Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 52270 razy)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #390 dnia: 01 Września 2026, 11:08:32 »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #391 dnia: 01 Września 2026, 11:15:47 »
Najgorzej, podoba mi się. Nawet wnętrze jest jakieś bo nie ma tej kapliczki tylko jest jednak to wkomponowane.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #392 dnia: 01 Września 2026, 11:19:01 »
mi zdecydowanie bardziej pasuje nx2 niz rav4. rav4 kaciasta i terenowa na wzor kowbojski, a nx2 piekna plynna linia. tak czy siak chyba obcna bardziej do mnie przemawia linia niz ta po fejsie.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #393 dnia: 01 Września 2026, 11:30:05 »
Dla mnie najgorszy ten tył z tym podświetlanym znaczkiem tandetnym. Ale do przeżycia bo przodu nie zmaścili jak ESa.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2026, 11:31:36 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #395 dnia: 01 Września 2026, 12:27:53 »
Czy suvy lexusa muszą tak wyglądać? Na co im ten giganyczny zwis przedni (w RX jest jeszcze gorzej)? :(

Kojarzy mi się to z:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #396 dnia: 01 Września 2026, 12:42:32 »
Z zewnątrz na pierwszy rzut oka wygląda całkiem jak aktualna wersja. No ale też nie jest to nowy model tylko lifting. :) 

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #397 dnia: 01 Września 2026, 13:26:56 »
Widać po dostępności, pierwsze egzemplarze w Polsce na wiosnę, czyli koło Kwietnia. No jak na tempo Toyoty to zmieścili się poniżej roku, nieźle.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #399 dnia: 01 Września 2026, 20:33:52 »
Oni jeszcze mają auta z 2025? To przecież nowiutki model...
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #400 dnia: 03 Września 2026, 09:14:06 »
Po wakacjach i jeździe nad morze mogę porównać Teslę Model Y (awd) z Rav 4 piątek generacji w wersji executive 4x4.
Zaczynając od minusów, to ravką w zeszłym roku ok. 599 km zrobiłem w 6 godzin 30 minut, Teslą czas się wydłużył na tej samej trasie o ok. godzinę (ładowanie).
Związane z ładowaniem: ponieważ ładowałem się dwa razy na Superchargerach (w obie strony), jeden raz 30 minut, drugi raz też ok. 35 minut, a była to noc, więc infrastruktura obok była zamknięta (czyli również brak otwartego wc). Jeden raz (wtedy jeszcze była "ludzka" godzina i sklep był otwarty dzieci pograły sobie w gry, można było pójść do wc i czas upłynął, pozostałe razy to albo się zdrzemnęliśmy/spaliśmy albo chodziłem dla rozprostowania nóg.
Być może gdybym był bardziej biegły w ładowanie, to podróż by się skróciła, bo wystarczyłoby ładować się kilka razy ale krócej.
Otwieranie schowka przed pasażerem jest upierdliwe, bo nie ma fizycznego guzika, więc albo klikać trzeba z tabletu albo głosowo go otwierać. Poza tym nie jest jakiś przepastny. Z tego powodu jest rzadko używany.
Więcej minusów brak.
Plusy Tesli:
Pomimo jazdy w nocy nie byłem tak zmęczony jak po jeździe ravką. Najprawdopodobniej dlatego, że przy 120 km/h moje uszy nie doznawały nieustannego dźwięku silnika (porównuję z wyciszoną ravką).
Dużo miejsca do pakowania, nieco więcej niż w ravce. Wszystko co zabraliśmy zmieściło się w przestrzeni bagażowej z przodu i z tyłu (do rolety), więc gdybym chciał pakować się ponad roletę weszłoby znacznie więcej rzeczy niż w rav4.
Co do komfortu siedzeń, wentylacji itp. to porównywalnie z rav4, może wentylacja mocniejsza. Z grzania nie korzystałem. Na tylnej kanapie nie siedziałem (są tam foteliki), ale ze względu na brak tunelu środkowego zdecydowanie więcej miejsca jest w Tesli i jest bardziej ustawne. Tylny wyświetlacz i możliwości multimedialne dają dzieciom nieporównywalnie większy komfort podróżowania niż w ravce. Np. zakładają słuchawki, oglądają jakiś film albo grają w gry i podróż upływa im szybciej, a podróżujący z przodu mogą słuchać swojej muzyki.
Multimedia w Tesli w porównaniu z moją byłą ravką, w której zmieniłem tablet na taki z pełnym androidem porównywalne jeśli chodzi o nawigację, jednak w Tesli jest pełna integracja z systemami samochodu, więc nie ma co o tym się rozpisywać. Jeśli chodzi o oryginalne multimedia w rav4 z 2022, jeszcze przed zmianą, to wiadomo, że nie mają podejścia do tych z Tesli.
System audio w Tesli brzmi nieporównywalnie lepiej niż w ravce. Ale ja miałem 6 głośników, a teraz jest 15 z subwooferem.
Oświetlenie wnętrza jest przyjemniejsze w Tesli, ma więcej funkcji, od zmiany koloru, zmiany w rytm muzyki (akurat to podczas jazdy mi przeszkadza, więc nie używam) poprzez wskazanie, czy ktoś znajduje się w martwym polu.
Szklany dach daje dużo światła, w ravce też miałem skyview, który przez większość czasu był otwarty, więc nie doskwiera mi to, że w Tesli brak rolety do jego zasłonięcia. Nie zauważyłem, żeby od tego samochód bardziej nagrzewał się w środku. I tak mam zawsze włączoną klimatyzację, więc jeśli taki efekt występuje, to go nie odczuwam.
Kierowanie jak to w samochodach, skręca, hamuje, przyspiesza. Jako spokojny użytkownik nie korzystam z tego, że mam 4,5 sekundy do 100 km/h. Jakoś jeżdże bardziej według znaków ograniczeń prędkości niż ravką, chociaż tam też przez większość czasu nie przekraczałem prędkości. Sama myśl o tym, że mogę większość aut zostawić po chwili w lusterku mi wystarcza, nie muszę tego demonstrować.
Jeśli chodzi o koszty, to ładując samochód w garażu do 99%, jadąc w trasę i mając na miejscu ok. 90% baterii koszt wyniósł 170 zł. W drugą stronę, gdy ruszałem z ok. 75% (o ile dobrze pamiętam) i będąc na miejscu z 38% baterii koszt wyniósł 100 zł. Także ekonomicznie. Ravką nie licząc tankowania do pełna na starcie, to tankując do pełna ok 42 l szybko, to koszt był ponad 300, może w okolicach 400 zł. Potem powrót i tankowanie do pełna w podobnej cenie. Więc tracąc łącznie dwie godziny na ładowanie, a wydając jakieś 500-600 zł więcej, to wolę postać, w szczególności, że tę trasę robię dwa razy do roku.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2026, 09:16:32 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #401 dnia: 03 Września 2026, 15:07:05 »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #402 dnia: 03 Września 2026, 15:43:14 »
Nie doczekam się Corolli w tej dekadzie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #403 dnia: 03 Września 2026, 16:21:50 »
Po wakacjach i jeździe nad morze mogę porównać Teslę Model Y (awd) z Rav 4 piątek generacji w wersji executive 4x4.

Panie! tutaj niedobra tak pisać...
Ja przed zakupem Tesli Y dostałem tutaj pełen wykład jakie to g..o i że po pół roku się rozleci.
Tymczasem mija rok i ZERO problemów, a z RAV4 byłem w tym samym czasie ciagle w ASO...

od siebie z wakacji dodam takie same wrażenia jak pisze kolega ale PLUS:

Z wakacji na północy Francji:
Cały koszt prądu zajechać tam przez Belgię, Holandię po drodze zwiedzanie, spanie i z powrotem łącznie i 3580km cały koszt prądu jaki kosztowały ładowania to 780 zł. Mam wszystkie faktury już zliczone.

W tym Ładowarki 250kW mocy, 15minut i jedziemy dalej

Jakby jechał spalinowym no to tak z 250 litrów na pewno by poszło może i 280 po autostradach gdzie na zachodzie litr kosztuje 2,2-2,5 EURO to mamy ok 2500 zł

Także tego. wszystko w temacie. 1/3 ceny.
Dodam że każda ładowarka = darmowy kibel, salonik itp a jak na paliwo to u niemca brud i kibel za 2 euro od osoby za bramkami haha

10x większy komfort, autonomia jazdy, brak zmęczenia jak w Toyocie, ciszej, 3x taniej koszt jazdy, za darmo parkingi i buspassy itd

TYMCZASEM
Podoba mi sie za to jak sie reszta polaków co mówią że elektryki to SYF tak sie zachowują za 20zł zatankowania tego swojego paliwka taniej:

lepszego przykładu sowieckiej mentalności nie znajdę:

Podłączyłem auta w garazu do ładawiania i mam najlepszy seans ever:

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2026, 17:19:30 wysłana przez SNCF »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #404 dnia: 03 Września 2026, 17:12:43 »
@apek fajna recenzja bez skrajności i udowadniania na siłę "mojszej" racji. Generalnie zgadzam się z Tobą chociaż koszty  jazdy (paliwowe) trochę się różnia od tego co mi ostatnio kumpel liczył.

Utwierdzasz mnie w tym że na tą chwilę elektryk jest w 100% nie dla mnie. Nie jestem w stanie planować podróży, bywam w miejscach gdzie nie ma żadnej infrastruktury a tego postoje na parkingach nie moja bajka. Tak naprawdę musiałbym posiadać dwa auta do jazdy dd a to znowu od strony ekonomii średni temat biorąc pod uwagę że jeszcze mam inne Moto zajawki.
Aktualnie jedynie po sprzedaży zabawowego AWD i korci mnie coś typu Tesla splaid albo ksiajomi su cośtam  :laugh: albo jakiś elektro crossik wyczynowy  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl