Autor Wątek: Czy to prawidlowa temperarura silnika  (Przeczytany 2833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
Odp: Czy to prawidlowa temperarura silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Stycznia 2026, 10:45:05 »
Na pewno chodziło o temp płynu chłodzącego, tyle "od razu" widać na ekranie Hybrid Assistant'a (czyli HA).
Oczywiście moje doświadczenia z pompą też były na HA i też temp. na żółto powyżej 95-98 st C - a nawet raz zobaczyłem wartość 102 czy 103 gdy sobie włączyłem na szybkiej jeździe autostradowej, gdy przyznaję trochę pomykałem :)

I po wymianie pompy automagicznie zrobiło się 92-93 st C i nie więcej nawet przy dużej szybkości i pod górkę na ostrym gazie. Ale zakładam że temperatura samego silnika na pewno różniła się bardziej niż te kilka stopni różnicy na płynie chłodniczym, bo nie bijemy się o różnicę 96 -> 93, tylko raczej 230 -> 200 bo pewnie takie są różnice, dla 3-5 st. C efektywna różnica w temperaturze samego silnika może wynieść nawet i 30-40 st. C

Stąd napisałem co ja bym zrobił, ale co zrobi szacowny użytkownik to już jest jego wola i jego zabawki - moim zdaniem koszt jest pomijalny przy alternatywnym koszcie wymiany silnika po zagotowaniu...
Przypominam jednakże, że pompa powinna pochodzić od producenta OE dla Toyoty, inaczej może się skończyć jak u mnie (pierwsza zła, druga dobra..)

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Stycznia 2026, 12:45:33 »
 A propo temperatury silnika - wystarczyło by silnik wyposażyć w czujnik temperatury oleju silnikowego i mielibyśmy ten parametr jak na dłoni, bo jak wiemy temperatura płynu chłodzącego nijak ma się do temperatury silnika.  W mojej poprzedniej Skodzinie Roomster za 50 tysi (cena nowego auta z 2012 roku) komputer pokładowy pokazywał ten parametr i wiedziałem kiedy silnik osiąga temp. roboczą (kiedy jest już ciepły i można cisnąć turbinę).Płyn juz dawno miał 90'C, a olej jeszcze nawet nie miał 50'C czyli temperatury od której czujnik aktywował wyświetlanie temperatury przez komp. pokładowy. Toyoty to co prawda wolnossaki ale miło by było jakby to było :)
Pzdr 
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2026, 12:47:42 wysłana przez DarioT »
DarioT

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Stycznia 2026, 13:01:12 »
Tylko co by to zmieniło w sposobie jazdy hybrydą?

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Stycznia 2026, 13:48:02 »
Tylko co by to zmieniło w sposobie jazdy hybrydą?
Zapewne niewiele, ale byśmy byli bardziej świadomymi użytkownikami naszego auta :)
DarioT

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Stycznia 2026, 20:28:56 »
A propo temperatury silnika - wystarczyło by silnik wyposażyć w czujnik temperatury oleju silnikowego i mielibyśmy ten parametr jak na dłoni, bo jak wiemy temperatura płynu chłodzącego nijak ma się do temperatury silnika.  W mojej poprzedniej Skodzinie Roomster za 50 tysi (cena nowego auta z 2012 roku) komputer pokładowy pokazywał ten parametr i wiedziałem kiedy silnik osiąga temp. roboczą (kiedy jest już ciepły i można cisnąć turbinę).Płyn juz dawno miał 90'C, a olej jeszcze nawet nie miał 50'C czyli temperatury od której czujnik aktywował wyświetlanie temperatury przez komp. pokładowy. Toyoty to co prawda wolnossaki ale miło by było jakby to było :)
Pzdr

Toyoty to samochody raczej dla kobiet a te z reguły nie są zainteresowane temperaturą silnika, oleju i innych tam fanaberii. Ważny kolorek, ładny kształt i żeby odpalał. I miły "doradca" lejący wodę + dobra kawa w ASO. Moją C-HR'kę wymyśliła żona bo kształt jej się podobał. Sprawy techniczne jakie nas frapują, tak je interesują, jak nas sprawy ich ciuchów.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2026, 20:31:01 wysłana przez zorian2 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl