Autor Wątek: Czy to prawidlowa temperarura silnika  (Przeczytany 2836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trolmet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris bedzie
Czy to prawidlowa temperarura silnika
« dnia: 11 Grudnia 2025, 16:04:49 »
Witam.czy to jest normalne,C-HR 21r. ok 80kkm.Gdy jade pod gorke /ok 1km/na HA wskazuje mi 95 stopni i zapala sie pomaranczowa  ikona /obroty ok 2200-2300/ po kikunastu sekundach temp.wraca ponizej 95 i jest na zielono.Nie wystepoje taki przypadek przy rownej szybkosci i podobnych obrotach,to normalne czy moze termostat niedomaga.Jak u was sie dzieja?

Offline iwan998

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR I
Odp: Czy to prawidlowa temperarura silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2025, 02:11:52 »
Czy nie masz zbyt niski poziom plynu chlodzacego, lub zapowietrzony uklad ?

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2025, 13:32:51 »
W temacie pokrewnym: Czy ktoś może stosuje miernik temperatury silnika podłączony do OBD ?  Posiadam C_HR Plug In 2024 i tam nie ma wskaźnika temperatury silnika. Można oczywiście z aplikacji, ale czy jest jakiś miernik podłączony do OBD na stałe, umożliwiający ciągły odczyt temperatury silnika ?

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2025, 18:57:25 »
Właśnie w PHEV nie ma. W HEV jest, a w PHEV jest w tym miejscu poziom naładowania akumulatora trakcyjnego. Oczywiście mogłoby to być tak zrobione, że się przełącza i widać, ale chyba nikt o tym nie pomyślał ....

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2025, 15:48:51 »
Właśnie w PHEV nie ma. W HEV jest, a w PHEV jest w tym miejscu poziom naładowania akumulatora trakcyjnego. Oczywiście mogłoby to być tak zrobione, że się przełącza i widać, ale chyba nikt o tym nie pomyślał ....
W PHEV silnik będzie prawie zawsze zimny, chyba że 140 na zegarze to około 90st C. Można sobie radzić przez OBD jeśli ktoś czuje taką ogromną potrzebę, ale warto się zapytać - dlaczego ? ;) i tu odpowiedź będzie następująca - gdy po 160kkm będziesz zmieniać pompę i płyn chłodniczy to wtedy będzie Ci przez 30 minut potrzebny ten pomiar, aby mieć 300% pewności że pompa działa a wskazania są w normie. No i z ciekawości jak to jest "za nowości" - żeby sobie gdzieś odnotować referencję.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2025, 20:27:07 »
A dlaczego przy 160kkm ma zmieniać pompę?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2026, 17:02:32 »
A dlaczego przy 160kkm ma zmieniać pompę?
Zakładam że nie różni się znacząco od tej w Prius P3, jest elektryczna i ma żywotność fabryczną około 160 kkm.
Ale może jestem w błędzie i wtedy proszę o wyprostowanie moje stanu wiedzy :)

Zatem, przy 180kkm zmieniałem w moim P3 no i zdarzyło się, że po wymianie na serwisie wszystko chodziło jak złoto, ale wyjechałem na drogę i niestety NIE chodziło.
Szczęśliwie miałem: pełną baterię, do domu niecałe 10km, wpięty OBD oraz Hybrid Assistant na telefonie oraz intuicję aby monitorować w tym momencie temperaturę, stąd zorientowałem się gdy temp. skoczyła do 95C i dalej rosła.

Okazało się że pompa tego producenta nie działa jak należy - tzn działa, ale tylko na warsztacie, na drodze już nie bardzo. Musi być producent OE dla Toyoty..

@Colin jeśli to nie problem, proszę popraw mnie w kwestii żywotności pompy w C-HR 2.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2026, 17:55:34 »
Odnośnie żywotności pompy wody, wprawdzie w Aurisie 1.8h ale info z pierwszej ręki. Otóż pompa u mnie ma 434 tys.km I działa. U znajomego też w Aurisie "nieco" więcej bo 630 tys.km i też działa.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2026, 22:50:59 »
Odnośnie żywotności pompy wody, wprawdzie w Aurisie 1.8h ale info z pierwszej ręki. Otóż pompa u mnie ma 434 tys.km I działa. U znajomego też w Aurisie "nieco" więcej bo 630 tys.km i też działa.
Tak, u mnie też działała, ale gdy na zegarach (w Prius P3 Plug-in) było 140 albo i nieco wyżej to temperatura szła pod 96-98 st C na starej pompie.
A na nowej magicznie 92-93 przy takich szybkościach. Stąd domniemuję, że wszystko ma swój rekomendowany lifetime i przebieg i nic wieczne nie jest :)
Tym bardziej że tajemne księgi serwisowe wspominały o wymianie pompy i płynu w tym modelu po 160kkm..

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2026, 11:11:07 »
O jakim wskaźniku temperatury silnika mówicie?

[..] C-HR 21r. ok 80kkm.Gdy jade pod gorke /ok 1km/na HA wskazuje mi 95 stopni [..]

Też mam C-HR z 2021 i nie widzę u siebie żadnego wskaźnika temperatury silnika. Jest (na lewym zegarze) zaledwie temperatura płynu chłodzącego ale nawet nie ma tam skali żeby odczytać np. te 95 stC.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2026, 11:40:38 »
Przecież jest napisane HA. Hybrid Assistant. Aplikacja na Androida.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2026, 11:46:07 »
Rzeczywiście nie dostrzegłem. Ale w HA nie ma temp. silnika - jest temp. płynu chłodzącego. Ale rozumiem, że w kontekście wątku chodzi o różnice temperatur pod górkę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2026, 12:01:25 »
A jest w ogóle coś takiego jak temp. silnika spalinowego? Jakiekolwiek auto to pokazuje?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2026, 12:14:00 »
Zapewne zależy gdzie umieszczony czujnik - pod głowicą czy na kadłubie ... Nie wiem czy istnieje coś takiego.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Stycznia 2026, 00:06:55 »
Witam.Wszystko jedno gdzie są umieszczone czujniki.Dostęp jest do wszystkich parametrów.
https://youtu.be/ffNjyPCgGA4?feature=shared

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl