Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Stycznia 2026, 15:55:55 »
Leszku a dlaczego nie RAV4 PHEV?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Stycznia 2026, 15:57:19 »
Ja też uważam PHEV za nie do końca dobrą ideę.
Przy prawidłowej eksploatacji silnik spalinowy w PHEV mało co pracuje, na co dzień jazdy odbywają się na elektryku.
Obawiam się, że silnikowi spalinowemu to nie służy.
Gdy będę zmieniał to na HEV.
Natomiast BEV to zupełnie nie dla mnie, przynajmniej w takim stadium rozwoju jak obecnie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Stycznia 2026, 16:20:33 »
W tym roku ma podobno być lifting NXa
Skad informacja? Na jakims tam Q&A (jesien ubieglego roku) PM z lexusa stwierdzil, ze nowa odslone NXa musimy troche poczzekac.
Z drugiej strony, w listopadziie tego roku ma wejsc euro 7, wiec musza wymienic naped. Moze cos tam dlubna przy okazji.

Podoba Wam się choć trochę ta nowa Ravka? Ja chciałem zamienić na nią moją TCC ale kompletnie mi się ten samochód nie podoba (jakiś taki kanciasty,okrzesany siekierą). Pozostaje mi chyba tylko poczekać na nowego NXa ale na niego na razie ptaki nie śpiewają.
Wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje, ale masz corolle cross a nie podoba Ci sie nowa RAV4? Troche przykanciasta, ale jest jakas. Dla mnie ok.
Bardzo praktyczna i sporo przestrzeni jak na 4.6m.
YTber około Toyotowy, konkretnie info że odświeżenie Q2 2026 o co najmniej Vgen hybrydę, co ma sens biorąc pod uwagę że w USA składają w jednej fabryce RAV4 i NXa, to lepiej ładować ten sam napęd. A jak odświeżą to myślę że najwcześniej za 3 lata kolejna zmiana.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Stycznia 2026, 16:51:13 »
Przy prawidłowej eksploatacji silnik spalinowy w PHEV mało co pracuje, na co dzień jazdy odbywają się na elektryku.
Natomiast BEV to zupełnie nie dla mnie, przynajmniej w takim stadium rozwoju jak obecnie.
Ja co drugi dzień robię 120-150 km. Akurat dość by „wyjeździć” akumulator i dać popracować ICE.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Stycznia 2026, 18:28:15 »
Leszku a dlaczego nie RAV4 PHEV?
Różnica  ceny między HEV a PHEV była w 2023 r. ponad 50 tyś. zł  , a auta są prawie identyczne jeśli nie porówna się
mocy aut. Wyciszenie nędzne , a mimo że mam fotovoltaikę na dachu , to różnicy w cenie nie wykorzystałbym do końca
życia .
Dla mnie HEV to jest  optymalne rozwiązanie na dzisiejsze czasy / koszt 100 km za 30 zł jest do akceptacji /.
pozdrawiam serdecznie
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Stycznia 2026, 18:30:39 »
Ja co drugi dzień robię 120-150 km. Akurat dość by „wyjeździć” akumulator i dać popracować ICE.
Ja codziennie robię ok. 60km poza zimą gdy codzienne trasy to ok. 15 km. Sporadycznie dłuższe. Tak więc u mnie 95% było by na elektryku. Ale elektryka nie chcę.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Stycznia 2026, 21:28:28 »
YTber około Toyotowy
A teraz mówi że podobno jakimś dilerom w USA pokazali następce UXa i wygląda jak mini GX
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR Tokyo PHEV
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Stycznia 2026, 10:01:27 »
Broń Cie to kupić
to jest chiński bubel nad bulbe a nie żadna Toyota!
to juz lepiej kupić oryginał z chinskim logiem, może będzie tańszy ale chociaz przejedziesz 2x dalej niż 200km na aku...
To jest samochód na 2 lata i następny, i następny, i następny. Przynajmniej można potestować różne modele, a jak coś nie pasuje to zaraz jest kolejny.
GR sport wygląda (dla mnie) najlepiej, ale brak matrycowych świateł to minus i do tego ładowanie 15W zamiast 45W, za to w Executive siedzenia tylko w "skórze", a wolę alcantarę. Każdemu pasuje co innego ;) Dlaczego nie dali wyboru, żeby sobie skonfigurować co chcę i jak chcę niezależnie od tego czy chcę wygląd GR czy Executive to nie wiem. Jeszcze w niższych wersjach rozumiem ograniczenia, żeby robić upsell, ale w GR??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Stycznia 2026, 13:32:45 »
Japsy zawsze były w pakietach i  bez większych możliwości rozszerzenia nawet o silniki. Taka polityka sprzedaży, zresztą nie tylko ich. Auta z Germanii za to odkąd pamiętam, mozna było dowolnie konfigurować i paleta silników też była zacna. 
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Stycznia 2026, 13:40:39 »
Broń Cie to kupić
to jest chiński bubel nad bulbe a nie żadna Toyota!
to juz lepiej kupić oryginał z chinskim logiem, może będzie tańszy ale chociaz przejedziesz 2x dalej niż 200km na aku...
To jest samochód na 2 lata i następny, i następny, i następny. Przynajmniej można potestować różne modele, a jak coś nie pasuje to zaraz jest kolejny.
GR sport wygląda (dla mnie) najlepiej, ale brak matrycowych świateł to minus i do tego ładowanie 15W zamiast 45W, za to w Executive siedzenia tylko w "skórze", a wolę alcantarę. Każdemu pasuje co innego ;) Dlaczego nie dali wyboru, żeby sobie skonfigurować co chcę i jak chcę niezależnie od tego czy chcę wygląd GR czy Executive to nie wiem. Jeszcze w niższych wersjach rozumiem ograniczenia, żeby robić upsell, ale w GR??
Ach te zachęty do bycia eko i jednoczesnej zmiany auta najpóźniej po 5 latach. :D Wersje wyposażeniowe to jest faktycznie ciekawy temat, zwłaszcza to, że Selection/Style potrafi wyglądać lepiej niż Executive, a najnowszy GR bez pamięci foteli, matrixów itd. to jest trochę żart.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Stycznia 2026, 09:09:44 »
obszerny material o nowej ravce. kurcze w roznych filmach roznie wyglada ilosc miejssca w bagazniku i na tylnym rzedzie siedzen. w jednych ze jest dosc ciasno a na innych wrecz przeciwnie ze bardzo duzo miejsca. jakbbym rozne auta ogladal. :)
https://www.youtube.com/watch?v=8R7vurOqhSE
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2026, 09:18:46 wysłana przez Piwo »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Stycznia 2026, 14:37:01 »

Teraz w styczniu na prądzie w trybie EV na pełnym aku przjeżdzam 50km i to max spokojnie po lokalnych drogach (auto oczywiscie kłamie że jest 75km zasięg) także i tak wiekszosc bedziesz na paliwie jak chcesz przejechać 135km
Plugina w trybie EV wykorzystuje tylko do krotkich dystansow 2-15km i lepiej auto przyspiesza od zwyklej hubrydy, kazdy wiekszy dystans od razu odpalam silnik bo i tak pojdzie paliwo na nagrzanie.

mrzonki o codziennej jezdzie na EV 60-70km do pracy tam ładowaniu i powrót na EV to utopia, całkowicie nierealne w normalnym życiu

No chyba że ktoś mieszka w Kalifornii nie ma rodziny i nic innego do roboty w życiu. A i jest wierzący bo jak będzie korek to trzebaby sie modlić że starczy zasięgu.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2026, 14:42:11 wysłana przez SNCF »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Stycznia 2026, 14:57:54 »

Teraz w styczniu na prądzie w trybie EV na pełnym aku przjeżdzam 50km i to max spokojnie po lokalnych drogach (auto oczywiscie kłamie że jest 75km zasięg) także i tak wiekszosc bedziesz na paliwie jak chcesz przejechać 135km
Plugina w trybie EV wykorzystuje tylko do krotkich dystansow 2-15km i lepiej auto przyspiesza od zwyklej hubrydy, kazdy wiekszy dystans od razu odpalam silnik bo i tak pojdzie paliwo na nagrzanie.

mrzonki o codziennej jezdzie na EV 60-70km do pracy tam ładowaniu i powrót na EV to utopia, całkowicie nierealne w normalnym życiu

No chyba że ktoś mieszka w Kalifornii nie ma rodziny i nic innego do roboty w życiu. A i jest wierzący bo jak będzie korek to trzebaby sie modlić że starczy zasięgu.
Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie piszę o jeździe na samym prądzie. Już w pierwszym zdaniu piszę o jeździe zarówno EV jak i ICE.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2026, 14:59:28 wysłana przez topoll »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Stycznia 2026, 18:37:36 »
no mi sie bardzo nie podoba to ze nie ma zaleznosci dzwieku silnika od predkosci przez co mi gazem ciezko sterowac predkoscia auta na sluch. a to nie jest ani komfortowe ani mile. ktos pisal to patrz na licznik. no to nie ejst komfortowe ciagle patrzec na licznik a na sluch sie jedzie pieknie. mam dana czestotliwosc ktorej musze sie trzymac by nie rpzekraczac limitow i tyle. i tempomat tez nie zalatwia tu sprawy bo nie wszedzie jazda na tempomacie jest przyjemna. w ruchliwych miejscach jednak przyjemniej jest sterowac gazem. dwa bardzo mi przeszkadzalo za wolne rekacje na puszczenie gazu. w corolii mialem taka sytuacje ze puscilem gaz od razu na hamulec by sie w skrzyzowanie poprzeczne zmiesci a auto ejszcze przyspieszalo i malo co nie przestrzelilem. nie jest to na epwno ani mile ani komfortowe. oczywiscie w 2,5 hybrid moze takiego laga nie ma. nie mam doswiadczenia w tym temacie. moze w 2,5 przepustnica zamyka sie duzo szybciej a elektryki tez reaguja z duzo szybsza rekacja. tak czy siak ja wieze ze mg hs jezdzi sie duzo przyjemniej niz ravka. oczywiscie nie ujmujac niz z zalet typu neizawodnosc czy bardzo niskie spalanie po stronie ravki.

To dla ciebie w ogóle bezstopniowa zmiana biegów "CVT" się nie nadaje, bez znaczenia czy hybryda czy spalina. Celuj tylko w manuale, choć co prawda odchodzą powoli do lamusa. Cóż jedni są wzrokowcami inni słuchowcami, kierowcy autobusu często w ogóle nie słyszą silnika i im to nie przeszkadza. W erze silnika parowego była spora grupa, która nie mogła się pogodzić, że podróżując słyszy szum pary a nie rżenie konia, nie przeszkodziło to jednak w cywilizacyjnych zmianach.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Stycznia 2026, 20:58:30 »
no mi sie bardzo nie podoba to ze nie ma zaleznosci dzwieku silnika od predkosci przez co mi gazem ciezko sterowac predkoscia auta na sluch. a to nie jest ani komfortowe ani mile. ktos pisal to patrz na licznik. no to nie ejst komfortowe ciagle patrzec na licznik a na sluch sie jedzie pieknie. mam dana czestotliwosc ktorej musze sie trzymac by nie rpzekraczac limitow i tyle. i tempomat tez nie zalatwia tu sprawy bo nie wszedzie jazda na tempomacie jest przyjemna. w ruchliwych miejscach jednak przyjemniej jest sterowac gazem. dwa bardzo mi przeszkadzalo za wolne rekacje na puszczenie gazu. w corolii mialem taka sytuacje ze puscilem gaz od razu na hamulec by sie w skrzyzowanie poprzeczne zmiesci a auto ejszcze przyspieszalo i malo co nie przestrzelilem. nie jest to na epwno ani mile ani komfortowe. oczywiscie w 2,5 hybrid moze takiego laga nie ma. nie mam doswiadczenia w tym temacie. moze w 2,5 przepustnica zamyka sie duzo szybciej a elektryki tez reaguja z duzo szybsza rekacja. tak czy siak ja wieze ze mg hs jezdzi sie duzo przyjemniej niz ravka. oczywiscie nie ujmujac niz z zalet typu neizawodnosc czy bardzo niskie spalanie po stronie ravki.

To co opisujesz wynika głównie ze specyfiki napędu hybrydowego Toyoty (e-CVT), a nie z wadliwości auta. Dźwięk silnika nie jest bezpośrednio powiązany z prędkością, bo ECU dobiera obroty pod sprawność, a nie pod wrażenia akustyczne. Lag po puszczeniu gazu też jest znanym zjawiskiem – system przez chwilę bilansuje rekuperację i pracę silnika spalinowego. W 2.5 rzeczywiście jest to mniej odczuwalne, bo układ ma większą moc i inną charakterystykę. Jednym to przeszkadza, inni się przyzwyczajają – kwestia preferencji, nie komfortu obiektywnego.

Ponadto hybryda Toyoty nie jest projektowana pod jazdę na słuch, tylko pod sprawność. Natomiast mówienie, że to niekomfortowe – to już mocno subiektywne. Dla wielu osób właśnie płynność i brak szarpnięć są największym plusem.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl