To są moje odczucia, a że jechałem w lecie, bo są wakacje to nie było zimy. A w zimie myślę, że byłoby podobnie. Klima na 21C i jest ciepło. Jeśli chodzi o trakcję, to myślę, że AWD w obu przypadkach się sprawdzi. Jeżeli chodzi Ci wyłącznie o ładowanie, że w zimie to będzie nie wiadomo ile, to wątpię, ale muszę to sprawdzić. W każdym razie średnie zużycie prądu wynosiło między 17, a 18,5 kWh. Muszę sprawdzić wykres, żeby nie zawyżyć lub zaniżyć. Nie wiem, jak to się przelicza na l/100 km. Myślę także, że jeśli chodzi o komfort to jednak nieco wyższy byłby w Tesli (chodzi o zimę). Jednak moja żona powiedziała, że z pozycji pasażera siedzi jej się tak samo jak w ravce. Z tym, że ona jak raz ustawi fotel, to nawet jak jej przestawić to nie zauważy i zawsze będzie dobrze. Co do wypowiedzi kolegi SNCF, to każdy ma swoje przemyślenia i nie ma się co wzajemnie atakować. Dla tych, co robią mnóstwo tras w roku, to diesel będzie chyba najlepszy, a dla tych, co mają niskie przebiegi i nie liczą czasu i się nie spieszą to elektryk może być ok. Więc u mnie po rav4 jest elektryk.
Ja na tej trasie z bagażami w lecie w Ravce miałem średnie ok. 7,5-8 l/100.