Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1230 dnia: 18 Czerwca 2026, 14:57:22 »
a, przypomniało mi się, że w ub roku jeździłem chrką i też nie miałem tych komunikatów.

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1231 dnia: 18 Czerwca 2026, 15:11:20 »
Im nowszy samochód tym czulsze są te czujniki.

Ujeżdżam zony Mazde CX-30 i nie mogę głowy odwrócić na chwile :)
W poprzedniej Maździe 3 z 2020 roku tez były te czujniki ale nie tak agresywne jak teraz.

Odnosnie Rav4 ogladalem jakis filmik gdzie ktoś zasłaniał ten czujnik i mial spokój :) Pierwsza rzeczą jaka w RAV zrobie to zaklejenie tego jakaś super ciemna folia :)

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1232 dnia: 18 Czerwca 2026, 15:11:35 »
Myślę, że jest to bardzo indywidualna sprawa. Jednych będą te komunikaty denerwowały, a innych nie. Ja należę do tych pierwszych. Koleją rzeczą, która niektórych może drażnić są widoczne druciki w podgrzewanej przedniej szybie. Akurat w tym przypadku mi one nie przeszkadzają. Chociaż nie będę ukrywał, że mogliby w dzisiejszych czasach zastosować już inną technologię np. taką, jaką stosuje VW. Mimo wszystko brawo dla Toyoty, że jest taka opcja, bo w NX w ogóle nie dostaniemy podgrzewanej szyby przedniej.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1233 dnia: 18 Czerwca 2026, 15:17:24 »
A czy ten DMC włącza się ponownie jak RSA? Nie jest tak że teraz stał się wymaganym wyposażeniem ale dopiero za jakiś czas będzie się automatycznie włączał?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1234 dnia: 18 Czerwca 2026, 16:23:55 »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1235 dnia: 18 Czerwca 2026, 17:34:42 »
A czy ten DMC włącza się ponownie jak RSA? Nie jest tak że teraz stał się wymaganym wyposażeniem ale dopiero za jakiś czas będzie się automatycznie włączał?
Tak.
Nie.

Zgodnie z zapisami instrukcji dla phev, str. 304:
"Za każdym razem, gdy przyciskiem
rozruchu wybrany zostanie stan ON,
kamera monitorowania kierowcy będzie
włączona w ustawieniach, a poziom
czułości ostrzegania ustawiony będzie na
wysoki."
DMC jest włączane przy każdym rozruchu, można potem kamerę wyłączyć (ze szkodą dla innych systemów) lub wyłączyć samo ostrzeganie bez dezaktywacji kamery. Po ponownym rozruchu ustawienia się resetują j.w.

« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2026, 17:47:16 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1236 dnia: 18 Czerwca 2026, 17:52:04 »
Pierwsza rzeczą jaka w RAV zrobie to zaklejenie tego jakaś super ciemna folia
No, ja mam w planie wkleić podkładeczki jakieś filcowe do tego tackopodłokietnika, bo mnie od tego grzechotania jasny szlag trafi!

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1237 dnia: 19 Czerwca 2026, 09:00:42 »
Jednym z największych zaskoczeń w nowej RAV4 jest zawieszenie. Inżynierowie Toyoty ewidentnie postawili tutaj na komfort. Potwierdza to też film wrzucony powyżej z porównania z Hondą. Wszystkie dziury i nierówności wybierane są tak, jakby auto miało pneumatyczne zawieszenie. W porównaniu do NX różnica jest bardzo duża. Oczywiście przez to RAV4 prowadzi się zdecydowanie gorzej od NX. Lexus ma twardsze zawieszenie i bardziej precyzyjny układ kierowniczy. W RAV4 mamy komfort i bujanie, a w NX kompromis pomiędzy prowadzeniem, a komfortem. Zależy co kto woli.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1238 dnia: 19 Czerwca 2026, 09:31:08 »
Jednym z największych zaskoczeń w nowej RAV4 jest zawieszenie. Inżynierowie Toyoty ewidentnie postawili tutaj na komfort. Potwierdza to też film wrzucony powyżej z porównania z Hondą. Wszystkie dziury i nierówności wybierane są tak, jakby auto miało pneumatyczne zawieszenie. W porównaniu do NX różnica jest bardzo duża. Oczywiście przez to RAV4 prowadzi się zdecydowanie gorzej od NX. Lexus ma twardsze zawieszenie i bardziej precyzyjny układ kierowniczy. W RAV4 mamy komfort i bujanie, a w NX kompromis pomiędzy prowadzeniem, a komfortem. Zależy co kto woli.
Aha, super!
A ustawienie RSA w powiązaniu z profilem kierowcy sprawdziłeś?

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #1239 dnia: 19 Czerwca 2026, 10:04:13 »
Któryś z youtuberów mówił, że tą kamerkę monitorującą uwagę kierowcy można bezkarnie zasłonić, ale ciekaw jestem czy rzeczywiście bezkarnie? Czy nie pojawią się zaraz jakieś błędy? Ja w mojej RAV4 PHEV z 24 roku mam jedynie upierdliwą sygnalizację dźwiękową o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości, ale założyłem CanLock'a, który ingeruje głęboko w komputer i potrafił mi ją trwale wyłączyć. Ponoć najnowsza wersja CanLocka już tego nie robi, ale za to rekomendują Zenbox Pro, który trwale wyłącza ADAS,ISA, TSR, RSA! Kosztuje ta przyjemność 899 zł.

Sprawdzone w praktyce - można ten czujnik zakleić jakąś taśmą lub czymś innym. System tylko wyświetli bezdźwięczny komunikat o braku identyfikacji twarzy i tyle. Wszystko działa, nie pokazuje blędów, nie krzyczy, nie piszczy itd.  Wiem, że w innych markach samochodów takie coś nie przechodzi. W nowej Rav4 mamy więc latwy sposób na "wyłączenie" raz na zawsze tego systemu.
Pozdro

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1240 dnia: 19 Czerwca 2026, 10:17:47 »
Aha, super!
A ustawienie RSA w powiązaniu z profilem kierowcy sprawdziłeś?
o co dokładnie pytasz? Lexusy mają inny (starszy) system. Dopiero nowy Lexus ES będzie miał podobno ten sam infotainment co nowa RAV4.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1241 dnia: 19 Czerwca 2026, 17:01:31 »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1242 dnia: 19 Czerwca 2026, 18:02:29 »
W nowej Rav4 mamy więc latwy sposób na "wyłączenie" raz na zawsze tego systemu.
No, ale tracisz też niektóre funkcje w innych systemach...

Offline mxv1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1243 dnia: 19 Czerwca 2026, 19:23:15 »
W tym filmiku ma tak że się włącza sama kamera 360  z automatu przy niskich prędkościach, czy można to ustawić również w Executiv?
https://www.youtube.com/watch?v=iIv40G5PtVI
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2026, 19:26:50 wysłana przez mxv1 »

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1244 dnia: 19 Czerwca 2026, 19:56:43 »
W tym filmiku ma tak że się włącza sama kamera 360  z automatu przy niskich prędkościach, czy można to ustawić również w Executiv?
https://www.youtube.com/watch?v=iIv40G5PtVI
Kojarzę z jazdy próbnej, że po lewej stronie jest ikonka, chyba z symbolem kamery. Na pewno była widoczna, kiedy podgląd z kamer był na ekranie. I tym się włączało/wyłączało automatyczne uruchamianie kamer przy niskiej prędkości. Ja to wyłączyłem, bo zabierało podgląd nawigacji w istotnych momentach, ale pewnie przy skonfigurowaniu podglądu map między zegarami to jest spoko opcja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl