Autor Wątek: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?  (Przeczytany 21768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?
« Odpowiedź #120 dnia: 06 Grudnia 2025, 09:43:39 »
O przyciskach napisałeś tak, jakby cx5 je miała w rozsądnym wymiarze :) 
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #121 dnia: 06 Grudnia 2025, 09:46:56 »
Oglądałem test nowego RAV4 z USA i tam gościu mówi, że dalej jest tak samo głośno i silnik słychać identycznie. No ale  na tamtym rynku mają wersję 236 KM a u nas wykastrowaną na 190 KM to może być inne odczucie.   No ale niedługo przejedziemy się wersjami z ASO to się tą głośność oceni :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 06 Grudnia 2025, 11:32:51 »
O przyciskach napisałeś tak, jakby cx5 je miała w rozsądnym wymiarze :) 
nie o to chodzi. wszyscy tak ganiaja brak przyciskow a rav4 tez poszedl w ta strone . mi to przeszkadza w kazdym aucie czy to mazda cx5 czy rav4. pierwsze co zrobilem jak jezdzilem nowa corolla to wyciemnilem na calkowicie czarno tablet na srodku kokpitu bo tak wkurwial.
i nie tylko mnie.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/samochod-bez-fizycznych-przyciskow-nie-dostanie-pieciu-gwiazdek-rewolucja-w-testach/ccz3l2m?utm_source=www.mazdaspeed.pl_viasg_auto-swiat&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2025, 11:41:46 wysłana przez Piwo »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Grudnia 2025, 08:50:46 »
Widzę, że niektórzy koledzy zastanawiają się nad zmianą Hybrydy Toyoty na coś bardziej emocjonującego i z adrenaliną w codziennym użytkowaniu. Profesor Chris, który jest mechanikiem, a wśród swoich prywatnych samochodów ma Hybrydę Toyoty, elektryka Nissana, a na codzień naprawia silniki spalinowe innych marek, wyraził opinię, że jeżeli kogoś interesuje bezproblemowa ekspoloatacja, to tylko hybryda Toyota/Lexus. A jeżeli ktoś lubi częstsze picie kawy ze swoim mechanikiem w serwisie oraz testowanie samochodów zastępczych, to inne marki poleca. Załączam Filmik. https://www.youtube.com/watch?v=NJ2lYDqY4vQ

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Grudnia 2025, 12:05:19 »
Można też zająć się jakimś hobby, które dostarcza adrenaliny  a jednocześnie zmusza mózg do pracy na najwyższych obrotach.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Grudnia 2025, 12:39:02 »
ja takie mam, kolarstwo dostarcza mi adrenaliny, w pracy dość stresu, dlatego nie potrzebuję dodatkowych atrakcji i wybieram podświadomie chyba takie "nudne" auta :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Grudnia 2025, 13:16:32 »
Widzę, że niektórzy koledzy zastanawiają się nad zmianą Hybrydy Toyoty na coś bardziej emocjonującego i z adrenaliną w codziennym użytkowaniu. Profesor Chris, który jest mechanikiem, a wśród swoich prywatnych samochodów ma Hybrydę Toyoty, elektryka Nissana, a na codzień naprawia silniki spalinowe innych marek, wyraził opinię, że jeżeli kogoś interesuje bezproblemowa ekspoloatacja, to tylko hybryda Toyota/Lexus. A jeżeli ktoś lubi częstsze picie kawy ze swoim mechanikiem w serwisie oraz testowanie samochodów zastępczych, to inne marki poleca. Załączam Filmik. https://www.youtube.com/watch?v=NJ2lYDqY4vQ
Co do Profesora też go lubię bo nie buduje zasięgów hejtem tylko stara się na wytłumaczyć realnie jak jest.
Ten filmik jest ok.chociaż nie zgodzę się do części o warsztatach zagranicą oraz do tego co było na początku czyli wkładania wszystkich hybryd do jednego worka.
Np. MH jest to pseudo hybrydą która wymaga opieki mechanika tak samo jak czysta benzyna albo jeszcze więcej bo w wydaniu niemieckim jest dramatem/plagą.
Co do zakupu aut bardziej ekscytujących niż hybrydą to jest problem i z samą motoryzacja jak i kuoującymi.

Motoryzacja poszła całkowicie obłe nie wiadomo jakie "pojazdy" bo na to jest zapotrzebowanie liczone skalą produkcji. Dla tych co nie chcą tego jest wyodrębnione sporo pozycji ale w chorych cenach zakupy i użytkowania.
Natomiast da się jeszcze coś kupić używanego, fajnego tak żeby wyszło dużo taniej i co najważniejsze fajniej niż nowe auto ale niestety nieświadomość nabywcy pieszczona tym co zależy na sprzedaży nowych aut jest zerowa.
Zresztą próbkę tego mogłeś zauważyć na naszym forum jak zaproponowałem Lexusa gx jak coś innego, odskocznia niż rav4. To co dalej się wydarzyło ze strony 3ech naszych hejterów tego pomysłu/mojej osoby tylko jest potwierdzeniem jak mocno tkwimy  w pewnym sposobie myślenia.

Do tego jeszcze jest jedna sprawa starsze auta nawet które mają dawać "inne" doznania jest o wiele bardziej manualne a to niestety już nie ta era odbiorcy.

« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2025, 13:34:05 wysłana przez ledziu »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Grudnia 2025, 16:23:46 »
A tymczasem ogłoszenie polskich cen RAV4 VI dopiero 7 stycznia 2026 roku, chyba że znowu przesuną.
Będzie pula aut w przedsprzedaży ale w określonych wersjach i kolorach, reszta na zamówienie z terminem dostaw kwiecień maj 2026r.
Więc jeszcze trochę trzeba poczekać  :|
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Grudnia 2025, 17:44:15 »
Ciekawe co ich powstrzymuje, jedyne co mi przychodzi do głowy to że cena będzie praktycznie identyczna z aktualnymi cenami, pokazanie tego cennika teraz skutkowało by spadkiem sprzedaży resztek, i wymusiło kolejne obniżki.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Grudnia 2025, 19:49:38 »
Autonomiczne parkowanie w wykonaniu Xiaomi SU7 EV
https://x.com/Byron_Wan/status/1997821684712419777

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Grudnia 2025, 23:21:33 »
cena będzie praktycznie identyczna z aktualnymi cenami, pokazanie tego cennika teraz skutkowało by spadkiem sprzedaży resztek, i wymusiło kolejne obniżki.
Niekoniecznie. Moja żona zobaczyła tą nową na zdjeciach i stwierdziła -"co za paskudztwo, co to za sitko w miejscu grilla".  Pamietam również, że po premierze C-HR II ktoś tu pisał, że szybko zamówił żonie poprzednią wersję. Moja na nowe CHR też tak wtedy zareagowała, a ostatnio wizyta w salonie celem zamówienia YC skończyła się zamówieniem CHR, która absolutnie podbila serce.... Ludzie zmiennymi są, a kobiety zwłaszcza. Także nie przesądzałbym, że wjazd nowej RAV4 spowoduje konieczność zezłomowania niesprzedanych aktualnych. Sprzedadzą się na luzie. :grin:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #131 dnia: 08 Grudnia 2025, 23:39:15 »
Mi też na oficjalnej prezentacji się nie podobała nowa RAV4 ale już na filmach wygląda zdecydowanie lepiej. Jedyne zastrzeżenie jakie mi zostało to ten prostokątny tablecik przed kierowcą.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Grudnia 2025, 06:42:55 »
cena będzie praktycznie identyczna z aktualnymi cenami, pokazanie tego cennika teraz skutkowało by spadkiem sprzedaży resztek, i wymusiło kolejne obniżki.
Niekoniecznie. Moja żona zobaczyła tą nową na zdjeciach i stwierdziła -"co za paskudztwo, co to za sitko w miejscu grilla".  Pamietam również, że po premierze C-HR II ktoś tu pisał, że szybko zamówił żonie poprzednią wersję. Moja na nowe CHR też tak wtedy zareagowała, a ostatnio wizyta w salonie celem zamówienia YC skończyła się zamówieniem CHR, która absolutnie podbila serce.... Ludzie zmiennymi są, a kobiety zwłaszcza. Także nie przesądzałbym, że wjazd nowej RAV4 spowoduje konieczność zezłomowania niesprzedanych aktualnych. Sprzedadzą się na luzie. :grin:

Oczywiscie, ze sprzedadza. Kazdy samochod pieknieje w oczach wprost proporcjonalnie do spadku jego ceny.
Niezrozumialy jest dla mnie ten caly chaos, nikt nic nie wie. Dealarzy przesciagaja sie w zamieszczaniu nieprawdziwych informacji, mial byc wrzesien, potem 17 listopada, potem grudzien, teraz styczen.
Zaraz wchodza nowe przepisy podatkowe i zmniejszony limit odliczen o 50tys, z ktorego przyszli/niedoszli klienci toyoty nie skorzystaja.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Grudnia 2025, 06:54:17 »
co za paskudztwo, co to za sitko w miejscu grilla
Zgadzam się. Grill wygląda jak tarka do sera. W usa będą mieli Woodland Edition i tu jeszcze to jakoś wygląda a my z wyboru będziemy mieli tylko GR jeżeli chcemy inny grill. Mam nadzieję że zdążę zjeździć obecną i za jakieś 4-5 lat będzie już lift przodu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Grudnia 2025, 06:57:40 »
Niezrozumialy jest dla mnie ten caly chaos, nikt nic nie wie

Oprócz cennika to chaos przecież jest także w informowaniu o kampaniach i ich ilości pod VIN co jest już totalnie niepojęte...
a katalogi mają liczne buble dotyczące wyposażenia - błędy ot choćby obrotomierz RAV4 czy światła BladeScan w Lexusie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl