Cześć
w
swoim wątku opisałem moje przygody z montażem pasków LED w drzwiach

I moje przeboje z instalacją... na spokojnie sprawdziłem jeszcze raz wtyczki w drzwiach.
We wtyczkach jest stałe +12V, brakuje jednak masy. To japoniec i wiadomo, że ma sterowanie masą, więc podłączenie się "pod śrubę" nic nie da bo będzie świecić cały czas, a nie o to chodzi.
Zakładam, że działa to podobnie jak obwód ILL - więc jest stały plus i zmienna "masa" odpowiadająca za sterowanie i jasność oświetlenia.
Na pewno nie jest to kwestia bezpiecznika bo zasilanie jest.
Ale skoro nie mam "masy" to albo wisi ona w powietrzu (...) ewentualnie trzeba coś włączyć/aktywować...
Chciałem podłączyć zasilanie pasków w boczkach drzwi do fabrycznych wtyczek zasilania oświetlenia
ambiente (tak aby działało już od otwarcia drzwi, jak np. podświetlenie kubeczków - czyli fabryka)

Czy byłby ktoś tak uprzejmy nakierować na rozwiązanie?
Rozumiem jak działa zasilanie tego obwodu (12V -> bezpiecznik -> światełka/paski -> sterowanie od strony masy).
Tylko nie wiem, gdzie teraz szukać, aby nie musieć rozbierać bez potrzeby połowy wnętrza
Czy to będzie kwestia braku jakiegoś elementu wykonawczego (np. przekaźnika?) lub fragmentu wiązki pomiędzy oświetleniem a sterowaniem/masą?
Tylko wtedy gdzie i czego szukać? Wiązki wyglądają na kompletne, ale może czegoś brakuje od strony masy? Zakładam, że nie jest to kwestia dodatkowego sterownika, tylko raczej zawiaduje tym ECU lub zegary. Przeglądając internety znalazłem informację, że za stacją multimedialną są jakieś przekaźniki (m.in. przekaźnik DOME - choć ten wydaje mi się, że jest od strony zasilania, a nie masy) ale zanim zacznę robić rewolucję i ściągać osłony chciałbym się upewnić, czy w ogóle idę w dobrą stronę, że to kwestia
sprzętowaCzy raczej jest to kwestia komputerowa?
Tylko wtedy jak do tego podejść? Podłączyć oświetlenie pod wtyczki (aby było jakieś obciążenie na tym obwodzie) i dopiero wtedy podłączyć samochód pod komputer? I gdzie szukać? W opcjach personalizacji przy oświetleniu mam wszystko włączone

chyba, że gdzieś w innym miejscu powinienem szukać (typu odpalić Health Check i coś mi pokaże do aktywacji/włączenia)?
Jeżeli coś to podpowie/pomoże to we wtyczce nad ładowarką i pod kubeczkami mam pełne zasilanie i sterowanie

Niestety w drzwiach już tak dobrze nie ma