Autor Wątek: Corolla 2024 sedan, oświetlenie "ambiente" - zasilanie z fabrycznych wtyczek  (Przeczytany 1528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Luk_sz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.5 MT
Cześć

w swoim wątku opisałem moje przygody z montażem pasków LED w drzwiach :)

Cytuj (zaznaczone)
I moje przeboje z instalacją... na spokojnie sprawdziłem jeszcze raz wtyczki w drzwiach.
We wtyczkach jest stałe +12V, brakuje jednak masy. To japoniec i wiadomo, że ma sterowanie masą, więc podłączenie się "pod śrubę" nic nie da bo będzie świecić cały czas, a nie o to chodzi.

Zakładam, że działa to podobnie jak obwód ILL - więc jest stały plus i zmienna "masa" odpowiadająca za sterowanie i jasność oświetlenia.
Na pewno nie jest to kwestia bezpiecznika bo zasilanie jest.
Ale skoro nie mam "masy" to albo wisi ona w powietrzu (...) ewentualnie trzeba coś włączyć/aktywować...

Chciałem podłączyć zasilanie pasków w boczkach drzwi do fabrycznych wtyczek zasilania oświetlenia ambiente (tak aby działało już od otwarcia drzwi, jak np. podświetlenie kubeczków - czyli fabryka) :-)

Czy byłby ktoś tak uprzejmy nakierować na rozwiązanie?

Rozumiem jak działa zasilanie tego obwodu (12V -> bezpiecznik -> światełka/paski -> sterowanie od strony masy).

Tylko nie wiem, gdzie teraz szukać, aby nie musieć rozbierać bez potrzeby połowy wnętrza :roll:

Czy to będzie kwestia braku jakiegoś elementu wykonawczego (np. przekaźnika?) lub fragmentu wiązki pomiędzy oświetleniem a sterowaniem/masą?
Tylko wtedy gdzie i czego szukać? Wiązki wyglądają na kompletne, ale może czegoś brakuje od strony masy? Zakładam, że nie jest to kwestia dodatkowego sterownika, tylko raczej zawiaduje tym ECU lub zegary. Przeglądając internety znalazłem informację, że za stacją multimedialną są jakieś przekaźniki (m.in. przekaźnik DOME - choć ten wydaje mi się, że jest od strony zasilania, a nie masy) ale zanim zacznę robić rewolucję i ściągać osłony chciałbym się upewnić, czy w ogóle idę w dobrą stronę, że to kwestia sprzętowa

Czy raczej jest to kwestia komputerowa?
Tylko wtedy jak do tego podejść? Podłączyć oświetlenie pod wtyczki (aby było jakieś obciążenie na tym obwodzie) i dopiero wtedy podłączyć samochód pod komputer? I gdzie szukać? W opcjach personalizacji przy oświetleniu mam wszystko włączone :| chyba, że gdzieś w innym miejscu powinienem szukać (typu odpalić Health Check i coś mi pokaże do aktywacji/włączenia)?

Jeżeli coś to podpowie/pomoże to we wtyczce nad ładowarką i pod kubeczkami mam pełne zasilanie i sterowanie :-) Niestety w drzwiach już tak dobrze nie ma :|
Turecka Corolla SD 1.5 MT i Japoński Wyścig JR5 :cool:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Mimo iż inne auto to podzielę się swoją obserwacją, w CHR mk2 Comfort badam temat dokładania wyposażenia z wyższych wersji, przerabiałem boczki drzwi bo te podstawowe są twarde jak skała, a już z Style niby wyglądają identycznie ale są miękkie, przy okazji patrzyłem na oświetlenie ambient, i wersja Comfort nie ma w ogóle modułu odpowiedzialnego za tą funkcję, możliwe że u Ciebie też tego modułu brakuje dodatkowo też pewnie nie ma odpowiednich bezpieczników/przekaźników w skrzynce.

Zaznaczam że jestem amatorem bawiącym się w wolnym czasie i moje komentarze nie powinny być brane zbyt poważnie pod rozwagę. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Luk_sz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla 2024 sedan, oświetlenie "ambiente" - zasilanie z fabrycznych wtyczek
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2025, 14:29:02 »
przy okazji patrzyłem na oświetlenie ambient, i wersja Comfort nie ma w ogóle modułu odpowiedzialnego za tą funkcję, możliwe że u Ciebie też tego modułu brakuje dodatkowo też pewnie nie ma odpowiednich bezpieczników/przekaźników w skrzynce.

Bezpiecznik na pewno jest bo mam 12V we wtyczce w drzwiach :-) przekaźnik chyba powinien być po stronie zasilania (więc raczej też jest) :-) co do modułu nie wiem, bo mam zasilanie (i regulację natężenia) oświetlenia kubeczków i podświetlenia ładowarki (jak rozumiem podświetlenie drzwi działa na dokładnie tej samej zasadzie) - więc jakiś "moduł", który za to odpowiada jest, ale może brakuje jakiegoś elementu instalacji (lub faktycznie jakiejś "aktywacji") :roll:

Offline Luk_sz

• Toyot Leżący
  • *
W weekend zabrałem się za tylne drzwi - no i niestety przyszło rozczarowanie :-( z tyłu nie ma wiązki od oświetlenia...

Więc może być tak, że faktycznie brakuje jakiegoś modułu (lub jakiejś "aktywacji") po stronie masy, ale także niestety brakuje kompletnej wiązki.

Aktualnie zasilanie podłączyłem trójnikiem pod obwód oświetlenia przycisków (ILL) z panelu sterowania szybami i oświetlenie działa razem ze światłami mijania. Na szczęścicie listwa jest fajnie schowana i światło nie oślepia w nocy.

Jeszcze pokombinuję w temacie, jakby mi się coś udało to się pochwalę :-)

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
W weekend zabrałem się za tylne drzwi - no i niestety przyszło rozczarowanie :-( z tyłu nie ma wiązki od oświetlenia...

Więc może być tak, że faktycznie brakuje jakiegoś modułu (lub jakiejś "aktywacji") po stronie masy, ale także niestety brakuje kompletnej wiązki.

Aktualnie zasilanie podłączyłem trójnikiem pod obwód oświetlenia przycisków (ILL) z panelu sterowania szybami i oświetlenie działa razem ze światłami mijania. Na szczęścicie listwa jest fajnie schowana i światło nie oślepia w nocy.

Jeszcze pokombinuję w temacie, jakby mi się coś udało to się pochwalę :-)
Witam, jeśli możesz to podpowedz czy kupowałeś jakieś przejściówki żeby mieć zasilanie z podświetlenia przycisków? Ja nkupiłem boczki z fabrycznym oświetleniem i szukam sposobu na ich zasilenie w sposób jak najmniej "brutalny" ....noe chciałbym ciąć instalacji. Nie wiem jak jest z tyłu ale w przednich drzwiach znalazłem jedną wolną płaską kostkę 4 pin z 3 zielonymi przewodami, nic więcej. W tej kostce napięcia brak po włączeniu świateł. Orientujesz się do podłączenia czego  może służyć ta kostka?
Corolla Comfort Style+Tech

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Nie wystarczy zmienić wiązki w drzwiach na odpowiednią? Albo dołożyć brakującą część?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
Cześć

w swoim wątku opisałem moje przygody z montażem pasków LED w drzwiach :)

Cytuj (zaznaczone)
I moje przeboje z instalacją... na spokojnie sprawdziłem jeszcze raz wtyczki w drzwiach.
We wtyczkach jest stałe +12V, brakuje jednak masy. To japoniec i wiadomo, że ma sterowanie masą, więc podłączenie się "pod śrubę" nic nie da bo będzie świecić cały czas, a nie o to chodzi.

Zakładam, że działa to podobnie jak obwód ILL - więc jest stały plus i zmienna "masa" odpowiadająca za sterowanie i jasność oświetlenia.
Na pewno nie jest to kwestia bezpiecznika bo zasilanie jest.
Ale skoro nie mam "masy" to albo wisi ona w powietrzu (...) ewentualnie trzeba coś włączyć/aktywować...

Chciałem podłączyć zasilanie pasków w boczkach drzwi do fabrycznych wtyczek zasilania oświetlenia ambiente (tak aby działało już od otwarcia drzwi, jak np. podświetlenie kubeczków - czyli fabryka) :-)

Czy byłby ktoś tak uprzejmy nakierować na rozwiązanie?

Rozumiem jak działa zasilanie tego obwodu (12V -> bezpiecznik -> światełka/paski -> sterowanie od strony masy).

Tylko nie wiem, gdzie teraz szukać, aby nie musieć rozbierać bez potrzeby połowy wnętrza :roll:

Czy to będzie kwestia braku jakiegoś elementu wykonawczego (np. przekaźnika?) lub fragmentu wiązki pomiędzy oświetleniem a sterowaniem/masą?
Tylko wtedy gdzie i czego szukać? Wiązki wyglądają na kompletne, ale może czegoś brakuje od strony masy? Zakładam, że nie jest to kwestia dodatkowego sterownika, tylko raczej zawiaduje tym ECU lub zegary. Przeglądając internety znalazłem informację, że za stacją multimedialną są jakieś przekaźniki (m.in. przekaźnik DOME - choć ten wydaje mi się, że jest od strony zasilania, a nie masy) ale zanim zacznę robić rewolucję i ściągać osłony chciałbym się upewnić, czy w ogóle idę w dobrą stronę, że to kwestia sprzętowa

Czy raczej jest to kwestia komputerowa?
Tylko wtedy jak do tego podejść? Podłączyć oświetlenie pod wtyczki (aby było jakieś obciążenie na tym obwodzie) i dopiero wtedy podłączyć samochód pod komputer? I gdzie szukać? W opcjach personalizacji przy oświetleniu mam wszystko włączone :| chyba, że gdzieś w innym miejscu powinienem szukać (typu odpalić Health Check i coś mi pokaże do aktywacji/włączenia)?

Jeżeli coś to podpowie/pomoże to we wtyczce nad ładowarką i pod kubeczkami mam pełne zasilanie i sterowanie :-) Niestety w drzwiach już tak dobrze nie ma :|
Nie wiem czy to ci pomoże ale w naszych toyotach jak wypnie się odbiornik (czy to przełącznik szyb, czy np cup holder) to na danej wiązce znika napięcie i na żadnym pinie nic nie ma. Po wpięciu odboornika i pomiarach z tyłu kostki (od strony przewodów) widać wtedy na którym pinie jest napięcie. Też zamierzam walczyć z podświetlenoem boczków ale skłaniam się ku zasilaniu z przełączników szym bo u mnoe raczej nie ma dedykowanej wiązki. W przednich lewych drzwiach jest kedna wolna kostka z 3 zielonym przewodami (nie doszedłem jeszcze od czego) a w pozostałych są 4 wolne przewody bez wtyczki tylko są zaizolowane na końcu koszulką termo. Jeden biało czarny grubszy i 3 cieńsze też biało czarne). Przy okazji może ktoś wie do czego te kabelki?
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2026, 15:25:50 wysłana przez Yaaho »
Corolla Comfort Style+Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl