Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125365 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1590 dnia: 26 Lipca 2026, 13:14:50 »
Ja odpadłem na etapie pierwszego oglądania na żywo. Kokpit nieakceptowalny dla mnie. Też poszedłem w Lexusa.
A ja pozostaję przy plastikach. Popatrzyłem na Lexusa, później na mojego psa i została Toyota  :cheesy:
A ja stwierdziłem, że będzie pasował do tapicerki ;)

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1591 dnia: 26 Lipca 2026, 22:16:07 »
Ja Panowie, jednak zrezygnowałem z zakupu, kupiłem rocznego NXa, nie mogłem przeboleć tych hamskich plastików we wnętrzu. Mogę dodać że jednak Lexus to jest przepaść jeśli mówimy o wykonaniu, jestem mega zadowolony, a propo Ravka zamówiona była w połowie lutego a odbiór na listopad, miał być wrzesień, więc nie wyrabiają się z zamówieniami. Pozdrowienia
W mojej ocenie NX 350h technologicznie jest zbliżony do nowej Rav4 hev, wykończenie, komfort i cisza to nieporównanie. Natomiast wobec NX 450h+ , Rav4 phev  jest dużo nowszy jeśli chodzi o napęd i systemy oczywiście systemy 4.0 i tutaj nawet roczny NX nie wychodzi już tak super.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1592 dnia: 27 Lipca 2026, 06:53:38 »
Ja Panowie, jednak zrezygnowałem z zakupu, kupiłem rocznego NXa, nie mogłem przeboleć tych hamskich plastików we wnętrzu. Mogę dodać że jednak Lexus to jest przepaść jeśli mówimy o wykonaniu, jestem mega zadowolony, a propo Ravka zamówiona była w połowie lutego a odbiór na listopad, miał być wrzesień, więc nie wyrabiają się z zamówieniami. Pozdrowienia
W mojej ocenie NX 350h technologicznie jest zbliżony do nowej Rav4 hev, wykończenie, komfort i cisza to nieporównanie. Natomiast wobec NX 450h+ , Rav4 phev  jest dużo nowszy jeśli chodzi o napęd i systemy oczywiście systemy 4.0 i tutaj nawet roczny NX nie wychodzi już tak super.

Czemu systemy? TSS 4.0 vs LSS + 3.0 w obu wariantach napedowych.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1593 dnia: 27 Lipca 2026, 07:35:40 »
Jako użytkownik nowego Lexusa NX350h i nowej RAV4 mogę powiedzieć, że największą przewagą Lexusa jest jakość użytych materiałów we wnętrzu i wyciszenie. Natomiast przewagą Toyoty jest większa ilość miejsca w kabinie, większy bagażnik i nowszej generacji hybryda. Poza tym obecny Lexus NX już schodzi z rynku i za miesiąc zostanie pokazany nowy model NX.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1594 dnia: 27 Lipca 2026, 07:39:07 »
Systemy systemami, ale wolant dla mnie, to dyskwalifikacja.
Brak możliwości zmiany położenia rąk w trakcie jazdy.
Jedna, stała pozycja nie jest ergonomiczna.
Brak możliwości przełożenia choć na kilka minut dłoni na górną część wieńca lub "powieszenia" dłoni na dolnej części z łokciami przy korpusie, by odciążyć mięśnie k.g. na chwilę.
Tankowania prądu co 30-40 minut będą wybawieniem...

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1595 dnia: 27 Lipca 2026, 08:49:55 »
Poza tym obecny Lexus NX już schodzi z rynku i za miesiąc zostanie pokazany nowy model NX.
Juz w sierpniu? Spy shots z Nurburgringa sa z konca kwietnia. Uwineliby sie w 4 miesiace? To tak nie po toyotowskiemu. Chyba, ze to tylko prezentacja, a sprzedaz ruszy za rok.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1596 dnia: 27 Lipca 2026, 09:17:14 »
Premiera 1 września. Możliwość składania zamówień w grudniu. Premiera w polskich salonach też w grudniu. Odbiór pierwszych nowych egzemplarzy w kwietniu. Takie mam informacje na obecną chwilę.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1597 dnia: 27 Lipca 2026, 09:23:34 »
Wiadomo czy produkcja zacznie się jeszcze w tym roku, czy już 2027?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #1598 dnia: 27 Lipca 2026, 09:43:39 »

Można wiedzieć jaka wersja ma takie opóźnienie - Hev czy Phev?
Wersja exe avant garde, hev, jasne wnętrze, dostawa koniec października, odbiór listopad takie otrzymałem info jakiś czas temu, planowo miał być z początkiem września i odbiór w połowie

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1599 dnia: 27 Lipca 2026, 09:54:11 »
Jako użytkownik nowego Lexusa NX350h i nowej RAV4 mogę powiedzieć, że największą przewagą Lexusa jest jakość użytych materiałów we wnętrzu i wyciszenie. Natomiast przewagą Toyoty jest większa ilość miejsca w kabinie, większy bagażnik i nowszej generacji hybryda. Poza tym obecny Lexus NX już schodzi z rynku i za miesiąc zostanie pokazany nowy model NX.
Chciałem zauważyć, że to nie będzie nowy model tylko lift, a to jest znacząca różnica, model jest 4lata na rynku dopiero, Lexus nie wymienia tak często modeli na nowe to nie jest Chińska marka. Micro lifty są praktycznie co roku, moja sztuka ma jeszcze 243KM, ale już wyciszoną ścianę grodziową oraz podświetlane tylne klamki zewnętrzne  ( w toyocie brak podświetlenia schowka przed pasażerem to jakaś parodia) jeśli chodzi o nową hybrydę to uważam że NX 243KM sprawniej przyspiesza zwłaszcza na autostradzie od nowej Rav. Panowie od samego otwierania i zamykania drzwi jest przepaść niestety, nie za takie pieniądze.
Byłem ostatnio w Beneluxie i w centrum handlowym stał na pokaz MG jakiś suv, wsiadłem z ciekawości do niego i użyte materiały przewyższały wielokrotnie to co jest w Toyocie, to był punkt w którym stwierdziłem że nie zapłacę 225tys za coś co jest w nowej Rav4 we wnętrzu. Pozdrawiam

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1600 dnia: 27 Lipca 2026, 10:20:14 »
Chciałem zauważyć, że to nie będzie nowy model tylko lift, a to jest znacząca różnica, model jest 4lata na rynku dopiero, Lexus nie wymienia tak często modeli na nowe to nie jest Chińska marka
5 lat, pierwsze egzemplarze trafily do klientow pod koniec 2021 (Japonia, USA, Kanada).
Chociaz w ogole to jestem zdania, ze zegar zaczyna tykac od dnia, w ktorym mozna skladac zamowienia, a moze nawet od dnia premiery.
To czy to jest nowa wersja czy lift na ten moment rozwoju technologicznego marki ma trzeciorzedne znaczenie, bo nie wloza do samochodu komponentow, ktorych jeszcze nie skonstruowalil. Liczyc mozemy na naped 6-tej generacji i arene OS. Tylko tylko i az tyle.

jeśli chodzi o nową hybrydę to uważam że NX 243KM sprawniej przyspiesza zwłaszcza na autostradzie od nowej Rav
Nawet RAV4 XA50 ma lepsze czasy 80-120 niz obecna. Mocniejszy elektryk niestety nie zrekompensowal w calosci spadku mocy ICE.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2026, 10:24:36 wysłana przez JanuszTracz »

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1601 dnia: 27 Lipca 2026, 10:35:10 »

Tak w obu wariantach TSS 4.0 jest nowsze od LSS 3+,  asystent głosowy Rav4 jest bardziej rozbudowany, Arene i karta NFC , no i zasięg Phev to 100 km. Należałoby zaczekać na NX 2027.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1602 dnia: 27 Lipca 2026, 11:06:12 »
Tak w obu wariantach TSS 4.0 jest nowsze od LSS 3+,�  asystent głosowy Rav4 jest bardziej rozbudowany, Arene i karta NFC , no i zasięg Phev to 100 km. Należałoby zaczekać na NX 2027.
Chodzilo mi bardziej o to, czemu uwazasz, ze jest wieksza roznica na miedzy NX450h a RAV4 plugin niz miedzy NX350h a RAV4 HEV. Chodzi tylko o naped?

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1603 dnia: 27 Lipca 2026, 11:12:40 »
Chciałem zauważyć, że to nie będzie nowy model tylko lift, a to jest znacząca różnica, model jest 4lata na rynku dopiero, Lexus nie wymienia tak często modeli na nowe to nie jest Chińska marka
5 lat, pierwsze egzemplarze trafily do klientow pod koniec 2021 (Japonia, USA, Kanada).
Chociaz w ogole to jestem zdania, ze zegar zaczyna tykac od dnia, w ktorym mozna skladac zamowienia, a moze nawet od dnia premiery.
To czy to jest nowa wersja czy lift na ten moment rozwoju technologicznego marki ma trzeciorzedne znaczenie, bo nie wloza do samochodu komponentow, ktorych jeszcze nie skonstruowalil. Liczyc mozemy na naped 6-tej generacji i arene OS. Tylko tylko i az tyle.

jeśli chodzi o nową hybrydę to uważam że NX 243KM sprawniej przyspiesza zwłaszcza na autostradzie od nowej Rav
Nawet RAV4 XA50 ma lepsze czasy 80-120 niz obecna. Mocniejszy elektryk niestety nie zrekompensowal w calosci spadku mocy ICE.
Mieszkamy w Europie i samochód jest dostępny od 4 lat, następny model pewnie w 2030 roku również otrzymamy z opóźnieniem. Znając Lexusa ten lift nie będzie zmieniał zbyt wiele, zakładam że dołożą mocy w elektrycznych silnikach jak w Rav4 i może  multimedia zmienią. W każdym razie to nie był dla mnie powód żeby czekać rok czasu na nowe auto, poza tym w moim przypadku zakup za gotówkę, a nowy model nie będzie specjalnie rabatowany, więc nie było sensu dłużej zwlekać.
Ps sprzedałem CHR z 2018r w ciągu 4 dni, za bdb cenę, niesamowite jak te auta trzymają wartość i jak duże jest zainteresowanie. Uważam też że CHR był dużo lepiej wykonany we wnętrzu jak obecne Rav4.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1604 dnia: 27 Lipca 2026, 11:24:16 »

Dla mnie nieakceptowalne jest takie długie wprowadzanie modelu, od pokazu pierwszych zdjęć BYD Dolphin G do mojego macania go w lokalnym salonie nie minął miesiąc, RAV4 technicznie dalej jest wprowadzana bo PHEV 2WD dalej nie jest produkowany. Hybrydowe ESy dalej nie istnieją a ja już o tym aucie zapomniałem i nie chcę o nim myśleć.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl