Autor Wątek: Chlapacze  (Przeczytany 7416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Chlapacze
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2025, 17:50:46 »
Daj fotę.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Grudnia 2025, 20:18:41 »
Ja mam fabryczne chlapacze w Aurisie od 11 lat i 430 tys.km jazdy miejskiej. Wiele razy szorowałem chlapaczami o krawężnik podczas wjezdzania/zjeżdżania z chodnika. Między przednim chlapaczem a progiem jest niewielka przerwa  dzięki  czemu chlapacz nie zdziera lakieru. Jutro mogę zrobić zdjęcie. Generalnie gdyby chlapacze były dłuższe szorowałbym nimi o krawężniki dużo częściej więc sądzę że taka a nie inna ich długość to nie przypadek.

Niektórzy czasami pytają, po co ludziom SUV-y. No więc właśnie po to, żeby nie musieć się przejmować różnymi pułapkami zastawianymi na kierowców ;)

Sama idea chlapaczy bardzo słuszna. Do dziś są teoretycznie obowiązkowe w Polsce, ale chyba nikt już tego nie egzekwuje. A powinien! Ja u siebie mam z tylu. Z przodu nigdy się nie zmobilizowałem, żeby domontować i w sumie żałuję.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Grudnia 2025, 23:15:48 »
Niektorzy czasami pytaja, po co ludziom SUV-y
dla niektorych wdrapywanie sie do SUVa to bariera

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Grudnia 2025, 01:17:11 »
Niektorzy czasami pytaja, po co ludziom SUV-y
dla niektorych wdrapywanie sie do SUVa to bariera

Zależy od rodzaju schorzenia układu ruchowego - dla niektórych wręcz przeciwnie - łatwiej jest wsiąść do wyższego samochodu. Mi nigdy nie zależało - tak jak niektórym - żeby np. "siedzieć wyżej". To jest mi zupełnie obojętne. Dla mnie liczy się prześwit.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2025, 12:43:26 »
Tak to wygląda w Aurisie. Chlapacze oryginalne. Szczelina 2-3mm.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2025, 17:21:53 »
Tak to wygląda w Aurisie. Chlapacze oryginalne. Szczelina 2-3mm.

Trudno tu dopatrzeć się perspektywy - trzebaby jednak oglądać na żywca. Ale dzięki za foto.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Grudnia 2025, 14:11:50 »
A co chcesz konkretnie widzieć? Ja odniosłem się wyłącznie do problemu rzekomego zdzierania lakieru przez chlapacze. Napisz co chcesz to zrobię zdjęcia czy pomierzę co trzeba tyle że to Auris.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2025, 16:57:35 »
Sądzisz że ta szczelina chroni przed uszkodzeniami lakieru? No raczej odwrotnie, włazi tam syf i wilgoć, zimą zamarza, chlapacz pracuje przy prędkościach i na 200% lkier dostaje "kuku".
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2025, 17:33:28 »
A co chcesz konkretnie widzieć? Ja odniosłem się wyłącznie do problemu rzekomego zdzierania lakieru przez chlapacze. Napisz co chcesz to zrobię zdjęcia czy pomierzę co trzeba tyle że to Auris.

Myślałem, że wypatrzę ile chlapacz ma cm do ziemi. Mam najazdy i obawiam się, że będzie zawadzać. Głównie chodzi mi o tylny. Ale nie zawracaj sobie tym głowy bo i tak mam inny samochód (CH-R) więc może być zupełnie inaczej. Jeśli się zdecyduję ogólnie, kupię i będe kompinował (może będzie dobrze albo może skrócę albo schowam sobie na lepsze czasy).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2025, 18:31:07 »
Sądzisz że ta szczelina chroni przed uszkodzeniami lakieru? No raczej odwrotnie, włazi tam syf i wilgoć, zimą zamarza, chlapacz pracuje przy prędkościach i na 200% lkier dostaje "kuku".
Dobrze wiesz ile moje auto ma przebiegu I że nie ma łatwego życia a mimo to lakier przy chlapaczach nietknięty a i rdzy ani śladu. W poprzednim aucie przedni chlapacz dotykał blachy i niestety zdarł lakier więc ta szczelina swoją robotę robi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Grudnia 2025, 07:16:05 »
Zaglądałeś po nie (ściągałeś)?  Jeśli tak, to faktycznie ok.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Grudnia 2025, 11:08:13 »
Zaglądałem. Syf w bardzo małej ilości gromadzi się między plastikiem chlapacza a plastikiem nadkola. Blacha nie ma z nim styku.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Grudnia 2025, 12:16:00 »
Zaglądałem. Syf w bardzo małej ilości gromadzi się między plastikiem chlapacza a plastikiem nadkola. Blacha nie ma z nim styku.

Dokładnie tak. Jak jest przerwa, to jest prawidłowo. Ewentualne zanieczyszczenia wypłucze woda. Najgorszy jest bezpośredni styk, bo wtedy elementy trą o siebie.

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Grudnia 2025, 21:42:30 »
Chciałem wstawić zdjęcia jak to wygląda w C-HR ale nie mam pojęcia jak to zrobić

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Grudnia 2025, 23:57:53 »
Chciałem wstawić zdjęcia jak to wygląda w C-HR ale nie mam pojęcia jak to zrobić

Idziesz na stronę https://imgbb.com/ tam wrzucasz zdjęcia a potem kopiujesz kody do osadzania tutaj do posta, kopiuj najlepiej "BBCode do miniaturki z odnośnikiem"
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl