Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125366 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #630 dnia: 10 Maja 2026, 20:12:15 »
E tam, ja uważam że jeżeli potrzeba do czegoś instrukcji obsługi to jest to źle zaprojektowany produkt. Wiadomo że przejrzę sekcje o serwisowaniu ale żeby szukać jak włączyć jakąś funkcję to nigdy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #631 dnia: 10 Maja 2026, 20:26:10 »
E tam, ja uważam że jeżeli potrzeba do czegoś instrukcji obsługi to jest to źle zaprojektowany produkt. Wiadomo że przejrzę sekcje o serwisowaniu ale żeby szukać jak włączyć jakąś funkcję to nigdy.
Ha, ha!  :laugh:
Kolejny inżynier!
"Gdy wszystko zawiedzie, zajrzyj do instrukcji!"  ;)

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #632 dnia: 10 Maja 2026, 20:30:53 »
ale ja tę instrukcję czytam tylko i wyłącznie dlatego, że ktoś zadaje pytanie na forum i szukam odpowiedzi... inaczej bym jej nie tknęła, a sekcje o serwisowaniu ( i zapewne nie tylko te) przeczyta mój mąż... :laugh:

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #633 dnia: 11 Maja 2026, 07:16:35 »
Zapewne pójdę w Goodyear Vector 4seasons
No, ale to jest tylko CBB.
Faktycznie, słabo. To może w takim razie zostanę przy aktualnych Nokian Seasonproof 2, które są BAB, chyba że jeszcze wyjdzie coś nowego.
Wracając do samochodu, moje zamówienie z lutego wciąż jest przetwarzane. Nie wiem czy jeszcze jest realny sierpień, skoro produkcji nie rozpoczęto.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #634 dnia: 11 Maja 2026, 07:49:52 »
Nie wiem czy jeszcze jest realny sierpień
Jeśli produkcja ruszy w maju (zostało 20 dni! bądźmy optymistami!   :-)  ), to realny jest lipiec.
To phev? hev? Mam wrażenie, że w wypadku phev trochę koloryzowano, że start produkcji w maju..
Nie znam nikogo, kto zam. phev, komu by się zmienił status w apce na "w produkcji".   :-(

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #635 dnia: 11 Maja 2026, 07:52:17 »
Dlaczego miernej jakości?
Są to najtańsze felgi odlewane w cenie felg kutych. Ciężkie i kiepsko zabezpieczone.
Czy istnieje jeden realny przykład odmowy wypłacenia OC/AC z powodu innej niż homologowana koła na aucie?
Raczej Nie ma, rozmawiałem z prawnikiem od szkód komunikacyjnych i nie słyszał o takim przypadku.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #636 dnia: 11 Maja 2026, 08:02:12 »
Jeśli produkcja ruszy w maju (zostało 20 dni! bądźmy optymistami!   :-)  ), to realny jest lipiec.
To phev? hev? Mam wrażenie, że w wypadku phev trochę koloryzowano, że start produkcji w maju..
Nie znam nikogo, kto zam. phev, komu by się zmienił status w apce na "w produkcji".   :-(
Jest 11 maja, równie dobrze mogą rozpocząć produkcję 31.05 i będzie to zgodne z deklaracją.

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #637 dnia: 11 Maja 2026, 08:02:49 »
z prawnikiem od szkód komunikacyjnych
A co to takiego?
 :shock:  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 08:05:00 wysłana przez Henio »

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #638 dnia: 11 Maja 2026, 08:03:37 »
HEV, choć trochę kusił PHEV, bo uwzględniając korzystniejsze opodatkowanie leasingu dla PHEV, różnica nie byłaby taka wielka, a jednak są klejone szyby i trochę więcej koni. No, ale te 20 tys. zł można inaczej zagospodarować ;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #639 dnia: 11 Maja 2026, 08:37:15 »
Ja poważnie myślę nad wersją PHEV przednionapędową jeżeli w bagażniku będzie miejsce na butle gazową zamiast koła zapasowego ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #640 dnia: 11 Maja 2026, 09:30:00 »
HEV, choć trochę kusił PHEV, bo uwzględniając korzystniejsze opodatkowanie leasingu dla PHEV, różnica nie byłaby taka wielka, a jednak są klejone szyby i trochę więcej koni. No, ale te 20 tys. zł można inaczej zagospodarować ;)
E, to spoko. jest spora szansa, że sierpień jest realny. Trzymam za to kciuki!

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #641 dnia: 11 Maja 2026, 10:18:27 »
Ja poważnie myślę nad wersją PHEV przednionapędową jeżeli w bagażniku będzie miejsce na butle gazową zamiast koła zapasowego ;)
Serio ?
Auto za ponad 200 tys. z bardzo skomplikowanym ale i dopracowanym silnikiem ICE chcesz kaleczyć instalacją gazową.

Biorąc pod uwagę, że PHEV już sam z siebie powinien być tani w eksploatacji - pod warunkiem, że masz PV z pewnym zapasem na ładowanie auta - to gaz chyba nigdy się nie zwróci.
Ale każdy robi jak uważa.
Ja np. nie myślę o PHEV ze względu na to, że ewentualne korzyści (moc, tania eksploatacja na prąd z PV) nie rekompensują mi mankamentów (zwiększony ciężar, mniejszy bagażnik, małe wykorzystanie ICE, a jak widomo jak się silnika ICE nie używa to też się degraduje).
Mamy PV w firmie - czyli idealnie aby ładować w ciągu godzin pracy ale mnie te oszczędności nie przekonują. Wolę HEVa.

ps. Wiele zależy od profilu użytkowania auta, ja 80...90% jeżdżę w trasach miejsko - podmiejskich.
Przy takim profilu najlepiej by się sprawdził nieduży i niedrogi elektryk z zasięgiem rzędu 300 km.
Ale mnie to nie pasuje ponieważ dość często potrzebuję coś przewieźć, zapiąć przyczepę, bagażnik rowerowy, ... itp. a tu lepiej się sprawdza większe auto z hakiem - czyli obecna RAVka.
Ale jeśli ktoś dużo jeździ w trasy to może gaz by mu zmniejszył koszty. Choć wtedy to może po prostu kupić diesla.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 10:26:02 wysłana przez Markid »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #642 dnia: 11 Maja 2026, 11:16:50 »
Serio ?
Auto za ponad 200 tys. z bardzo skomplikowanym ale i dopracowanym silnikiem ICE chcesz kaleczyć instalacją gazową.
Przecież se jaja robi  :laugh:
Na końcu był wyraźny emotek.
On to tak pode mnie, prowokacja zwykła ;)
bo ja mam podobne do Twojego stanowisko do gazyfikacji hybryd Toyoty.
A już w szczególności plug-inów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #643 dnia: 11 Maja 2026, 11:26:07 »
Kojarząc pewne fakty, myślę że pisał serio 

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #644 dnia: 11 Maja 2026, 11:33:42 »
Absolutnie nie robię sobie jaj, jak bardzo nie chciałbym SUVa to RAV4 na ten moment spełnia wszystkie moje wymagania do następnego auta poza jakością wnętrza i kształtem nadwozia.
Dalej w kolejce są:
-Camry, ale brak Arene, TSS4 i cyfrowego wybieraka, a liftu może nie doczekać w Polsce.
-Prius, ale brak Arene, TSS4 i miejsca na butle, zobaczymy czy będzie lift na wakacje jak się zapowiada.
-Corolla 13gen, ale nie wiadomo co to będzie…
-Corolla Cross 2gen, ale też nie wiadomo co to będzie i długie oczekiwanie
-NX 2027, jeśli go nie spaskudzą jak nowego ESa.
-Poprzedni ES, ale technologicznie archaizm, no ale mi się podoba w F Sport Heat Blue…
-Honda Civic, nowa generacja hybrydy pod koniec roku która będzie działać bardziej jak Toyoty, no ale Polski oddział znowu może odlecieć z ceną…
-Kia K4 HEV, jeśli będzie sensownie jeździć
-Skoda Octavia z nowym napędem HEV
-Mazda CX5 hybrydowa, no ale ryzyko
-BYD Seal 6 kombi, butla by musiała być w bagażniku jak w jakimś Polonezie
-MG 7 jeśli się pojawi
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 12:23:56 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl