Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1215 dnia: 17 Czerwca 2026, 17:01:59 »
Proponuję wrzucić zdjęcie z nagrania z kamer. Wtedy zobaczymy, czy tak samo wygląda obraz, gdy w aucie są kamery 360 i gdy ich nie ma. Ja zdjęcie już mam. Jak je wrzucić na forum?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1216 dnia: 17 Czerwca 2026, 17:15:14 »
Najłatwiej przez aplikacje Tapatalk na smartfony.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1217 dnia: 17 Czerwca 2026, 20:49:08 »
Wklejam Link do zdjęcia. Teraz poczekamy aż ktoś wrzuci zdjęcie z nagraniem bez kamer 360
https://zapodaj.net/plik-SM0APsRnPf

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1218 dnia: 17 Czerwca 2026, 22:59:35 »
raczej bym stawiała na Morning Composer,
O, dzięki, że Wam się chciało!
Powiadomienie o wyjeździe z fabryki dostałem 15 czerwca w południe czasu polskiego.
Jak zrozumiałem z wątku lexusowego, który podkleiliście, komunikat pojawia się na ok 2 dni po załadunku.
Wobec tego: może wchodzić w grę transport czymś z np. poprzedniego piątku? soboty?
raczej nie, na stronie portu w Bristolu nie ma innego statku, który wypływałby w ostatnim czasie z portu Nagoya...  a Morning Composer nadal w porcie ładuje tośki...

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1219 dnia: 17 Czerwca 2026, 23:21:32 »
raczej bym stawiała na Morning Composer,
O, dzięki, że Wam się chciało!
Powiadomienie o wyjeździe z fabryki dostałem 15 czerwca w południe czasu polskiego.
Jak zrozumiałem z wątku lexusowego, który podkleiliście, komunikat pojawia się na ok 2 dni po załadunku.
Wobec tego: może wchodzić w grę transport czymś z np. poprzedniego piątku? soboty?
raczej nie, na stronie portu w Bristolu nie ma innego statku, który wypływałby w ostatnim czasie z portu Nagoya...  a Morning Composer nadal w porcie ładuje tośki...
Dzięki.
No to teraz już tylko czekać.
Mam nadzieję, że warto :)

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1220 dnia: 18 Czerwca 2026, 11:32:38 »
W nowej RAV4 są dwa systemy, które wkurzają podczas jazdy. Jeden z nich, to ostrzeżenie dźwiękowe o przekroczeniu prędkości, a drugi to system monitorujący zachowanie kierowcy. Ten pierwszy można wyłączyć na ekranie centralnym poprzez jedno kliknięcie w prawym górnym narożniku. Widać ten przycisk na zdjęciu kamer, które wrzuciłem wcześniej. Dobrze, że Toyota wyciągnęła tę ikonę na ekran. Niestety, żeby wyłączyć monitorowanie kierowcy trzeba już zagłębić się w menu. Do wyłączania tego systemu potrzeba aż 5 kliknięć. I co gorsze podczas jazdy już tego nie zrobimy. Można to zrobić tylko podczas postoju. Za każdym razem po odpaleniu auta od razu poświęcam czas, żeby obydwa systemy wyłączyć.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1221 dnia: 18 Czerwca 2026, 12:14:56 »
W nowej RAV4 są dwa systemy, które wkurzają podczas jazdy. Jeden z nich, to ostrzeżenie dźwiękowe o przekroczeniu prędkości, a drugi to system monitorujący zachowanie kierowcy.
A ja ze względu na swoją pracę po prostu to ignoruję, a właściwie w ogóle nie dostrzegam, że coś pika. Filtruję tylko rzeczy, które uważam za  istotne.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1222 dnia: 18 Czerwca 2026, 12:17:24 »
Z czystej ciekawości. Na co reaguje system monitorowania zachowania kierowcy, że jest to takie upierdliwe? A sygnalizacja przekroczenia prędkości jest głośna? U mnie tego nie ma bo auto z 2021 ale u zony w C-HR z 2024 jest ale jest to dość ciche i szczerze mówiąc dla mnie nie jakieś mega wkurzające.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1223 dnia: 18 Czerwca 2026, 12:25:22 »
Monitor kierowcy reaguje na chwilowe oderwanie wzroku od drogi ale moim zdaniem nie jest bardzo irytujący. Podczas godzinnej jazdy zbytnio mi nie przeszkadzał.  Natomiast powiadamiacz o przekroczeniu predkosci wylacza się jednym klikiem.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1224 dnia: 18 Czerwca 2026, 12:25:53 »
Z czystej ciekawości. Na co reaguje system monitorowania zachowania kierowcy, że jest to takie upierdliwe? A sygnalizacja przekroczenia prędkości jest głośna? U mnie tego nie ma bo auto z 2021 ale u zony w C-HR z 2024 jest ale jest to dość ciche i szczerze mówiąc dla mnie nie jakieś mega wkurzające.
system monitorowania reaguje na wszystko... każde odwrócenie głowy, każde przetarcie ręką twarzy czy zakładanie bądź poprawienie okularów na nosie i od razu komunikat, że wykryto nieuważność kierowcy... traktuję to jak nieco upierdliwą muchę bo nie chce mi się tego wyłączać za każdym uruchomieniem auta... po prostu nauczyłam się to ignorować...
sygnalizacja o przekroczeniu prędkości nie jest głośna i też można się nauczyć ją ignorować - ot kolejny dźwięk,  choć przy włączonym radiu nawet trudny do rozróżnienia...

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1225 dnia: 18 Czerwca 2026, 13:15:05 »
Hm...
Ja nie wiem, co Wy w tych autach wszyscy wyprawiacie...  ;)
Co prawda akurat nową ravką jechałem całe 20-30 minut, ale nie dostałem ani jednego pouczenia od tego systemu, a akurat w trakcie owej jazdy próbnej wyjątkowo się "rozpraszałem", bo handlowiec ciągle gadał i sporo się do niego w trakcie rozmowy obracałem.
W teorii: jeśli ustawimy w aucie profile, które mogą być nota bene oparte o identyfikację twarzy omawianą tutaj kamerką w kolumnie kierownicy, to korzystając z tzw Moich ustawień teoretycznie można ustawić metodologię informowania o przekroczeniu prędkości i po ponownym odpaleniu auta te ustawienia mają się zaczytywać z profilu kierowcy.
Czy to działa? Nie wiem, ale tako rzecze instrukcja :)
Może sprawdzicie? :)

Niestety, sama kamerka oraz układ rozpoznawania rozproszenia kierowcy nie może być zapamiętany w Moje ustawienia.
Jednym słowem: nie kręćcie się jak bąki! ;)
H.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2026, 13:17:32 wysłana przez Henio »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1226 dnia: 18 Czerwca 2026, 14:08:50 »
Może po prostu nie zauważyłeś komunikatów lub ten system wyłączył pracownik ASO .
Wystarczy przez  kilka sekund patrzeć na tablet lub lusterko pasazera i juz jest komunikat.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2026, 14:11:18 wysłana przez Markid »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1227 dnia: 18 Czerwca 2026, 14:14:44 »
100% wyłączył pracownik ASO, oni dobrze wiedzą jak to ludzi irytuje i chcą aby auto wypadło jak najlepiej.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #1228 dnia: 18 Czerwca 2026, 14:28:23 »
Któryś z youtuberów mówił, że tą kamerkę monitorującą uwagę kierowcy można bezkarnie zasłonić, ale ciekaw jestem czy rzeczywiście bezkarnie? Czy nie pojawią się zaraz jakieś błędy? Ja w mojej RAV4 PHEV z 24 roku mam jedynie upierdliwą sygnalizację dźwiękową o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości, ale założyłem CanLock'a, który ingeruje głęboko w komputer i potrafił mi ją trwale wyłączyć. Ponoć najnowsza wersja CanLocka już tego nie robi, ale za to rekomendują Zenbox Pro, który trwale wyłącza ADAS,ISA, TSR, RSA! Kosztuje ta przyjemność 899 zł.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1229 dnia: 18 Czerwca 2026, 14:48:23 »
Niczego nie wyłączył. Ja odpalałem auto, czyli powinno ruszyć z ponownie aktywowanym tym systemem.
Nie zauważyłem? Ok.
Czyli komunikat niezauważalny - nie stanowi więc problemu!  :laugh:

Ja jednak nadal uważam, że nie potraficie skupić uwagi na drodze  :laugh: :laugh: :laugh:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl