę podkradać prądu, chociaż w starym Priusie P3 nie stanowiło to problemu i po 2 tygodniach pokazywał dalej 11.4 - 11.5 V, czyli zupełnie znośnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2025, 13:44:45 wysłana przez p50waw »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopada 2025, 14:38:26 »

Czy w takim wypadku są zapalone lampki oświetlające wnętrze i czy to ma jakikolwiek wpływ na proces ładowania?
Lampki wyłącz przyciskiem na podsufitce, którędy poprowadzisz kabel nie ma znaczenia, jedynie zablokuj alarm by się nie wzbudził, o ile masz np. Cobrę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopada 2025, 16:51:21 »
może Hybrid Assistan
W większości RAV4 nie działa. Konkretnie w wersjach z aku LiIon - tyle wybadałem kiedyś ale nie wiadomo czy też nie w innych sytuacjach.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2025, 17:58:55 »
Ja bym zainwestował 100zł w OBD Connector, uruchomił apkę która ogarnia auto - może Hybrid Assistant, bo tam jest od razu info jakie napięcie z aku jak sie podejdzie do auta i otworzy drzwi.
Na tą chwilę przełożyłem z innego akumulatora Battery Monitor i obserwuję. Przez cały czas jazdy ładowanie 14,3 - 14,45V. Postój 12,20V po 8h na zimnie już 12,09V znowu jazda i ładowanie ponad 14V.

granda aby w nowym aucie roczny aku haniebnie upadał - no chyba że jakieś prądożerne urządzenia
Nie ma nic obcego poza wyposażeniem Ravki (ble). Kamera z powerbankiem podłączona pod zapalniczkę, odcinana po zgaszeniu i przełacza się na powerbank.
Zostawię battery monitor na 2-3 miesiące i pozbieram dane.
Ehh w skodzie aku wytrzymał 7 lat i jeszcze vebasto obsługiwał, w tigu 5lat a toyota lider niezawodności wychodzi po roku na prowadzenie ale chyba nie w tym wyścigu co trzeba.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2025, 19:22:35 »
Po podłączeniu miernika 12,15V - 12.20v utrzymuje się. We wrześniu auto było na I przeglądzie, oczywiście test akumulatora OK.
Auto jeździ codziennie 2x 0,5h minimum. Przejmować się tym? Inwestować w ładowarkę?, wyciągać kabelki, wtyczki i bawić się w ładowanie co miesiąc? (dla mnie po.ebana akcja w nowym aucie), czy pałować się z serwisem i po kilku zgłoszeniach wymienią aku na nowy ..czy jednak oleją?
Miałem podobne problemy z AKU 12 , teraz mam w 2 letnim RAV 4 z września 23 r .  już trzeci akumulator wymieniany
na gwarancji , z tym ostatnim , nie wiem nawet co mi tam włożyli , od roku nie mam żadnego problemu .
Za to mimo przeglądu we wrześniu 25 r , nie mogłem uruchomić 2 tyg. temu auta bo padła bateria 2032 w BLE ,
niestety nie wymieniono jej .
Więc warto wozić zapasową bateryjkę  w aucie .
pozdrawiam 
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2025, 22:55:26 »
Ja mam 5 rok RAV4 bez żadnych problemów z aku12V. Auto bywało, że stało nieużytkowane do 10 dni, najczęściej jeżdżę krótkie odcinki do pracy po 4km w jedną stronę.  Nie wiem więc o co chodzi z tymi waszymi problemami. Fakt, nie mam BLE, ale mam Cobrę.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopada 2025, 06:18:28 »
już trzeci akumulator wymieniany
na gwarancji
Ogólnie niezłe jaja ale dzięx za info. Znaczy jest szansa na wymianę.
Nie wiem więc o co chodzi z tymi waszymi problemami.
Wymyśliłem sobie

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopada 2025, 07:54:38 »
nie wiem nawet co mi tam włożyli , od roku nie mam żadnego problemu .
A czy pamiętasz, jaki miałeś fabrycznie? Ja sprawdziłem, u mnie producent włożył akumulator Yuasa. Możesz zerknąć, co włożyli obecnie?
Pozdrawiam,

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2025, 10:51:22 »
Ehh w skodzie aku wytrzymał 7 lat i jeszcze vebasto obsługiwał, w tigu 5lat a toyota lider niezawodności wychodzi po roku na prowadzenie ale chyba nie w tym wyścigu co trzeba.
Moja teoria jest taka, że tak jak w filmiku na temat baterii w Lexusach LBX, w Ravkach też baterie przychodzą rozładowane krytycznie i jeżeli ktoś nie naładuje sobie inteligentną ładowarką do pełna, to samochód sam nie jest w stanie tego naprawić. I zostaje wymiana. Ja mam już prawie 4 lata i jest ok. Był jeden incydent po 16 dniowym postoju z włączoną kamerką, potem naładowałem i teraz ładuję przed każdą zimą. Incydent nigdy się nie powtórzył.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopada 2025, 23:35:44 »

Wymyśliłem sobie

Nie wymyśliłeś bo sytuacja przecież jest znana i szeroko komentowana. Od nowości tego auta jeżdżę w stresie czekając kiedy nastąpi godzina x i auto nie uruchomi się. I k.. nie wiem dlaczego nic się takiego nie dzieje. Problem jest w jakiejś konkretnej wersji oprogramowania sterownika ładowania? A może w partii zastosowanych w fabryce akumulatorów? A może jednak w dodatkowym osprzęcie elektronicznym instalowanym w ASO lub indywidualnie, który doi cichaczem energię? Generalnie chaos i strzelanina.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopada 2025, 10:20:34 »
Toyota ma swój dziwny algorytm ładowania akumulatora 12v. Latem w trasie włącza tylko jakby podtrzymanie i jest 12.8v i co jakiś czas pojawia się 13.8- 14.3v.
Teeaz jest chłodniej i podczas jazdy mam ciągle 14.4v i się waha w tym przedziale.

Też miałem komunikat o złej kondycji akumulatora. Wczoraj go wyjąłem i podpiąłem pod NOCO GENIUS 10. Po jakiś 30 minutach pokazało że aku jest naładowany i włączył się tryb podtrzymania. Czyli aku nie było aż w tak złym stanie. Dodatkowo odpaliłem tryb regeneracji.
Od komunikatu o złej kondycji minęło może 10 dni więc czy przez ten czas toyota sama po ładowała go? Auto dziennie jeżdżone.

Tu gościu demonstruje jak działa te ładowanie Toyoty są 2 filmiki. I generalnie u mnie też tak jest jak on pokazuje.

https://youtu.be/hf8lRjKNwFI?si=NN_xDD9Sp4X8-ZdC

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Listopada 2025, 10:29:05 »
No a w mojej RAV4, algorytm ładowania "dalej sobie rzepkę skrobie". Przy odpaleniu auta jakiś czas 14,6 i 14,4 i za chwilkę spada na 12,8V i tak trzyma - czyli nie pozwala akumulatorowi paść całkiem w czasie jazdy i tylko tyle. Na pewno nic go to 12,8V nie doładuje !

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Listopada 2025, 12:02:40 »
Niestety algorytm ładowania w naszych hybrydach padł ofiarą ekologii i agresywnego bilansu energetycznego. Rozumiem o co chodziło producentowi, ale z tego powodu mogli chociaż zafundować nam fabryczny AGM 12V a nie zwykłego kwasiaka, który w permanentnym niedoładowaniu szybko zdycha.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl