Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1320 dnia: 27 Czerwca 2026, 07:47:32 »
6-9 miesięcy a 12-18 miesięcy to wydaje mi się kosmiczna różnica, za ten czas można jakiś lifting zrobić ;)
a ktoś czeka na RAVkę 12 do 18 miesięcy... :embarassed: nie wydaje mi się żeby były obecnie takie terminy...
W tym momencie każdy oczekujący ma na liczniku już 13 miesięcy od pierwszej prezentacji modelu, dla mnie to jest realny czas oczekiwania. Półtora roku i to tylko jeśli zamówiło się w ciemno, bez jazdy testowej za masowo produkowany przedmiot to ABSTRAKCJA.

Jakby mi Apple pokazało iPhone Ultra i powiedziało że zaczną wysyłać za 12 miesięcy to bym ich wyśmiał, dla mojego pokolenia (~30 lat) po prostu nie ma akceptacji na takie oczekiwanie na zakupiony produkt.

To wieczne oczekiwanie w Toyocie jest koszmarne, na wszytko trzeba czekać, czekać i czekać, psia krew nie płacę małych pieniędzy żeby usprawiedliwiali sobie taką opieszałość. Całe moje świadome życie technologia otaczająca mnie ma aktualizacje i nowe funkcje dla istniejących produktów ciągle, tego samego oczekuję od auta bo czemu niby nie? Tablet za 2k można aktualizować 5 lat, a auta z multimediami wycenionymi na 12k nie? Dlatego z takim utęsknieniem czekam na CarPlay Ultra czy Android Automotive, skoro producenci aut nie potrafią to pora to outsourcować komuś kto potrafi. Albo oferować zestawy usprawniające, chyba Volvo (znowu ci Chińczycy) tak robi.

Wiem że mają na mnie wywalone bo moje widełki wiekowe statystycznie nie chodzą do salonów, ale będą już naprawdę niedługo, i nie będzie akceptacji na takie akcje jak półtora roku czekania na ikonkę RSA czy podstawowe bugfixy.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2026, 07:50:56 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1321 dnia: 27 Czerwca 2026, 09:05:48 »
W tym momencie każdy oczekujący ma na liczniku już 13 miesięcy od pierwszej prezentacji modelu, dla mnie to jest realny czas oczekiwania. Półtora roku i to tylko jeśli zamówiło się w ciemno, bez jazdy testowej za masowo produkowany przedmiot to ABSTRAKCJA.
Zupełnie nie rozumiem logiki Twego kalendarium...
HEV np. można było zamawiać od 7 stycznia w ciemno, pierwsze odbiory były w maju = realny czas oczekiwania 4,5 miesiąca - zgodnie z obietnicami w umowie.
Auta zaprezentowano fizycznie w salonach klientom w maju, a kto wtedy zamówił, ma termin odbioru na listopad/grudzień - znam taką osobę. Kto teraz zamawia, ponoć ma odbiór na marzec 2027. To nadal nijak nie jest 1,5 roku..

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1322 dnia: 27 Czerwca 2026, 09:21:37 »
Premiera była 21.05.2025 i od tego czasu należy liczyć oczekiwanie klientów.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1323 dnia: 27 Czerwca 2026, 09:29:58 »
Premiera była 21.05.2025 i od tego czasu należy liczyć oczekiwanie klientów.
Co za trolling...
Ja to zbyt wierzę w ludzi..
Znów dałem się nabrać..
PLONK

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1324 dnia: 27 Czerwca 2026, 09:45:33 »
Ok, dlaczego według Ciebie to nie była premiera, co się zmieniło między tą datą a otworzeniem zamówień, poza 10 miesiącami "straconego" czasu? Pojawiły się demo? Nie. Ukazali więcej informacji? Nie. Ludzie w ciemno zamawiali w styczniu tego roku, tak samo jak mogli w maju 2025. PHEV 2WD to w ogóle rozpocznie produkcje pod koniec 2026, ludzie mogą czekać około 2 lata od premiery do odbioru swojej wersji. W takim czasie mogli sobie zmajstrować 2 dzieci i to auto już się nie nadaje dla ich rodziny. To nie są akceptowalne ramy czasowe w Q2 XXI wieku, szczególnie że zmiany nie są szeroko zakrojone. Nawet Renault w 2 lata projektuje od zera i wypuszcza do sprzedaży nowe Twingo. VW się obudził po latach i robi kolejny Facelift Octavi, Hyundai wczoraj pokazał kompletnie przeprojektowaną Elantre, w salonach w Korei na 100% będzie w tym roku, na 80% też w USA, skoro to jest MY2027.

Silniki ICE dla 6 generacji HEV oficjalnie znamy od maja 2024, pierwsze pół-oficjalne informacje są z końca 2023 roku, najwcześniej zobaczymy je pod koniec 2027 roku, a raczej w 2028.

Toyota się bawi i marnuje czas, o ile to działa na aktualnych klientów 50+ to 30+ nie ma w ogóle takiej cierpliwości. Informacje dosłownie z teraz:
Cytuj (zaznaczone)
The new RAV4, arguably the most important vehicle Toyota currently sells, is among the models that will be affected. Toyota will cut production of the standard combustion-engine RAV4 versions, despite only recently resuming production of hybrid models at its Kentucky plant after retooling delays. Toyota had previously pegged the disruption at roughly 55,000 lost RAV4 sales in the US this year.

The company did not specify how many fewer RAV4s will be built overseas, but noted it will increase Japanese production of the RAV4 and Land Cruiser 250 by 4,200 units in the second half of the current fiscal year to help combat some of the international cuts.

Wow całe 4200, czyli połowa tego co sprzedało się w samej Polsce w ciemno. Szkoda nawet takie info puszczać.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2026, 10:09:26 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1325 dnia: 27 Czerwca 2026, 10:59:59 »
Ludzie w ciemno zamawiali w styczniu tego roku, tak samo jak mogli w maju 2025.
O ile ogólnie rozumiem irytację oczekiwaniem, to ten argument jest bezpodstawny. W maju 2025 r. nie można było zamawiać, bo nie było nawet cen. Toyota po prostu zaprezentowała model, zrobiła pokazy egzemplarzy przedprodukcyjnych, ale co to ma do oczekiwania na zamówienie? Można było zamawiać w styczniu 2026 r. i, jak ktoś wspomniał, oczekiwanie wyniosło 4-4,5 miesiąca. W tym tygodniu pytałem o Q5 i X3 do produkcji, bo jeszcze rozważam zmianę, i tam też czeka się ok. 4 miesięcy. Wracając do mojego pierwszego zdania, rozumiem irytację, bo w moim przypadku czas oczekiwania to prawie 7 miesięcy i to - jak na to, że w niewielkim stopniu można zindywidualizować swój egzemplarz - bardzo długo.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1326 dnia: 27 Czerwca 2026, 12:15:19 »
Chodzi mi o to że żadna nowa informacja poza ceną się nie pojawiła, więc dla mnie premiera była w maju zeszłego roku, a że Toyota zwleka rok z rozpoczęciem produkcji i otwarcia zamówień to ich problem który powinni sobie rozwiązać, średnio mnie interesuje.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1327 dnia: 27 Czerwca 2026, 16:02:33 »
Wracając do mojego pierwszego zdania, rozumiem irytację, bo w moim przypadku czas oczekiwania to prawie 7 miesięcy i to - jak na to, że w niewielkim stopniu można zindywidualizować swój egzemplarz - bardzo długo.
A ja samochody kupuję jak ziemniaki. Dla mnie to towar codziennego użytku, nawet jeśli użytkuję kilka lat. Idę do salonu i patrzę co jest od ręki. Czasem nowy, a czasem 1-2 letni. Po decyzji o kupnie samochodu, zazwyczaj po miesiącu już jeżdżę. Owszem myślę czasem o zamówieniu, ale wtedy cztery miesiące czekania to już za dużo.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1328 dnia: 28 Czerwca 2026, 08:11:41 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1329 dnia: 28 Czerwca 2026, 08:59:15 »
Wiem że mają na mnie wywalone bo moje widełki wiekowe statystycznie nie chodzą do salonów, ale będą już naprawdę niedługo
Widzisz i to jest sedno tego wszystkiego. Jesteś młody i wierzysz że korporacja robi coś co da Tobie zadowolenie bez ich zysku. Niestety tak nie jest korporacja to nie Caritas. W dzisiejszych czasach bobrują rynek do samego dna, wszystko wiedzą o kliencie tym potencjalnym i tym który już coś kupił skoro się nie wpisujesz statystycznie w jakieś widełki zestawu cyferek to nikt nie będzie dokładał do Ciebie i Twoich upodobań co jest przemyślane/zaplanowane i naturalne.

Zresztą wskaż nam jaką znasz dziedzinę życia gdzie korporacja działa w sposób idealny, ma ofertę skierowaną do każdej osoby (dla nich cyfry) ? Wskaż nam której korporacji masowy produkt jest taki idealny ?

Bardzo zdrowe podejście ma kolega @Glider który wcześniej porównał zakup auta do zakupu ziemniaków na bazarku. Zdrowe podejście którego też Ci życzę  :laugh: bo na tą chwilę i tak realizujesz czy tu na forum swoją określoną aktywnością (pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy :laugh:) czy w salonie Toyoty to co ktoś wymyślił i zaplanował  :-)

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2026, 09:54:37 wysłana przez ledziu »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1330 dnia: 28 Czerwca 2026, 12:17:18 »
https://www.youtube.com/watch?v=_0yNNdAPuL0
"Pierwszy test konsumencki"
Chyba na jego ulicy.
Matko, co za pitolenie..

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1331 dnia: 28 Czerwca 2026, 15:44:50 »
https://www.youtube.com/watch?v=_0yNNdAPuL0
"Pierwszy test konsumencki"
Chyba na jego ulicy.
Matko, co za pitolenie..
Co ciekawe chwali za dobre wyciszenie 
Zupełnie odwrotnie do większości komentujacych. Też uważam, że pitolenie.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1332 dnia: 28 Czerwca 2026, 16:37:59 »
Wiem że mają na mnie wywalone bo moje widełki wiekowe statystycznie nie chodzą do salonów, ale będą już naprawdę niedługo
Widzisz i to jest sedno tego wszystkiego. Jesteś młody i wierzysz że korporacja robi coś co da Tobie zadowolenie bez ich zysku. Niestety tak nie jest korporacja to nie Caritas. W dzisiejszych czasach bobrują rynek do samego dna, wszystko wiedzą o kliencie tym potencjalnym i tym który już coś kupił skoro się nie wpisujesz statystycznie w jakieś widełki zestawu cyferek to nikt nie będzie dokładał do Ciebie i Twoich upodobań co jest przemyślane/zaplanowane i naturalne.

Zresztą wskaż nam jaką znasz dziedzinę życia gdzie korporacja działa w sposób idealny, ma ofertę skierowaną do każdej osoby (dla nich cyfry) ? Wskaż nam której korporacji masowy produkt jest taki idealny ?

Bardzo zdrowe podejście ma kolega @Glider który wcześniej porównał zakup auta do zakupu ziemniaków na bazarku. Zdrowe podejście którego też Ci życzę  :laugh: bo na tą chwilę i tak realizujesz czy tu na forum swoją określoną aktywnością (pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy :laugh:) czy w salonie Toyoty to co ktoś wymyślił i zaplanował  :-)

Oczywiście że korporacja ma mnie w nosie, po prostu jestem zdumiony jak głęboko. Ile jeszcze aktualne 50+ będzie podstawowym klientem, 5 lat? Co potem? Ja pamietam kto mnie zostawił na lodzie, jeśli wszystko będzie na jedno kopyto to kupię najlepsze ratio cena:jakość, Toyota jest daleko w tyle za wszystkimi chyba poza Stelantis.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2026, 16:46:53 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1333 dnia: 28 Czerwca 2026, 17:06:20 »
Oczywiście że korporacja ma mnie w nosie, po prostu jestem zdumiony jak głęboko. Ile jeszcze aktualne 50+ będzie podstawowym klientem, 5 lat? Co potem? Ja pamietam kto mnie zostawił na lodzie, jeśli wszystko będzie na jedno kopyto to kupię najlepsze ratio cena:jakość, Toyota jest daleko w tyle za wszystkimi chyba poza Stelantis.
Eetam nie potrzebnie to analizujesz :-) mają Cię głęboko w zadku na tyle na ile ktoś to zaplanował  :-)
Odpowiedzi na swoje pytania i tak nie poznasz bo my wszyscy razem nie mamy nawet promila informacji które posiada koncern Toyoty.
To co kupisz w przyszłości nie łudź się że będzie takim cudownym jak napisałeś ratio ceny i jakości bo to nie Ty zdecydujesz tylko "oni" za Ciebie zdecydują  :laugh:
Do tego gdzie kupisz to złote "ratio" w innym koncernie ? Bo jak tak to już Ci współczuje  :|
A czy Toyota jest w tyle hmmm można polemizować bo jak pominiesz atmosferę naszego forum odpowiednio moderowaną, zostawisz w tyle niusy YT/TiKtoczkowoinstagramowe i bardziej skupisz się na faktach to jednoznacznie trudno powiedzieć że Toyota jest taka zła.

Ale nie martw się kiedyś też tak przeżywałem a i tak życie...korpo napisały własne scenariusze :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2026, 17:09:20 wysłana przez ledziu »

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1334 dnia: 28 Czerwca 2026, 17:14:03 »
Toyota jest daleko w tyle za wszystkimi chyba poza Stelantis.

Więc dlaczego  nadal  jeździsz Toyotą  ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl