Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125367 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #240 dnia: 23 Lutego 2026, 08:18:43 »
Mam pytanie do osób, które zamówiły rav4 2026:
w Polsce będzie dostępna możliwość używania wbudowanego videorejestratora?
Wg instrukcji wymagać ma to ponoć wykupienia subskrypcji Spokój ducha - kupowaliście to?
Jaka jest opłata?

W ogóle jakie funkcje w Polsce są oferowane w subskrypcji?
W cenniku nie ma mowy o videorejestratorze..
Wątpię, by się tym producent nie pochwalił, gdyby była w wyposażeniu.
Nie dostaniemy tego?

Dzięki za Wasz czas!
H.

Sam sobie odpowiem, bo dostałem odpowiedź od dealera:
Nie, w nowej RAV4 2026 w Polsce nie ma wideorejestratora w ofercie.

Wychodzi na to, że nie bardzo jest po co zakładać w tych nowych autach Profil kierowcy..
Widzicie inne korzyści z profili?
Ustawienie hud i fotela można przypisać w wyższej wersji do przycisku na drzwiach, co generalnie likwiduje problem ustawień w aucie, jeśli jeżdżą nim np 2 osoby. Pozostałe nastawy raczej robi się raz i zapomina..
Jakieś inne Wasze sugestie po co jeszcze Profil?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #241 dnia: 23 Lutego 2026, 09:47:50 »
Mam pytanie do osób, które zamówiły rav4 2026:
w Polsce będzie dostępna możliwość używania wbudowanego videorejestratora?
Wg instrukcji wymagać ma to ponoć wykupienia subskrypcji Spokój ducha - kupowaliście to?
Jaka jest opłata?

W ogóle jakie funkcje w Polsce są oferowane w subskrypcji?
W cenniku nie ma mowy o videorejestratorze..
Wątpię, by się tym producent nie pochwalił, gdyby była w wyposażeniu.
Nie dostaniemy tego?

Dzięki za Wasz czas!
H.

Sam sobie odpowiem, bo dostałem odpowiedź od dealera:
Nie, w nowej RAV4 2026 w Polsce nie ma wideorejestratora w ofercie.

Wychodzi na to, że nie bardzo jest po co zakładać w tych nowych autach Profil kierowcy..
Widzicie inne korzyści z profili?
Ustawienie hud i fotela można przypisać w wyższej wersji do przycisku na drzwiach, co generalnie likwiduje problem ustawień w aucie, jeśli jeżdżą nim np 2 osoby. Pozostałe nastawy raczej robi się raz i zapomina..
Jeżeli zacytowałeś jego odpowiedź to osobiście bym zakładał że nie ma w ofercie dedykowanego wideorejestratora do RAV4, takiego jak był chyba do Yaris Crossa. Nie podejrzewam 99% polskich sprzedawców by interesowali się produktem którym handlują ponad absolutne minimum czyli oficjalny polski cennik, a i to raz na kwartał. O recenzjach z innych kontynentów to już w ogóle nie ma mowy. Wydaje mi się że TCE nie ma pojęcia czy jest czy nie i nie będzie wiedziało aż aktywują jedno z pierwszych aut które się u nas pojawią.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2026, 09:50:21 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #242 dnia: 23 Lutego 2026, 12:05:30 »

z mechanicznych to moze ustawienia lusterek i kierownicy (o ile jest elektryczna), chociaz tego nie bylo w 5th generacji
moze uklad kafelkow w infotainment, jakies zapisane pojo w navi, credentiale to wbudowanych aplikacji (ponoc ma byc sporify)
strzelam...
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2026, 12:08:10 wysłana przez JanuszTracz »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #243 dnia: 23 Lutego 2026, 13:11:04 »
Ciekawe jak będzie z łańcuchami  :laugh: skoro od wersji style wypuszczają na 20-kach.
To samo co u nas, czytałem już instrukcję i na największych rozmiarach domyślnych dla wszystkich wersji powyżej Comfort są zabronione. :D

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 23 Lutego 2026, 13:20:45 »
Umknęło mi że Suzuki Across czyli RAV4 z znaczkami Suzuki ponownie się pojawi na naszym rynku, ale co ważne będzie bazować na wersji Woodlands. Dla mnie to najfajniejsza wizualnie RAV4, fajnie że jednak do nas trafi
To japońskie klonowanie między markami jest niezwykle ciekawy zjawiskiem, które nie przestaje zadziwiać i moim zdaniem Woodlands też wygląda najbardziej rasowo bez tego tandetnawo wyglądającego plastra miodu.
A co w tym dziwnego? Badge engineering to zjawisko znane „od zawsze” a masowo stosowane w USA od lat pięćdziesiątych.
No dla mnie jest to jednak nadal trochę nietypowy widok widzieć RAVkę czy Corollę od Suzuki albo Yarisa od Mazdy i tak, w USA też to jest widoczne, ale tam to jest bardziej widoczne na zasadzie podmarek danej marki (Chevrolet Tahoe / GMC Yukon / Cadillac Escalade przykładowo), a w Japonii to są osobne marki. USA i Japonia mają jednak totalnie inne mentalności w różnych kwestiach i nie wyobrażam sobie za bardzo widzieć tam Forda Mustanga w barwach GM przykładowo.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 23 Lutego 2026, 13:24:21 »
Jeżeli zacytowałeś jego odpowiedź to osobiście bym zakładał że nie ma w ofercie dedykowanego wideorejestratora do RAV4, takiego jak był chyba do Yaris Crossa.
Tak, zacytowałem dosłownie.
Pytałem jednak nie o dodatkowe akcesorium dedykowane do RAV4 2026, ale wbudowaną funkcję.
Jest o niej wyraźnie mowa w instrukcji i widać ją w działaniu na amerykańskich recenzjach na YT.
Auto ma 4 kamery i daje widok 360 stopni. Ten obraz można stale zapisywać (funkcja wideorejestratora) - Toyota się tym nie chwali w cenniku w PL i teraz dostałem potwierdzenie, że tego nie będzie. (Jeden sprzedający nawet nie wiedział, o co pytam..)
Mogę się tylko domyślać, że zainteresowanie subskrypcjami funkcji w autach w Polsce jest znikome, więc w ogóle tego nie umożliwiają u nas (w USA jest to tylko w abonamencie).

Cytuj (zaznaczone)
Nie podejrzewam 99% polskich sprzedawców by interesowali się produktem którym handlują ponad absolutne minimum czyli oficjalny polski cennik, a i to raz na kwartał. O recenzjach z innych kontynentów to już w ogóle nie ma mowy. Wydaje mi się że TCE nie ma pojęcia czy jest czy nie i nie będzie wiedziało aż aktywują jedno z pierwszych aut które się u nas pojawią.
A tutaj to - z wielką przykrością - się zgadzam w stu procentach:
z własnego doświadczenia wiem, że sprzedawcy aut nowych nie znają nawet instrukcji do auta, które chcą sprzedać. Coś wyczytasz, chcesz doprecyzować, zadajesz pytanie, robią wielkie oczy. Albo odpowiadają bzdury, pokazujesz palcem w tekście i zaczyna się komedia.

Wszystko trzeba przed zakupem samemu ustalić, upewnić się, douczyć, a potem tylko zamówić wyciskając jak najwięcej profitów przy zamówieniu auta, bo tylko na tym etapie kontaktów są skłonni do jakichkolwiek negocjacji..
A potem o nich zapomnieć..
23 lata współpracy z Toyotą CE pozwala poznać ją jak żonę  :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 23 Lutego 2026, 13:28:36 »
Jeżeli zacytowałeś jego odpowiedź to osobiście bym zakładał że nie ma w ofercie dedykowanego wideorejestratora do RAV4, takiego jak był chyba do Yaris Crossa.
Tak, zacytowałem dosłownie.
Pytałem jednak nie o dodatkowe akcesorium dedykowane do RAV4 2026, ale wbudowaną funkcję.
Jest o niej wyraźnie mowa w instrukcji i widać ją w działaniu na amerykańskich recenzjach na YT.
Auto ma 4 kamery i daje widok 360 stopni. Ten obraz można stale zapisywać (funkcja wideorejestratora) - Toyota się tym nie chwali w cenniku w PL i teraz dostałem potwierdzenie, że tego nie będzie. (Jeden sprzedający nawet nie wiedział, o co pytam..)
Mogę się tylko domyślać, że zainteresowanie subskrypcjami funkcji w autach w Polsce jest znikome, więc w ogóle tego nie umożliwiają u nas (w USA jest to tylko w abonamencie).

Cytuj (zaznaczone)
Nie podejrzewam 99% polskich sprzedawców by interesowali się produktem którym handlują ponad absolutne minimum czyli oficjalny polski cennik, a i to raz na kwartał. O recenzjach z innych kontynentów to już w ogóle nie ma mowy. Wydaje mi się że TCE nie ma pojęcia czy jest czy nie i nie będzie wiedziało aż aktywują jedno z pierwszych aut które się u nas pojawią.
A tutaj to - z wielką przykrością - się zgadzam w stu procentach:
z własnego doświadczenia wiem, że sprzedawcy aut nowych nie znają nawet instrukcji do auta, które chcą sprzedać. Coś wyczytasz, chcesz doprecyzować, zadajesz pytanie, robią wielkie oczy. Albo odpowiadają bzdury, pokazujesz palcem w tekście i zaczyna się komedia.

Wszystko trzeba przed zakupem samemu ustalić, upewnić się, douczyć, a potem tylko zamówić wyciskając jak najwięcej profitów przy zamówieniu auta, bo tylko na tym etapie kontaktów są skłonni do jakichkolwiek negocjacji..
A potem o nich zapomnieć..
23 lata współpracy z Toyotą CE pozwala poznać ją jak żonę  :-)
Kolejny minus dla tej generacji, a bardziej jej polskiej/europejskiej wersji, ciekawe jak będzie ze złączem AWD i wyciszeniem, bo tutaj mogliby w końcu nadrobić ten opłakany jak dla mnie redesign.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #247 dnia: 23 Lutego 2026, 13:33:16 »
Umknęło mi że Suzuki Across czyli RAV4 z znaczkami Suzuki ponownie się pojawi na naszym rynku, ale co ważne będzie bazować na wersji Woodlands. Dla mnie to najfajniejsza wizualnie RAV4, fajnie że jednak do nas trafi
To japońskie klonowanie między markami jest niezwykle ciekawy zjawiskiem, które nie przestaje zadziwiać i moim zdaniem Woodlands też wygląda najbardziej rasowo bez tego tandetnawo wyglądającego plastra miodu.
A co w tym dziwnego? Badge engineering to zjawisko znane „od zawsze” a masowo stosowane w USA od lat pięćdziesiątych.
No dla mnie jest to jednak nadal trochę nietypowy widok widzieć RAVkę czy Corollę od Suzuki albo Yarisa od Mazdy i tak, w USA też to jest widoczne, ale tam to jest bardziej widoczne na zasadzie podmarek danej marki (Chevrolet Tahoe / GMC Yukon / Cadillac Escalade przykładowo), a w Japonii to są osobne marki. USA i Japonia mają jednak totalnie inne mentalności w różnych kwestiach i nie wyobrażam sobie za bardzo widzieć tam Forda Mustanga w barwach GM przykładowo.
A Mazda MX5 i Ford Puma? Opel Omega i Cadillac Catera? Ford Festiva i Mazda 121 i Kia Pride? Mitsubishi 3000GT i Dodge Stealth? Opel Kadett, Pontiac LeMans, Daewoo Racer i Nexia. Opel Kadett C i Isuzu Gemini i Vauxhall Chevette i Pontiac T1000 i Buick Opel. Tak na szybko z pamięci.
Ponadto Chevrolet, Cadillac, Oldsmobile, Dodge, De Soto, GMC to osobne marki i firmy w ramach koncernu GM. Podobnie jak Ford, Edsel czy Lincoln w Ford Motors.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #248 dnia: 23 Lutego 2026, 14:25:04 »
...dodałbym jeszcze Nissan/Renault, bo widziałem Dustera z logo Nissana Terrano i Tekton.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 23 Lutego 2026, 14:27:13 »
...dodałbym jeszcze Nissan/Renault, bo widziałem Dustera z logo Nissana Terrano i Tekton.
Renault Kangoo i Mercedes Citan, Nissan Navara i MB X-Class
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 23 Lutego 2026, 14:44:37 »
Kolejny minus dla tej generacji, a bardziej jej polskiej/europejskiej wersji, ciekawe jak będzie ze złączem AWD i wyciszeniem, bo tutaj mogliby w końcu nadrobić ten opłakany jak dla mnie redesign.
Proszę Cię, nie strasz mnie ;-)
Za tydzień idę zamawiać dla siebie plugina i ta wersja musi być naj, naj!
Ponoć wygłuszenie (jak na Toyotę) jest wyraźnie lepsze.
Złącze będzie aż za dobre - nikt nie chce robić tych samych błędów.
Wygląd obleci. Były śliczne autka (yaris 2021?) już u Toyoty, a to "może być".
Cieszę się na lampy matrycowe, wtyczkę, rozmiary..

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 23 Lutego 2026, 14:49:16 »
Proszę Cię, nie strasz mnie ;-)
Ponoć wygłuszenie (jak na Toyotę) jest wyraźnie lepsze.
Złącze będzie aż za dobre - nikt nie chce robić tych samych błędów.
Wygląd obleci. Były śliczne autka (yaris 2021?) już u Toyoty, a to "może być".
Cieszę się na lampy matrycowe, wtyczkę, rozmiary..
Do momentu zamówienia wszystko jest naj, naj, później bywa różnie, ale życzę Ci, żeby było jak najlepiej. :D

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #252 dnia: 23 Lutego 2026, 14:59:42 »

RAV4?

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 23 Lutego 2026, 16:42:54 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #254 dnia: 23 Lutego 2026, 17:41:13 »
Jak już @Markid gdzieś wstawiał, na poprawiony montaż złącza bym za bardzo nie liczył. :(
@Piwo, ten gość z filmu, na tym forum budzi "dzikie instynkty".  :cool:
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2026, 17:42:46 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl