Autor Wątek: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?  (Przeczytany 21745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?
« Odpowiedź #105 dnia: 05 Grudnia 2025, 10:58:51 »
nie ma serwisu, części też nie ma no chyba że będzie czekać i czekać, cen czegokolwiek też nie ma

Ja mam inny punkt widzenia niż Pan.

Tak jak pisałem niedawno. Miałem przez aż kilkanaście lat poprzednio Froda Escape z USA. Nie było do niego żadnych części w ASO Ford w Polsce. Nie miałem żadnej gwarancji.
A przez te kilkanaście lat w zasadzie nic poważnego do niego nie potrzebowałem bo sie nie psuł!!!
Ogarniał mi go mój zaufany mechanik, zawsze wiedziałem co robi a nie że piąta osoba komuś przekazuje jak w ASO
Raz oring ABS pękł to na amazonie za 12$ znalazłem i miałem za 3 dni, listem lotniczo wysłane.
Oleje i filtry i płyn hamulcowy/chłodniczy to w zasadzie jedyne co zmieniałem i było od ręki wszędzie normalne.
Tylną oś napędzał wał grubości słupa z latarni a nie jakaś rdzewiejąca złączka.
Bak miał 65L pojemności od początku jak trzeba.
Silnik 3L V6 pracował tak przyjemnie równo jak w zegarku i miał taki moment obrotowy że nie ma co porównywać.
Skrzynia automatyczna prosta i niezawodna płynnie działająca, olej w niej można było zmienić samemu w 10 minut, na wierzchu bagnet z wlewem i pod spodem osobny korek do spuszczenia.
Akumulatora nigdy nie doładowywałem, 5-6lat i wymiana, normalnie.
Głośniki fabryczne były lepsze niż Focale na które musiałem wymieniac w RAV4
itd

Natomiast w RAV4 już na gwarancji byłem chyba ze 100x w ASO

Wymienione od nowości:

Bak
Pompa paliwa
Licznik z zegarami
Radio
Głośniki
Siłowniki klapy
BLE, sterowanie aplikacją (dalej nie działa)
Programowanie silnika bo klepie (dalej klepie)
Złącze tylnego napędu (dalej rdzewieje)
Rozbiórka całego auta do wyciszenia i konserwacji, łącznie chyba ze 2 tygodnie roboty
I jeszcze wiele rzeczy bym reklamował ( jak choćby gibające sie tandetne fotele) ale już nie mam siły i czasu siedzieć wiecznie w serwisie

Takie ja widzę fakty.

Także jak ktoś ma kupić Defendera, a tu ma chińczyka za 1/4 ceny
to może sobie kupić takie CZTERY i jak sie popsuje nawet nie naprawiać tylko brać następny.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2025, 11:55:21 wysłana przez SNCF »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Grudnia 2025, 12:13:00 »
Nie zrozumieliśmy się ją pisałem o "pozytywnym, wyluzowanym" Moto obywatelu w zestawieniu z tym co jest tu (forum).

Co do reszty to uważam że przesadzasz i to na grubo. Czemu tak twierdzę bo...od 15 lat mam różne amcary (do zabawy i po kilka sztuk jednocześnie) przy których Ford o którym piszesz serwisuje się jak Golf 4 TDI i nie ma problemu z obsługą techniczną.

A co do filmiku to serwis Forda i tego czajnisa są na skrajnie różnych końcach kijka.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 05 Grudnia 2025, 12:31:28 »
Mógłby Pan rozwinąć jak opisując swoje perypetie się przesadza?
tzn mam załączać filmy, dokumenty pod każdym postem, czy jak ?

Z moją Teslą Y która mam 3 miesiące nigdzie w serwisie nie byłem, otrzymałem za to mnóstwo usprawnień w formie aktualizacji zdalnie. Co więcej do gwarancji nie ma obowiązku nawet corocznych przeglądów jak nic sie nie dzieje (Toyota - zmiana oleju wartego 100zł za 1500zł) .
Z Toyotą w tym czasie już kilka razy musiałem jechać do ASO i brać auta zastępcze.
Takie są po prostu fakty jak 2+2=4
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2025, 12:42:39 wysłana przez SNCF »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 05 Grudnia 2025, 12:58:17 »
Mógłby Pan rozwinąć jak opisując swoje perypetie się przesadza?
Jak się kupuje auto produkowane na inny rynek niż te na którym się jest to trzeba brać pod uwagę utrudnienia serwisowe. Wystarczy być realistą a nie liczyć na ASO jak przy przysłowiowym Golfie.
Oczywiście pomoc AsO jest bardzo ważna i tu Toyota/Lex trzeba przyznać jest naprawdę dobre ale bez tej pomocy da się na spokojnie użytkować auto bez rozczarowań.

moją Teslą Y która mam 3 miesiące nigdzie w serwisie nie byłem, otrzymałem za to mnóstwo usprawnień w formie aktualizacji zdalnie. Co więcej do gwarancji nie ma obowiązku nawet corocznych przeglądów jak nic sie nie dzieje (Toyota - zmiana oleju wartego 100zł za 1500zł) .
Z Toyotą w tym czasie już kilka razy musiałem jechać do ASO i brać auta zastępcze.
Takie są po prostu fakty jak 2+2=4

Fakty są takie że wybiórczo chwytasz jakiś temat który ma udowodnić że w całej rozciągłości dane auto/firma/rozwiązanie jest złe.

Nie wiem co chcesz udowodnić porównując do Tesli Toyoytę, tak samo jak z tym filmikiem o aucie terenowym z Chin. Dla mnie jest folklor który tylko wpisuje się w realizację czyjegoś widzimisię dziwne jest tylko to że spotkało się to z Twoją aprobatą gdzie jesteś mocno skrupulatny co do chociażby Toyoty a tu odwrót o 180'.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 05 Grudnia 2025, 13:02:23 »

Jak się płaci za coś 1/4 ceny to można przeboleć mankamenty bo cena to z nawiązką wynagradza.
Jak się płaci 250.000zł za zwykłą Toyotę to powinna działać a nie wymagać 100 wizyt w ASO
Proste

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 05 Grudnia 2025, 13:18:19 »
tesla jest fajna zwlaszcza yek. jakby tylko wyglad poprawili bo auto z zewnatrz wyglada jak kupa. no i cena moglaby byc atrakcyjniejsza. tak za 160 byloby ok po doplatach dla osob fizycznych. i mogli by sterowanie porobic przy kierownicy. i byloby ok spoko autko na lata. i sie zgodze ze idzie oszczedzic kupe siana majac tesle zamiast spalinowki. a co do tej terenowki to spoko auto w teren ale czy spoko na codzien? na autostrade, na wozenie dzieci do szkoly? niszowe po prostu i pewnie pare osob znajdzie sie chetnych na to auto ale to rav4 nie jest ktore ludzie traktuja jak auto miejskie do wozenia dzieciakow do szkoly i na dojazdy do pracy.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 05 Grudnia 2025, 13:39:15 »
tak za 160 byloby ok po doplatach dla osob fizycznych

Podstawowa jest nawet tańsza niż piszesz

po dopłacie wychodzi 150k

a wyposażona w środku jak najwyższa opcja rav4, we wszystko

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2025, 13:44:21 wysłana przez SNCF »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 05 Grudnia 2025, 13:59:43 »
194 990 - 18 750 to 176240zl a nie 150000

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 05 Grudnia 2025, 15:56:12 »
Dla osób fizycznych bez trójki dzieci jest tylko 18,7tys

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #115 dnia: 05 Grudnia 2025, 16:03:46 »
Dla osób fizycznych bez trójki dzieci jest tylko 18,7tys
Nie do końca, jak masz auto do zezłomowania to może być więcej. Jak masz niskie dochody też bonusik jest.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 05 Grudnia 2025, 16:17:06 »
Bazowa wysokość wsparcia dla osób fizycznych przy zakupie auta wynosi 18 750 zł. Dotacja wzrośnie o 10 tys. zł w przypadku zezłomowania samochodu spalinowego kategorii M1, którego ostateczny odbiorca wsparcia był właścicielem/współwłaścicielem co najmniej 3 lata oraz zezłomowanie samochodu nastąpiło nie wcześniej niż 01.02.2020 r. Osoby fizyczne z dochodem nie przekraczającym 135 tys. zł otrzymają dodatkowe dofinasowanie w wysokości 11 250 zł;

W przypadku leasingu aut elektrycznych podstawowa kwota wsparcia dla osób fizycznych i osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą wynosi 30 tys. zł. W przypadku zezłomowania samochodu spalinowego kategorii M1 dotacja dla osób fizycznych wzrośnie o 5 tys. zł, a dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą o 10 tys. zł. Osoby fizyczne z dochodem nie przekraczającym 135 tys. zł otrzymają dodatkowe dofinasowanie 5 tys. zł.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #117 dnia: 05 Grudnia 2025, 16:33:04 »
Nie trzeba już nic złomować by bylo taniej, bo przepisy się zmieniły i to juz ostatni gwizdek. 
https://youtube.com/watch?v=4-bxwb9ILhQ&is=sVrGMg42N7SceWyA
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #118 dnia: 05 Grudnia 2025, 23:01:12 »
No nareszcie, to teraz proszę o dopłaty do PHEV ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 06 Grudnia 2025, 08:29:32 »
https://www.youtube.com/watch?v=AbrnSK_fTbs

Przejrzałem już trochę filmików. Auto wygląda tak jakby każde 10cm auta projektował ktoś inny. Strasznie nie spójne. Zmiana kształtów, logiki połączeń, ciaglosci. Ten tył dobudówka dopełnia całości koszmaru. Linie okien zderzaki tylne wystające. No nic się nie zgadza. Wszystko wygląda jakby projektowane przez wielu ludzi którzy nie mieli ze sobą kontaktu. Z tyłu wygląda że jest miej miejsca na nogi niż w obecnej Ravce by zwiększyć bagażnik. Nad głowami też tak na styk rzeklbym. Koleś włosami prawie dotykał sufitu i z przodu i tyłu. Dużo mniej przycisków i większość funkcji w tym klimatyzacji przeniesiono na ekran. Zostały tylko nieliczne jak zwiększanie zmniejszanie temp przyciskami i nawiewu na szybę i ogrzewanie tylnej.
Z plusów wydaje się że jest ciszej bo napęd wkręca się na niższe obroty.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2025, 09:31:36 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl