Autor Wątek: Olej do skrzyni biegów, automat  (Przeczytany 578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kazarcet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Olej do skrzyni biegów, automat
« dnia: 02 Grudnia 2025, 21:29:00 »
Cześć chłopaki!!! Kilka msc temu dzięki Wam dowiedziałam się,  ze mam dziwna kartę do samochodu i pikala 5 razy przy zamykaniu. Dziś mam pytanie odnośnie oleju do skrzyni biegów.  Pan z serwisu Toyoty oddzwania do mnie od czwartku a w necie znajduje sprzeczne info... samochód kupiłam z przebiegiem 110 tys. Nigdzie w książce nie znalazłam kiedy i jaki olej powinien byc wymieniony. Pomóżcie!!! Kombi. 2019. E21, hybdyda. Po vin pokazuje ze mam 90 kw a w dowodzie widze 72 kw - wiem nie wiem w sumie, ktora wartość jest prawidłowa.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Olej do skrzyni biegów, automat
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2025, 09:25:24 »
Hej, co prawda eCVT (nie masz automatycznej skrzyni w swojej Corolli, ba właściwie nie masz skrzyni biegów) to nie typowa skrzynia, ale nadal musi być smarowana.

Nie pracuje generalnie w jakichś super ciężkich warnukach (temperatura/ciśnienie) ale pracuje...

Wg np. The Care Care Nut warto ten olej zmienić co 5 lat lub ok 80kkm.

Tym bardziej, że procedura jest bardzo prosta i sprowadza się do spuszczenia i zalania nowym - żebych filtrów, płukań, itp. A olej z czasem jednak zmienia swoje właściwości.

Biorąc pod uwagę, że przekładnia rozdziału mocy jest mechnicznym sercem całej hybrydy, to lepiej o to zadbać - tym bardziej, że wydatek naprawde nie jest duży.

Ja u sibie zmieniłem (wymusiłem na ASO gdy kupowałem uzywaną jako formę upustu) przy 134kkm. Przy 200kkm znów zmienię.
Pozdro!

Offline Kazarcet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Odp: Olej do skrzyni biegów, automat
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2025, 20:42:14 »
A jaki olej bedzie odpowiedni?

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015