Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #975 dnia: 27 Maja 2026, 21:18:40 »
Pytanie jeszcze ile i jakie mamy klucze do auta Rav4 2026 czy dają dwa komplety fizyczne klucze + kartę NFC?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #976 dnia: 27 Maja 2026, 21:27:56 »
kartę NFC?

Dobre ;)

Ciekawe dlaczego od razu nie włączą tej funkcji tylko w serwisie  :roll:

W UK włączają.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #977 dnia: 27 Maja 2026, 21:34:02 »
Czy belki dachowe od rav4 5 gen rok 2023 będą pasować do nowej rav4 ? Ktoś już to sprawdzał?
Nie będą. Są inne mocowania. Zamówiłem belki w Toyocie. Może odbiorę z autem jak zdążą przyjść.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Szlak by ich, musieli wykombinować żeby stare nie pasowały …

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #978 dnia: 27 Maja 2026, 21:54:59 »
Z aplikacji nie wiem, nie korzystam - trzeba mieć wykupioną dodatkową subskrypcję.

Z pilota można - wymaga to przestawienia opcji w serwisie - opis w instrukcji - przytrzymanie powoduje otwarcie lub zamknięcie okien i ewent dachu.
Funkcja kapryśna - czasem nie reaguje, mimo, że sto się praktycznie koło auta lub otwiera okna częściowo i zatrzymuje się, mimo, że stale się naciska przycisk (widać po migającej diodzie).
Jest to od wieków opcja jakby w wersji beta, nie jest standardowo włączona i we wszystkich moich Toyotach powodowała jakieś tam problemy - ale zawsze włączam.
Mozliwość otwarcia okien w upał na 2-3 minuty przed podejściem z pracy do auta - bezcenna!

Uwaga: powodować też może kolizję w razie wyposażenia auta w detekcję intruza wewnątrz pojazdu - po otwarciu okien ruch gorącego powietrza wzbudza czujnik podczerwieni w samochodzie!

Ciekawe dlaczego od razu nie włączą tej funkcji tylko w serwisie  :roll:

Jak to wyglada z zabezpieczeniem w Meta System dostaje się pastylkę czy pilot w ilości sztuk 2 czy 1?
Bo to działa, jak działa. Jak napisałem.
Nie włączają, żeby klient nie marudził, że działa, jak chce..

Pilot (nie pastylka, to nie działa jak rfid - pytałem o to, ale nie oferują pastylek zbliżeniowych) najczęściej jeden, ale są dwa komplety kluczy.
Jak powiesz, że chcesz 2 piloty, nie powinni robić problemu przy zamówieniu - wpisz jednak w umowę. Potem sobie już liczą ekstra.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #979 dnia: 27 Maja 2026, 21:56:22 »
Pytanie jeszcze ile i jakie mamy klucze do auta Rav4 2026 czy dają dwa komplety fizyczne klucze + kartę NFC?
Dwa kluczyki inteligentne.
Nie ma ponoć karty nfc, ale jest czytnik tej karty w aucie.

Offline Karcz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 Executive
« Odpowiedź #980 dnia: 27 Maja 2026, 23:15:59 »
Dostajemy dwa kluczyki, kartę NFC, jedną pastylkę do BLE.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #981 dnia: 28 Maja 2026, 03:10:28 »
Dostajemy (...) kartę NFC
O, czyli na polski rynek jest.
No to teraz pytanie: po co właściwie jest ta karta nfc?
Jaka jest tego idea? To taki "kluczyk" bez funkcji zdalnego pilota, czy działania "z kieszeni".
Właściwie działa jak mechaniczny, tylko do "dziurki" się przykłada, a nie wsuwa.
Ale po co?

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #982 dnia: 28 Maja 2026, 07:36:03 »
Mam prośbę , czy ktoś może zmierzyć szerokość i wysokość ekranu 12,9 cala.
I jeszcze : czy karta NFC działa, powinna otwierać drzwi, lo zbliżeniu i odpalać auto oraz videorejestrator też miałbyć aktywny, ale być może przez rok bezpłatnie. Czy tak jest?

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #983 dnia: 28 Maja 2026, 16:23:47 »
I jeszcze : czy karta NFC działa, powinna otwierać drzwi, lo zbliżeniu i odpalać auto oraz videorejestrator też miałbyć aktywny, ale być może przez rok bezpłatnie. Czy tak jest?
wymiary ekranu: szerokość 32,3 cm wysokość 19,2 cm do przycisków, 20,5 cm z listwą przycisków
karta NFC jest i zapewne działa, ale do otwierania i zamykania drzwi trochę bez sensu ją nosić... zainstalowałam cyfrowy kluczyk, działa bez problemów, ale żeby jechać i tak trzeba miec przy sobie tzw. pastylkę o ile ktoś ma takie zabezpieczenie w aucie...
domówiliśmy jednak zimowe koła bo walka z systemem nie bardzo ma sens... :|

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #984 dnia: 28 Maja 2026, 17:31:35 »
wymiary ekranu: szerokość 32,3 cm wysokość 19,2 cm do przycisków, 20,5 cm z listwą przycisków
karta NFC jest i zapewne działa, ale do otwierania i zamykania drzwi trochę bez sensu ją nosić... zainstalowałam cyfrowy kluczyk, działa bez problemów, ale żeby jechać i tak trzeba miec przy sobie tzw. pastylkę o ile ktoś ma takie zabezpieczenie w aucie...
domówiliśmy jednak zimowe koła bo walka z systemem nie bardzo ma sens... :|

Dziękuje bardzo za info. Teraz rozumiem, że szkło na ekran musi być większe jak 12,9 cala z uwagi na czarne ramki dookoła. Stąd większe wymiary. Teoretycznie w pewnych sytuacjach kartę można schować do portfela i nie wypychać  kieszeni pilotem, jednak  plus  pastylka. Karta nie potrzebuje tez baterii. A rozumiem, że po zbliżeniu do czytnika obok kierownicy samochód odpala. Z tymi kołami marketing Toyoty jest nieubłagany, dużo lepiej na zimę byłoby jeździć na 18-tkach. Belki dachowe tez podobno mają inne zaczepy, aniżeli wersja V.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #985 dnia: 28 Maja 2026, 17:40:25 »
Podobno nowa RAV4 ma 5 generacje hybrydy HEV, ale PHEV (2WD i 4WD) to już 6 generacja, z znacznie mocniejszym silnikiem elektrycznym, czy są jakieś oficjalne źródła od Toyoty na ten temat? Wydaje się sensowne patrząc na różnice w mocy między tymi napędami, ale to są informacje z Gemini, nie wierzę im bez sprawdzenia. Jeśli by tak było to dopłata do PHEVa wydaje się oczywista, przynajmniej dla mnie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #986 dnia: 28 Maja 2026, 17:50:52 »
W ich filmiku w 22 sekundzie od paru tygodni non stop bombardują Hybrydą 6 generacji
https://youtube.com/watch?v=8dOUHElv3uE&is=7EVDBL1yGaXaOIp1
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #987 dnia: 28 Maja 2026, 19:42:31 »
zainstalowałam cyfrowy kluczyk,
To znaczy? W apce?  na telefonie? Jest do tego jakaś instrukcja?
A co  z tym wideorejestratorem wbudowanym? Zapisuje nagrania? Ponoć w schowku pod podłokietnikiem trzeba podłączyć jakiś dysk na usbc, tak?

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #988 dnia: 28 Maja 2026, 20:00:49 »
zainstalowałam cyfrowy kluczyk,
To znaczy? W apce?  na telefonie? Jest do tego jakaś instrukcja?
A co  z tym wideorejestratorem wbudowanym? Zapisuje nagrania? Ponoć w schowku pod podłokietnikiem trzeba podłączyć jakiś dysk na usbc, tak?
w telefonie w apce Samsung Wallet, ale na iPhona też można... w aplikacji MyToyota krok po kroku, trzeba być w aucie bo trzeba sparować telefon z czytnikiem NFC...
nie korzystamy z tego wbudowanego rejestratora - w sensie nie podłączamy się do niego... on sobie działa w tle a my mamy normalny videorejestrator z przednią i tylną kamerą z tego powodu, że to działa raczej jak czarna skrzynka niż standardowy rejestrator jazdy...

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #989 dnia: 28 Maja 2026, 20:09:15 »
Czy w Rav4 2026 silnik benzynowy to bezpośredni czy pośredni? ma dwa wtryski? nie będzie nagarów?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl