Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 164517 razy)

bobasxx i 371 Gości przegląda ten wątek.

Online bobasxx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1770 dnia: 12 Sierpnia 2026, 14:18:48 »
Witam wszystkich serdecznie,

w czerwcu zamówiłem wersję Executive FHEV 4x4, odbiór planowany na kwiecień 2027.
Kiedy można się spodziewać że zamówienie pojawi się w profilu na MyToyota?
Dealer twierdzi, że Toyota jeszcze nie potwierdziła zamówień na 2027 rok.
Zależy kiedy handlowiec podepnie zamówienie do Twojego konta.
Grudzień 2026 powinna mieć przydział slotu na produkcji. Zazwyczaj koło 25 danego miesiąca co oznacza, że zostanie fizycznie wyprodukowana w następnym miesiącu.

Jak 4 lata temu zamówiłem RAV4 to handlowiec to skopał i musiałem przez BOK to załatwić. Teraz jak zamówiłem to wskoczyło następnego dnia.

Dzięki za odpowiedź.
Generalnie sądząc po podejściu i wiedzy tego konkretnego handlowca, nie spodziewam się szybkiego działania. Pozostaje cierpliwie czekać.

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1771 dnia: 12 Sierpnia 2026, 17:15:08 »
W zasadzie opierałem się na odpowiedzi ustnej pracownika z działu części . W instrukcji nowej RAV4  rozmiar obręczy to 20-7 1/2 J, albo 18 7 1/2 J
Felga z poprzedniej RAV to rozmiar 18-17J a opona szerokości 225, a sklep Toyoty sprzedaje felgi do poprzedniej RAV4 18-8,5 J .
Teraz sam już nie wiem czy ma to znaczenie 

AI mówi, że:  na felgę o szerokości 7 cali (oznaczoną jako 7J) przeznaczoną standardowo do opon 225 mm można w większości przypadków założyć opony o szerokości 235 mm, ponieważ mieszczą się one w dopuszczalnym zakresie norm technicznych (standardowo dla 7J dopuszcza się opony od 195 do 235 mm

To by oznaczało że felgę z wersji z poprzedniej generacji 18cali można wykorzystać w nowej wersji 2026. Założyć należy zatem oponę szerokości 225 czy 235? - zimówki.
Mowa oczywiście o wersji comfort gdzie są tylko koła 18 cali.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1772 dnia: 12 Sierpnia 2026, 17:19:22 »
Niemal natychmiast.
Podpisywałem umowę, gość poklikał i kazał sprawdzić, czy widzę w apce w "Mój garaż" w sekcji Zamówione. I było.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026 - hak i akcesoria dodatkowe
« Odpowiedź #1773 dnia: 12 Sierpnia 2026, 17:31:55 »
Witam. Czy ktoś montował hak w nowym aucie przed odebraniem go z salonu? Mój samochód dojechał w tamtym tygodniu do Mszczonowa. Dzwoniłem do sprzedawcy w sprawie akcesoriów dodatkowych (w tym haka), a on teraz mnoży mi cenę przez dwa za montaż w serwisie. Dodaję, że hak planowałem zakładać od początku, (a w chwili zamawiania sprzedawca wręcz sugerował, że w salonie będzie dużo szybciej jak w Mszczonowie) - oczywiście nic nie wspominał, że zostanę wydymany na cenie.     To samo pytanie dotyczy również innych akcesoriów, które można było teoretycznie zamówić podczas podpisywania umowy.        I jeszcze jedno - na ile wyceniają wam GAP? (bo widzę, że tutaj też mają kosmiczne ceny)
Eee... to znaczy, że jak składałeś zamówienie, to nie wpisałeś w umowie przy płaceniu zaliczki, które pakiety bierzesz i w jakiej ostatecznie cenie za wszystko? Większość z nich ma taką a nie inną cenę tylko w momencie składania zamówienia. Np. pakiet Protection (czy jakoś tak...)
Ale o tym mówi dealer przy zamawianiu. Mój sam pokazywał, jak co połączyć, bym dostał, to co chcę i za tę samą cenę jeszcze coś dodatkowo wpadło z pakietu.
Powiesz, co to za dealer?
Skoro celowo Cię zmanipulowano, by nie zamawiać tego od razu, to poszedłbym to zakładać gdzie indziej. Dla zasady.
A, zapomniałem: ubezpieczenia też nie biorę raczej w salonie do nowego auta - przy takich wydatkach zawsze naciągają klienta na większe prowizje.
Mam ubezpieczycieli trzech i pytam pokazując: "a tu, to mi dają za mniej".
Zawsze coś tam opuszczą, zwłaszcza, jak dużo już rzeczy ubezpieczasz, to nagle jakieś zniżki pakietowe są, choć "- Wcześniej mi tu w systemie jakoś nie wyskakiwało..."
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2026, 17:37:12 wysłana przez Henio »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1774 dnia: 12 Sierpnia 2026, 18:09:09 »
Witam. Czy ktoś montował hak w nowym aucie przed odebraniem go z salonu? Mój samochód dojechał w tamtym tygodniu do Mszczonowa. Dzwoniłem do sprzedawcy w sprawie akcesoriów dodatkowych (w tym haka), a on teraz mnoży mi cenę przez dwa za montaż w serwisie. Dodaję, że hak planowałem zakładać od początku, (a w chwili zamawiania sprzedawca wręcz sugerował, że w salonie będzie dużo szybciej jak w Mszczonowie) - oczywiście nic nie wspominał, że zostanę wydymany na cenie.     To samo pytanie dotyczy również innych akcesoriów, które można było teoretycznie zamówić podczas podpisywania umowy.        I jeszcze jedno - na ile wyceniają wam GAP? (bo widzę, że tutaj też mają kosmiczne ceny)
Eee... to znaczy, że jak składałeś zamówienie, to nie wpisałeś w umowie przy płaceniu zaliczki, które pakiety bierzesz i w jakiej ostatecznie cenie za wszystko? Większość z nich ma taką a nie inną cenę tylko w momencie składania zamówienia. Np. pakiet Protection (czy jakoś tak...)
Ale o tym mówi dealer przy zamawianiu. Mój sam pokazywał, jak co połączyć, bym dostał, to co chcę i za tę samą cenę jeszcze coś dodatkowo wpadło z pakietu.
Skoro celowo Cię zmanipulowano, by nie zamawiać tego od razu, to poszedłbym to zakładać gdzie indziej. Dla zasady.
A, zapomniałem: ubezpieczenia też nie biorę raczej w salonie do nowego auta - przy takich wydatkach zawsze naciągają klienta na większe prowizje.
Zawsze coś tam opuszczą, zwłaszcza, jak dużo już rzeczy ubezpieczasz, to nagle jakieś zniżki pakietowe są, choć "- Wcześniej mi tu w systemie jakoś nie wyskakiwało..."
Co do ubezpieczenia ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Żaden broker niezależny nie przebija oferty dealerskiego ubezpieczenia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1775 dnia: 12 Sierpnia 2026, 18:34:22 »
Co do ubezpieczenia ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Żaden broker niezależny nie przebija oferty dealerskiego ubezpieczenia.
      Potwierdzam -u nas dokładnie taka sama sytuacja.

Online bobasxx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav4
« Odpowiedź #1776 dnia: 12 Sierpnia 2026, 19:02:46 »
Niemal natychmiast.
Podpisywałem umowę, gość poklikał i kazał sprawdzić, czy widzę w apce w "Mój garaż" w sekcji Zamówione. I było.
Dzięki,
muszę zainterweniować w tej sprawie u handlowca.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1777 dnia: 12 Sierpnia 2026, 20:04:17 »
W zasadzie opierałem się na odpowiedzi ustnej pracownika z działu części . W instrukcji nowej RAV4  rozmiar obręczy to 20-7 1/2 J, albo 18 7 1/2 J
Felga z poprzedniej RAV to rozmiar 18-17J a opona szerokości 225, a sklep Toyoty sprzedaje felgi do poprzedniej RAV4 18-8,5 J .
Teraz sam już nie wiem czy ma to znaczenie 

AI mówi, że:  na felgę o szerokości 7 cali (oznaczoną jako 7J) przeznaczoną standardowo do opon 225 mm można w większości przypadków założyć opony o szerokości 235 mm, ponieważ mieszczą się one w dopuszczalnym zakresie norm technicznych (standardowo dla 7J dopuszcza się opony od 195 do 235 mm

To by oznaczało że felgę z wersji z poprzedniej generacji 18cali można wykorzystać w nowej wersji 2026. Założyć należy zatem oponę szerokości 225 czy 235? - zimówki.
Mowa oczywiście o wersji comfort gdzie są tylko koła 18 cali.
W nowej RAv4 opona powinna być o szerokości 235/60/R18 lub 235/50/R20
Po zgłębieniu tematu jednak okazuje się, że różnica 1/2 cala na szerokości na feldze  to jest około 13 mm -  nowe felgi są szersze  i szersza opona.
Różne źródła podają różne zakresy szerokości opon dla szerokości felgi 7J ( poprzednia RAV4)- niektóre wykluczają zastosowanie opony o szerokości 235 , na pewno opona będzie bardziej ściśnięta. Problemem może być też osadzenie ET, które też minimalnie różnią się między modelami rav4 nowej i poprzedniej.
Zapewne opona i felga będą funkcjonować, ale nie jest to już takie 100 procentowe pewne  i zgodne z homologacją . Warto zasięgnąć opinii i podejmować decyzję  na własne ryzyko.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1778 dnia: 12 Sierpnia 2026, 22:50:23 »
ET nie powinno być problemem. Zmienia się szerokość felgi to i zmienia się ET. W poprzedniej było przy szerokości 7" ET 35 teraz jest 7,5" i ET 40. Ale w poprzedniej były też jakieś 19tki z szerokością 7,5" i z ET takim jak teraz, 40

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1779 dnia: 13 Sierpnia 2026, 09:36:23 »
ET nie powinno być problemem. Zmienia się szerokość felgi to i zmienia się ET. W poprzedniej było przy szerokości 7" ET 35 teraz jest 7,5" i ET 40. Ale w poprzedniej były też jakieś 19tki z szerokością 7,5" i z ET takim jak teraz, 40
A co myślisz o zakładaniu opony o szerokości 235 na fegę 7J  ?

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1780 dnia: 13 Sierpnia 2026, 11:08:56 »

Z tego co czytam w internetach to istotnym parametrem jest tutaj jeszcze wysokość opony. Przy niskim profilu opony byłby z tym problem, przy profilu 60 - tak jak jest orginalna opona 235/60/18 jest to jeszcze w normie. Ale też nie jestem tego pewien.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1781 dnia: 13 Sierpnia 2026, 13:43:01 »
Hm... dlaczego mnie nie dziwi brak kompatybilności wstecznej?  ;)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1782 dnia: 13 Sierpnia 2026, 17:19:25 »
A co myślisz o zakładaniu opony o szerokości 235 na fegę 7J?  ?
Zgadzam się z poprzednią odpowiedzią, miałoby to większe znaczenie przy niższym profilu, przy sportowej jeździe. Nie ten rodzaj samochodu i nie to przeznaczenie. Teoretycznie do tej szerokości opony, felga 7" jest dopuszczona jako graniczna, więc raczej nic nie wskazuje na problemy z użyciem felgi z poprzedniej generacji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1783 dnia: 13 Sierpnia 2026, 19:02:43 »
Było tak w VGen
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1784 dnia: 13 Sierpnia 2026, 19:29:59 »
Niemal natychmiast.
Dzięki,
muszę zainterweniować w tej sprawie u handlowca.
albo napisz email na adres klient@toyota.pl i poproś o link do śledzenia - musisz tylko podać nr zamówienia i napisać z adresu email w systemie toyoty... będzie szybciej i pewniej...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl