Autor Wątek: Gorzkie Żale  (Przeczytany 4402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Gorzkie Żale
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudnia 2025, 18:22:26 »
Dopiero co byłem byłem na tej "akcji"
Zmienili tylko obudowę a złącze zostało jakie było także teges..
z zewnątrz nowy plastik ładnie błyszczy, a w środku jest co było
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2025, 18:25:57 wysłana przez SNCF »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudnia 2025, 18:43:36 »
Dopiero co byłem byłem na tej "akcji"
Zmienili tylko obudowę a złącze zostało jakie było także teges..
z zewnątrz nowy plastik ładnie błyszczy, a w środku jest co było

No coz :)

Przynajmniej rece czyste przy sprzedazy. Bo przeciez naprawili.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2026, 20:36:21 »
Wspomnij im o wycieraczce wiecznie robiącej smugi na wysokości oczu kierowcy mimo zmiany wycieraczek kilku firm w tym oryginału. Wg. mnie to skandal bo wpływa to krytycznie na bezpieczeństwo jazdy. Może niech popracują nad jakością stali używanej do produkcji podwozia żeby tak szybko nie korodowała. Pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Stycznia 2026, 16:01:12 »
Może niech popracują nad jakością stali używanej do produkcji podwozia żeby tak szybko nie korodowała.
Obawiam się, że jak kolejny raz popracują w tym obszarze to tylko pogorszą ;)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2026, 16:29:53 »
Może niech popracują nad jakością stali używanej do produkcji podwozia żeby tak szybko nie korodowała

To może podac im przykład gdzie robią to dobrze? chyba jakieś chińczyki stacja konserwacja pokazywal to były elegancko zasmarkane łączenia blachy itd

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2026, 16:44:02 »
Dacia robi to wybitnie biorąc pod uwagę swoją cenę
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Stycznia 2026, 18:52:06 »
Dobry pomysł - może w końcu wykopią tego programistę od algorytmu ładowania 12V aku i  zmienią ten algorytm tak aby najnormalniej w świecie po porostu ładował akumulator tak jak dawniej bywało uff !!!
Racja , jadę w środę do ASO na " TEST" padającego trzeciego AKU 12 na gwarancji RAV 4 z 23 r . Wiadomo jaki będzie
wynik "dobry " doładuj !!! i rada serwisu za mało pan jeździsz , a na liczniku już ponad 28 tyś. km .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Stycznia 2026, 11:49:43 »
Może niech popracują nad jakością stali używanej do produkcji podwozia żeby tak szybko nie korodowała

To może podac im przykład gdzie robią to dobrze? chyba jakieś chińczyki stacja konserwacja pokazywal to były elegancko zasmarkane łączenia blachy itd
Od kilkunastu lat  ludzie którzy znają się na motoryzacji mówią że francuskie auta rdzewieją najmniej, więc niech biorą stal od tego samego dostawcy co francuzi. Pozdrawiam

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Stycznia 2026, 11:58:07 »
Dobry pomysł - może w końcu wykopią tego programistę od algorytmu ładowania 12V aku i  zmienią ten algorytm tak aby najnormalniej w świecie po porostu ładował akumulator tak jak dawniej bywało uff !!!
Racja , jadę w środę do ASO na " TEST" padającego trzeciego AKU 12 na gwarancji RAV 4 z 23 r . Wiadomo jaki będzie
wynik "dobry " doładuj !!! i rada serwisu za mało pan jeździsz , a na liczniku już ponad 28 tyś. km .
i za każdym razem wkładają Ci Yuasa ?

Panowie z tą całą historią o wadliwych aku 12V to bardzo ciekawa sprawa. Mamy wszyscy te same akumulatory 12V ( Yausa, te tureckie mutlu już chyba każdy u siebie wymienił) część z nas narzeka ciągle na problemy a część twierdzi że nigdy nie miała z tym żadnego problemu. O co tu chodzi ? Obserwuje wątek aku12V od kilku lat i widzę że narzekają Ci co latają i trasy i miasto a tak samo Ci co jeżdżą głownie po mieście krótkie trasy jak ja nie znają tego problemu wcale...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Stycznia 2026, 12:15:18 »
Ktoś tu na forum miał powracający problem rozładowanego aku 12V ale z uporem maniaka nadal używał kamery w trybie parkingowym. Komuś innemu wprawdzie akumulator się nie rozładował ale jest wciąż zaniepokojony bo napięcie 12.2V. Wielu razem z samochodem kupiło booster i zostali z nim jak Himilsbach z angielskim. Różne są historie.
Edit: No i klasyka gatunku. Akumulator 12V rozładowany, odpalenie z boostera i... zapominamy o temacie.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2026, 12:26:02 wysłana przez przmor »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2026, 14:49:06 »
Mam auto od 10.2023. Nie rozładował się jeszcze aku. Nie zostawiałem go jednak na długo. W lecie najdłużej 8 pełnych dób i odpalił normalnie. Autem jeżdżę po mieście najczęściej 2x10 km 2x~15-20min dziennie. W weekendy rzadko ale czasem jeżdżę. Zdarzają się też trasy. Auto ładowałem tylko raz w te święta, bo akurat kupiłem ładowarkę. Ładowałem go nie dlatego, że nie mógł zapalić ale żeby go po prostu podładować pierwszy raz. Był mróz i był to pierwszy raz jak widziałem na aku po zmierzeniu multimetrem ~11.6V. Nie sprawdzałem w sumie czy by auto odpaliło tylko podpiąłem i podładowałem. Inna sprawa jest taka, że jestem świadomy ułomności tego systemu ładowania i zdarzało mi się zostawić na godzinkę np. auto na READY. Otwierając drzwi nie mam z tyłu włączonego światła, najczęściej otwieram bagażnik mając jeszcze auto na READY, jak na kogoś czekam to stoję sobie na READY a nie gaszę samochodu. Generalnie robię trochę rzeczy by akumulatorowi zrobić choć trochę dobrze. Wiem, że czasem pisali ludzie, że otwierali np. bagażnik kilka razy w trakcie wakacji bez ruszania auta a potem AKU padł. Ja bym tak np. nie zrobił :) oczywiście to jest absurdalne, że w nowym aucie trzeba myśleć o takich rzeczach no ale jest jak jest. Swoją drogą, to otwarcie bagażnika lub otwarcie samego samochodu wybudza go na tyle że potrzebuje dłuższego czasu by znowu coś tam powyłączać czy takie czynności tego nie robią i dopiero wejście np. w tryb READY będzie powodować że po wyłączeniu sporo pojemności z AKU zejdzie na uśpienie? Sama komunikacja z autem na telefonie pewnie też musi go wybudzić i tak samo trochę z tego aku zejdzie. Myślę więc, że sporo zależy od tego jak ludzie użytkują samochód. Dla tych aku wydaje się, że nie ma znaczenia czy przejedzie się trasę 500km czy 20 km, jeśli nie jest mocno rozładowany. Jak jest to pewnie coś tam się trasą zyska, natomiast z tego co pokazywał np. Markid to wystarczą krótkie trasy po 4 km żeby auto podniosło napięcie z 11.95 do 12.3V. Oczywiście ten parametr napięcia niewiele pewnie mówi w kontekście pojemności samego aku ale no jest łatwo mierzalna. Jeśli później z 11.95V opada bardzo powoli do niższych napięć to trzyma to co ma trzymać i nie padnie nagle. Wg mnie problem jest wtedy gdy ktoś w ogóle nie zwraca na to uwagi i nie podładuje jak jest sytuacja już bliska padnięcia. Mnie pewnie prędzej czy później też nie odpali ale co więcej zrobić :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2026, 16:07:56 »
Piękny przykład świadomego, myślącego użytkownika. Niestety myślenie nie jest obecnie w modzie bo "nie po to wydaję 200 tysięcy żeby jeszcze o czymś myśleć".

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Stycznia 2026, 17:51:38 »
Ciekawe, że Hyundai potrafił, problem niedoładowanych 12v aku dawno już opanować i wzorcowo rozwiązać i po sprawie. No cóż pewnie pomyśleli, że nie po to przyszły właściciel wydaje 200 tysięcy aby się doktoryzować i ustalać czemu to tak drogie auto nie odpala.  Po prostu byłoby im wstyd taki produkt wypuszczać, który nie spełniałby swojej podstawowej funkcji, czyli nawet się nie uruchamiał i to tyle !

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Stycznia 2026, 18:13:17 »
Ale skoro już ktoś jest posiadaczem nieszczęsnej Toyoty to niech się doedukuje a jeśli go to przerasta albu mu się nie chce bo nie po to wydał kupę siana to niech sprzeda Toyotę i kupi Hyundaia. Kiedyś się mówiło "Ford gówno wort" a w odpowiedzi słyszało się, że "nie każda morda pasuje do Forda". Równie dobrze można powiedzieć "To jest Toyota, tu trzeba myśleć" 

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2026, 18:29:18 »
Z drugiej strony to jak w ogóle traktować te komunikaty z aplikacji o niskim stanie naładowania akumulatora. Ja takiego nigdy nie dostałem ale byłem świadkiem rozmowy w ASO gdzie Pan się skarżył kilka tygodni od kupienia auta, że takie komunikaty mu przychodzą, był już w ASO i sprawdzali i jest OK akumulator ale co on ma zrobić, bo nie może sobie pozwolić na to, że rano auto mu nie odpali. Pani wytłumaczyła, że jeśli autem jeździ, to akumulator nie padnie że to błędna komunikacja ze strony aplikacji. Powiedziała, że są osoby co nie jeżdżą regularnie autem i nie dostają takich komunikatów i auto odpalają :grin: Także jeśli on jeździ regularnie to akumulator się nie wyładuje. Skoro tak jest, to czemu toyota nie wyłączy tej funkcji. Mnie by to bardzo irytowało i siedziało z tyłu głowy, że nie wiem czy jak kończąc pracę wsiądę w auto to wrócę nim do domu czy nie. Jeśli są to błędnie wysyłane komunikaty to nie powinny być w ogóle rozsyłane. To jest błąd wizerunkowy, bo jeśli produkt jest dobry to wciska się klientowi że tak nie jest. I chyba do dnia dzisiejszego dalej tego toyota nie ogarnęła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl