Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125365 razy)

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1065 dnia: 02 Czerwca 2026, 17:52:01 »
Czy wy kupując PHEV macie dostęp do gniazdka lub swojej ładowarki? Czy będziecie ładować tylko na stacjach ładowaniach? 

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1066 dnia: 02 Czerwca 2026, 19:02:43 »
Czy wy kupując PHEV macie dostęp do gniazdka lub swojej ładowarki? Czy będziecie ładować tylko na stacjach ładowaniach?
Ja mam dostęp do gniazdka w garażu i raczej nie wziąłbym phev, gdybym musiał ładować tylko na ładowarkach. W Polsce nadal jest ich zbyt mało i są zbyt drogie.
No i dla mnie to trwa za długo. Świetnie, że w nowej exec phev jest ładowanie dc 50kW, ale to tylko miły dodatek.
Jeśli nie masz prądu "za darmo" to z gniazdka też jakoś super tanio nie jest.
Najtańsze w eksploatacji są zdecydowanie hev.
No, ale ja nie kupiłem phev tylko dla małych kosztów.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1067 dnia: 02 Czerwca 2026, 19:11:30 »
Też sobie rozważam czy następna będzie RAV4 nowej generacji czy może jednak już elektryk czyli Tesla Y 4x4,  a może jakiś chińczyk. To tylko moje rozważania i proszę tylko aby dzieci z piaskownicy tu czasami przebywające nie rzucały we mnie swoimi zabawkami, za to że chce kupić coś innego.

Na razie opanowałem swoją RAV4  GR Sport odpinając jej wtyczkę systemu IBS i jedno zmartwienie mniej bo w ten sposób auto ciągle ładuje akumulatorek z napięciem 14,1 V  i jest spoko nawet jak co dwa dni jeżdżę tylko dosłownie po parę kilometrów to daje radę. Czyli jeżdżę dalej RAV4 a rozważania same dojrzeją.

Panowie, a jak ładowanie akumulatora w nowych RAV4 - poprawili coś ten algorytm ładowania czy dalej tak samo. ?

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1068 dnia: 02 Czerwca 2026, 20:37:27 »
Ja mam dostęp do gniazdka w garażu i raczej nie wziąłbym phev, gdybym musiał ładować tylko na ładowarkach. W Polsce nadal jest ich zbyt mało i są zbyt drogie.
No i dla mnie to trwa za długo. Świetnie, że w nowej exec phev jest ładowanie dc 50kW, ale to tylko miły dodatek.

Dla mocy i wyciszenia kupiłeś?

A co z dachem czarnym, on jest malowany czy oklejany w wersji dwukolorowym.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2026, 20:54:30 wysłana przez mxv1 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1069 dnia: 02 Czerwca 2026, 21:01:59 »
Też sobie rozważam czy następna będzie RAV4 nowej generacji czy może jednak już elektryk czyli Tesla Y 4x4,  a może jakiś chińczyk. To tylko moje rozważania i proszę tylko aby dzieci z piaskownicy tu czasami przebywające nie rzucały we mnie swoimi zabawkami, za to że chce kupić coś innego.

Na razie opanowałem swoją RAV4  GR Sport odpinając jej wtyczkę systemu IBS i jedno zmartwienie mniej bo w ten sposób auto ciągle ładuje akumulatorek z napięciem 14,1 V  i jest spoko nawet jak co dwa dni jeżdżę tylko dosłownie po parę kilometrów to daje radę. Czyli jeżdżę dalej RAV4 a rozważania same dojrzeją.

Panowie, a jak ładowanie akumulatora w nowych RAV4 - poprawili coś ten algorytm ładowania czy dalej tak samo. ?
Ja daje jeszcze szansę Toyocie. Na obecną chwilę na pewno nie będzie to XA60. Jeździłem dzisiaj i niczym mnie nie zachwyciła ani nie wymazała minusów.
Czekam na jazdę bZ4X Touring. Jak nie zachwyci to pójdę w inną markę.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2026, 21:05:47 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1070 dnia: 02 Czerwca 2026, 21:07:40 »

Dla mocy i wyciszenia kupiłeś?

A co dachem czarnym, on jest malowany czy oklejany?
He, he, nie przesadzajmy z tym wyciszeniem  :laugh:
To Toyota jest!

No, ale prawda: w phev jest wyraźnie ciszej (w prędkościach nieautostradowych).
Jeśli dbasz o ładowanie, to można jeździć sporo na prądzie i mieć cicho.
Tak, głównie dla mocy - dopłacając 10% (albo nawet jak dla mnie tylko trochę ponad 6%) w wersji phev awdi dostajesz 60% mocy więcej!
Do tego auto właściwie pracuje jak elektryk, moc jest dostępna praktycznie natychmiast, jest też większa "kultura" jazdy niż w hev. Jeździłem już takimi, fajne, polecam. To świetna opcja dla tych, co nie akceptują długiego ładowania na ładowarkach (nie masz czasu? wlej benzynę!), szukania wolnych ładowarek i całej tej kołomyji wokół planowania ładowania w długiej trasie.
Nie, dach jest malowany. Zdecydowanie NIE polecam przez to wersji Style.
Miałem auto z białym i czarnym dachem.
Dwa światy!
Nigdy więcej czarnego dachu!

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1071 dnia: 03 Czerwca 2026, 04:38:23 »
U nas ceny podnoszą, w USA można już wyrwać PHEVa poniżej MSRP.

https://youtu.be/15O6DowKuFM?t=1687&is=K45IL13N6XA0Z9u5
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1072 dnia: 03 Czerwca 2026, 07:17:06 »

A to dziwne..
Powodem opóźnienia startu produkcji na Europę phevów miały być problemy ze startem produkcji w Ameryce na rynek amerykański. Coś tam z produkcją baterii było nie halo, niby nie zdążyli uruchomić na czas, więc by pokryć "wielki popyt" w USA i Kanadzie, część produkcji japońskiej baterii na Europę i Bliski Wschód poszła do nich.
Niby taki ogromny popyt i braki w produkcji, a tu obniżki, hm..

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1073 dnia: 03 Czerwca 2026, 07:52:48 »
Właśnie moje zamówienie przeszło w etap produkcji. Czyli powinien być zgodnie z planem pod koniec sierpnia. Zamówienie z pierwszej połowy lutego.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1074 dnia: 03 Czerwca 2026, 08:09:39 »
Czyli powinien być zgodnie z planem pod koniec sierpnia.
Świetnie! Trzymam kciuki, by się udało.
Może przypłynie razem z moim?..

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1075 dnia: 03 Czerwca 2026, 08:51:17 »

A to dziwne..
Powodem opóźnienia startu produkcji na Europę phevów miały być problemy ze startem produkcji w Ameryce na rynek amerykański. Coś tam z produkcją baterii było nie halo, niby nie zdążyli uruchomić na czas, więc by pokryć "wielki popyt" w USA i Kanadzie, część produkcji japońskiej baterii na Europę i Bliski Wschód poszła do nich.
Niby taki ogromny popyt i braki w produkcji, a tu obniżki, hm..
Jeśli rzeczywiście tak było to możliwe że Toyota spodziewała się większego popytu niż rzeczywiście się zmaterializował. Może myśleli że dotychczasowi klienci czystej benzyny wezmą HEVa bez marudzenia, a ci już zaznajomieni z tą technologią pójdą w PHEVa. W praktyce pewnie istotna grupa klientów poszła w Mazde cx5 bo tam dalej mogą kupić bez hybrydy, i wnętrze mimo pogorszenia względem poprzednika dalej jest klasę wyżej niż Toyota. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1076 dnia: 04 Czerwca 2026, 12:40:16 »
Teraz rozumiem, że szkło na ekran musi być większe jak 12,9 cala z uwagi na czarne ramki dookoła. Stąd większe wymiary.
I jakie szkło do tego będzie pasować?
Masz już coś na oku?

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1078 dnia: 04 Czerwca 2026, 15:30:09 »
bierzcie takie szkło, które nie będzie łapać śladów palców... w poprzedniej RAVce mieliśmy naklejoną folię i świetnie się sprawdzała... teraz też jesteśmy umówieni na oklejanie...

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1079 dnia: 04 Czerwca 2026, 20:39:59 »
https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-osłona-ekranu--rav4-2026.html?spm=a2g0o.productlist.search.0
Teraz rozumiem, że szkło na ekran musi być większe jak 12,9 cala z uwagi na czarne ramki dookoła. Stąd większe wymiary.
I jakie szkło do tego będzie pasować?
Masz już coś na oku?
Na aliexpress są w rozmiarze 12,9 cala. Bedą odpowiednie rozmiarowo ( w rzeczywistości są większe o czarne marginesy po bokach . Niestety nie ma matowych w tym rozmiarze. Trzeba uważać tylko żeby nie kupić 10.5 cala albo 15.6 cala ( wersja chińska). Albo pozostaje zaczekać aż pojawią się matowe.  Co raz bardziej widzę, że i tak termin odbioru się przesunie. Moja rav4 już 2 tydzień jest w produkcji i nawet strona www zaktualizowała się do montażu.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl