Autor Wątek: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne  (Przeczytany 6360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Stycznia 2026, 23:53:49 »
Do rzeczy... Najprościej byłoby w przypadku zasłabnięcia aku 12V podładować przez gniazdo zapalniczki, ot potrzymać chwilę
tj. 30 sekund powerbank i włączyć zapłon. Ale mam na myśli NIE rozruchowy powerbank, tylko taki z wyjściem uniwersalnym 12V/10A. Nie wiadomo do końca jaki popłynie wtedy prąd (chyba mniejszy niż 10A, jeśli sterownik powerbanka to kontroluje- chinczycy piszą sobie co chcą, więc jak napisali 12V/10A to pójdzie z 6A... ) ale to by trzeba sprawdzić.
Rav 4 HEV 2024

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Stycznia 2026, 00:20:51 »
Najprościej byłoby w przypadku zasłabnięcia aku 12V podładować przez gniazdo zapalniczki,
Próbowałeś? U mnie gniazdo zapalniczki jest załączane dopiero gdy wstanie elektronika samochodu.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Stycznia 2026, 07:53:32 »
Do rzeczy... Najprościej byłoby w przypadku zasłabnięcia aku 12V podładować przez gniazdo zapalniczki, ot potrzymać chwilę
tj. 30 sekund powerbank i włączyć zapłon. Ale mam na myśli NIE rozruchowy powerbank, tylko taki z wyjściem uniwersalnym 12V/10A. Nie wiadomo do końca jaki popłynie wtedy prąd (chyba mniejszy niż 10A, jeśli sterownik powerbanka to kontroluje- chinczycy piszą sobie co chcą, więc jak napisali 12V/10A to pójdzie z 6A... ) ale to by trzeba sprawdzić.

Dobra rada: nie róbcie tego!

Należy podłączyć Jump Starter, booster lub elektroniczną ładowarkę do specjalnego czerwonego styku w skrzynce bezpieczników w komorze silnika (+), zacisk ujemny (-) do korpusu silika.
Na litość, czytajcie instrukcję obsługi!!!
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:16:48 »
Podobnie zrobiłem w bagażniku szybko złączkę  https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/target9.html do akumulatora i tylko wpinam przewód od ładowarki i jak trzeba do podładuję :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Stycznia 2026, 17:09:10 »
Należy podłączyć Jump Starter, booster lub elektroniczną ładowarkę do specjalnego czerwonego styku w skrzynce bezpieczników w komorze silnika (+), zacisk ujemny (-) do korpusu silika.
Mam ładowarkę z małymi krokodylami i nie umiem złapać minusa na silniku. Po konsultacji z ASO podłaczam ładowarkę bezpośrednio do zacisków akumulatora (przy wyłaczonym zapłonie). I wszystko gra, bez problemu podładowuję aku.
Nie musisz łapać dedykowanego minusa na silniku, możesz podpiąć się do niemalowanych śrub kielicha powyżej skrzynki bezpieczników, moim zdaniem to prostsze niż dostawanie się do bagażnika, zwłaszcza jak auto zupełnie padnie.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Stycznia 2026, 15:00:59 »
Taka sprawa, swoją Rav4 hybryda 2021r fwd kupiłem we wrześniu 2024 od tamtego czasu w trakcie jazdy cały czas pokazywało 12,6V. Czasem na postoju było 14,5V. W listopadzie auto miało robioną konserwację i stało koło 10 dni. Od momentu odebrania auta z konserwacji teraz cały czas w trakcie jazdy jest 14,5V i były robione długie trasy , łącznie około 2000km. Ktoś wie dlaczego teraz cały czas jest 14,5 ?

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Stycznia 2026, 20:42:05 »
Gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej 10 stopni wtedy ciągle jest napięcie ponad 14V.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Stycznia 2026, 16:22:06 »
to nie może być kwestia temperatury bo jeździłem gdy było od -10 do +10, poza tym auto garażowane i cały czas jest grubo powyżej zera

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Stycznia 2026, 19:19:53 »
Moja należy do tych które poniżej +10 ma ciągle 14,5 a akumulator jest cały czas w dobrej kondycji, jeżdżę codziennie ok. 2 godziny. Wiosną jak zaczynają się temperatury powyżej +10 napięci po 5 minutach jazdy jest 12,6V i następuje powolne zmniejszanie się kondycji akumulatora dlatego też latem doładowuję prostownikiem. Z moich obserwacji i pomiarów wynika że na P ładowanie powyżej 20 minut nie ma już sensu z powodu każdorazowego spadku prądu ładowania poniżej 0,5 A nawet gdy akumulator jest prawie rozładowany ale praktyka częstego, krótkiego postoju ok 10 minut jest wskazana aby utrzymać akumulator przy życiu.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Stycznia 2026, 20:14:34 »
Tu jest to dosyć dobrze pokazane, warto obejrzeć. U mnie właśnie tak jest. Teraz napięcie nie spada poniżej 14V. Przy temp 10 stopni plus miałem spadki ładowania.

https://youtu.be/hf8lRjKNwFI?si=f2HrO2fMfstfo1YR

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Stycznia 2026, 20:35:28 »
To masz jakąś lepszą wersję algorytmu ładowania - bo u mnie ciągle jest tak samo. Startuje to jest nawet czasami 14,6 V, a gdzieś przeważnie po kilometrze ładowanie spada do tych 12,8V i tak się trzyma i nie ważne czy to krótka trasa, lato czy zima. Do tej pory przez rok był chyba tylko jeden taki dzień gdzie ładował mi cały czas powyżej 14V ( może to było jakieś japońskie święto narodowe) i tyle :)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Stycznia 2026, 18:26:05 »
Tu jest to dosyć dobrze pokazane, warto obejrzeć. U mnie właśnie tak jest. Teraz napięcie nie spada poniżej 14V. Przy temp 10 stopni plus miałem spadki ładowania.

https://youtu.be/hf8lRjKNwFI?si=f2HrO2fMfstfo1YR

U kogoś sprawdza się ta teoria ładowania zależna od temperatury otoczenia ? Bo  umnie na pewno nie

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Stycznia 2026, 22:03:28 »
W grudniu zainstalowałem sobie dodatkowe gniazdo USB ze wskaźnikiem napięcia w instalacji . Cały czas mam powyżej 14V bo auto pod chmurką. Na wiosnę będę obserwował czy coś się zmieni. Akumulator fabryczny 4,5 roczny do tej pory ok. Teraz auto stało 10 dni na mrozie, po tym czasie odpalone bez żadnych problemów.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Stycznia 2026, 09:44:20 »
Powiedzcie jak to jest z tym voltomierzem podpiętym pod gniazdo zapalniczki? Rozumiem, że chodzi o to, aby chwilowy prąd w momencie rozruchu był ponad 11,5 v? Bo podczas jazdy wiadomo, że ładuje na poziomie 14,5 v.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Stycznia 2026, 10:30:22 »
Napięcie akumulatora w stanie spoczynku np. po 24 godzinach powinno wynosić lekko ponad 12.8 V - mamy w pełni naładowany akumulator. Po jeździe jak szybko zerkniemy multimetrem napięcie chwilowe powinno wynosić ponad 13 V. Tak powinno być cały czas. Napięcie  spoczynkowe 11.5 V to akumulator skrajnie rozładowany - szybkie zasiarczenie, degradacja mas czynnych, itd. Nie należy dopuszczać napięcia spoczynkowego poniżej 12.5 V. To tak w teorii a w praktyce dzięki inteligentnemu, wróć niedorozwiniętemu ładowaniu mamy co mamy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl