Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125366 razy)

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #690 dnia: 12 Maja 2026, 14:45:25 »
luukkaas - nadal jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie... :laugh:  bo od 14 kwietnia jest wskazany Mszczonów... 30 kwietnia był ruch na koncie ToyotaMore i z taką datą wystawiono fakturę, ale to nic nie oznacza bo auta w salonie fizycznie jeszcze nie ma - przynajmniej nie dostaliśmy żadnej informacji z apki ani z salonu...

EDIT: faktura opłacona, kwity do rejestracji do odbioru w piątek więc blisko, coraz bliżej... :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 15:09:18 wysłana przez andizy »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #691 dnia: 12 Maja 2026, 15:12:25 »
coraz bliżej... :cheesy:
A już resercz robiłeś w sprawie ubezpieczenia?
Jaka jest teraz cena? Bierzesz jakieś GAPy do tego?

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #692 dnia: 12 Maja 2026, 15:19:50 »
Heniu - tak... ubezpieczenie najtaniej wychodziło w Warcie, nieco drożej PZU - w granicach 4-4,5 tysiąca... GAPa na 3 lata to dodatkowy koszt około 3 tysięcy ( na 5 lat to koszt ponad 5 tysięcy)... ale to było 2 tygodnie temu więc mogą być lekkie zmiany, które dokonują się mniej więcej w połowie każdego miesiąca...
oczywiście różnice cenowe mogą zależeć też od miejsca zamieszkania...
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 15:22:19 wysłana przez andizy »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #693 dnia: 12 Maja 2026, 15:27:58 »
I bierzesz te GAPe?
Nie do końca rozumiem, jak to ma działać przy zakupie za gotowiznę..
Warto?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #694 dnia: 12 Maja 2026, 15:35:46 »
GAP jest wyrównaniem odszkodowania do wartości z faktury. Nie ma więc znaczenia czy za gotówkę czy nie. Jak kupisz za 200.000 a za dwa lata Ci je ukradną (czego nie życzę) i z AC dostaniesz np. 170.000 to GAP doplaci 30.000
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 12 Maja 2026, 15:40:30 »
I bierzesz te GAPe?
Nie do końca rozumiem, jak to ma działać przy zakupie za gotowiznę..
Warto?
jak napisał marekj - to wyrównanie różnicy między tym co wypłaci ubezpieczyciel a ceną zakupu nowego pojazdu...  jeszcze liczymy, ale chyba na 3 lata weźmiemy... tego nie można dokupić później - można tylko przy zakupie nowego auta...
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 16:00:31 wysłana przez andizy »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #696 dnia: 12 Maja 2026, 16:35:00 »
Kolega w Hondzie mógł dokupić GAPa później, nie pamiętam jak długo ale na pewno kupił po zarejestrowaniu auta.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #697 dnia: 12 Maja 2026, 16:41:42 »
na 3 lata weźmiemy.
Dobra, to ja też wezmę..

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #698 dnia: 12 Maja 2026, 16:53:37 »
luukkaas - nadal jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie... :laugh:  bo od 14 kwietnia jest wskazany Mszczonów... 30 kwietnia był ruch na koncie ToyotaMore i z taką datą wystawiono fakturę, ale to nic nie oznacza bo auta w salonie fizycznie jeszcze nie ma - przynajmniej nie dostaliśmy żadnej informacji z apki ani z salonu...

EDIT: faktura opłacona, kwity do rejestracji do odbioru w piątek więc blisko, coraz bliżej... :cheesy:

Właśnie dzwonili do mnie salonu i umówiłem się na wydanie auta na przyszły tydzień. Terminy były już od najbliższego poniedziałku. W apce samochód nadal wisi na statusie "Mszczonów". Także myślę, że osoby ktore też zamawiały swoje Rav4 we wczesnej przedsprzedaży będą miały podobne terminy.
Przy okazji zapytałem swojego sprzedawcę od dodatkowy alarm - czy nie będzie dublowaniem oryginalnego - poinformował, że standardowe wyposażenie samochodu obejmuje jedynie immobilizer ;) Także nie wiem o co tu chodzi ;) 

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #699 dnia: 12 Maja 2026, 17:16:47 »
Przy okazji zapytałem swojego sprzedawcę od dodatkowy alarm - czy nie będzie dublowaniem oryginalnego - poinformował, że standardowe wyposażenie samochodu obejmuje jedynie immobilizer  Także nie wiem o co tu chodzi �
No ja jednak wierzę w zeznania TCE.
Ponoć moje pytanie kierowano do działu technicznego, chwilę czekałem na odpowiedź stamtąd.
W aucie są obecne stosowne elementy sterujące a dział TCE potwierdza, więc chyba jednak tak..

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #700 dnia: 12 Maja 2026, 17:24:27 »
Kolega w Hondzie mógł dokupić GAPa później, nie pamiętam jak długo ale na pewno kupił po zarejestrowaniu auta.
być może bo doczytałam, że decyzję można podjąć do 30 a czasami do 180 dni od zakupu - zależy od ubezpieczyciela

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #701 dnia: 12 Maja 2026, 17:55:04 »
No ja jednak wierzę w zeznania TCE.

To jeszcze dopytaj o rejestrator video, bo w papierach widnieje ze obraz z kazdej kamery jest zapisywany i mozliwy jest podgląd zdarzeń ;)

Aaa. I zdalny immobilizer z aplikacji MyToyota
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 17:57:23 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #702 dnia: 12 Maja 2026, 18:37:23 »
Oglądałem dzisiaj w salonie executive, taką wersję jak zamówiłem, i powiem szczerze że jest rozczarowanie, ten plastik wszechobecny jest twardy i wygląda to słabo, nie spodziewałem się że będzie tak źle, samochód jest ładny z zewnątrz brak zastrzeżeń, lecz wnętrze wykończone na poziomie Fiata panda. Mam teraz duży dylemat czy rezygnować i szukać czegoś innego, niewiem czy będę potrafił się pogodzić z tak surowym wnętrzem:(
A co niby rozważasz w zamian? Jakie widzisz alternatywy dla tego auta?
W grę wchodzi Volvo Xc60 z rocznika 2025, albo Lexus NX z rocznika 23 lub 24, bo nie chciałbym przekraczać budżetu na Rav4 (zakup za gotówkę)
zawiodłem się tym wykończeniem wnętrza, bo samochód mi się podoba i ciężko jest teraz podjąć odpowiednią decyzję .
Znam 2 osoby, które powiedziały "nigdy więcej Volvo". Coś tam z dieslowskimi silnikami nie halo było, obsługa w serwisie koszmarna ponoć, do tego droga eksploatacja.
Co do Lexusów.. no cóż, skoro wolisz "prestiż" i markę premium, to nie ma o czym gadać  :-)
Skóra, przeszycia, wyciszenie - no w środku piękne są, prawda... Cichutkie.. Niestety, eksploatacja potem też jest "premium"  ;)
Z wierzchu już jednak, jak dla mnie, trochę trącą myszką - są jakby z poprzedniej epoki.. takie bardzo zachowawcze, nudne.. Jeśli chodzi o niezawodność to jest raczej porównywalnie do Toyoty.

Dla mnie nowe auto, to jednak nowe auto.
Do tego w RAVce będą najnowsze systemy bezpieczeństwa i te wszystkie "gwizdki i dzwonki", których w Lexie z 23 roku po prostu nie ma.
Tak, wykończenie w środku jest "poprawne", smutne, choć z jasną podsufitką i jasną skórą wygląda lepiej.
Za to jest wydajny napęd, rozsądne ceny serwisu/przeglądów i w stosunku do Volvo znacznie lepiej co do niezawodności.

Nie rezygnowałbym.
Ale to ja, Ty możesz mieć inne priorytety.
Dziękuję za Twoją opinię, doceniam. Masz rację co do Volvo,  koszty eksploatacji na pewno większe. Ale ten Lexus,chodzi mi mocno po głowie, lecz twoje spostrzeżenia są trafne, że Toyota jednak jest bardziej zaawansowana technologicznie, nowy system arene. Moja żona też obstaje za Toyotą, no nic mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia, dostawa przewidywana we wrześniu-październiku.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #703 dnia: 12 Maja 2026, 18:50:17 »
Osobiście nie biorę pod uwagę NXa bo jest takim dziwnym tworem, brak 12” digital cockpit, ale jest TSS3. Najważniejsze że brakuje hybrydy 5 generacji.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #704 dnia: 12 Maja 2026, 18:54:05 »
Moja żona też obstaje za Toyotą
Wydaje mi się, że wybór jest oczywisty! ;)
Happy wife = happy life!   :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl