Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226845 razy)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1875 dnia: 24 Sierpnia 2026, 16:03:34 »
„Kolory” z całego spektrum psiej wizji ;)
Kolory stonowane i eleganckie, bo to z założenia auto dla raczej stonowanych ludzi, więc Miami Blue czy Racing Green tutaj nie uświadczysz, zobacz sobie paletę takiego nawet XC60, jest całkiem podobnie. Poza tym to faktycznie powoli już się robi trochę nudna Twoja krytyka czego się tylko da tutaj, skoro Toyota jest taka zła to po co marnować swój cenny czas i energię?
To popatrz na paletę kolorów Lexusa, Radiant Red w takim NX, w ofercie ze 4 odcienie czerwieni  Sonic Copper chyba w każdym modelu, intensywnie niebieski Heat Blue, żółty w LBX, Khaki Green w RX, RZ czy NZ.
W RAVce masz Tokio Red (sam go posiadam) i Imperial Red, co do reszty kolorów to mogę się zgodzić, że są może mało finezyjne i kręcą się wokół szarości, która od jakiegoś już czasu jest mocno popularna i jak trafnie @Konrad62 zauważył łatwiej się później odsprzedaje. Nie zmienia to faktu, że RAVka to ekonomiczne auto użytkowe, więc mnie ta paleta w ogóle nie dziwi, aż jestem trochę w szoku, że dodali ten szampański Avant-garde Bronze trochę jak z Volvo, ciekawy pomysł, żeby zrobić krok w kierunku premium (szkoda, że środek jest raczej krokiem w kierunku dostawczaka). Co do Lexusa to oczywiście, że są tam ciekawsze kolory, bo inaczej ludzie nie mieliby argumentów ku Lexusowi, podobnie jak z materiałami w środku. Sam po 12k w RAVce poprzedniej generacji muszę przyznać, że jest to do bólu poprawne auto, do którego oprócz patologicznej niemożliwości legalnego stosowania łańcuchów na homologowanych kołach i problemów z aku 12V, ciężko się w sumie przyczepić. Jedyne co to zastanawiam się czy fotele mają w Lexusach lepsze, bo faktem jest, że te w Executive są średnio wygodne na dłuższe trasy, nie mają też podparcia ud (co uważam za największy minus) i generalnie są przeciętne, czy ktoś z Was ma podobne refleksje?

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1876 dnia: 24 Sierpnia 2026, 18:00:27 »
W najnowszym motorze rav4

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1877 dnia: 24 Sierpnia 2026, 18:06:00 »
Heat blue najpiękniejszy kolor w gamie, ale żółty LBX też mi robi na ulicy.

Kilka komentarzy wcześniej, może w innym wątku chwaliłem napęd Toy/Lexa i rugałem mercedesa, ale z jakiegoś powodu jak zacznie się krytykować nieistniejącą paletę kolorów to przegięcie.

Żywię urażę o te kolory bo CHR Comfort musiałem konfigurować z 3 szarych, 2 białych, 2 srebrnych, czarnego, niebieskiego który zazwyczaj jest czarny i wiśniowego który zawsze jest czarny chyba że w pełnym słońcu typu 40°

Camry ma takie śliczne kolory w USA jak Ocean Gem i czerwone wnętrze ale u nas tylko smuta i powaga bo kupując nowe auto konfiguruje się je pod rynek wtórny, absurd xD
RAV4 wziąłem białą ponieważ inne kolory mi nie podchodziły. Dopiero na żywo okazało się iż Urban Khaki całkiem fajny. Finalnie dach i lusterka zrobiłem na czerwono.
I założyłem bordowe pokrowce…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1878 dnia: 24 Sierpnia 2026, 22:44:24 »
zapomniałam, że można inaczej...
Wy już macie te zabawki - popróbujcie i podzielcie się wrażeniami.
:)
no i zawód... owszem system jest i działa to parkowanie pod warunkiem, że lusterka są w pozycji normalnej czyli rozłożonej... ja mam wjazd do garażu tak wąski, że wjeżdżam na złożonych lusterkach więc pewne systemy są wyłączone w tym także parkowanie... pewnie zmieściłabym się z rozłożonymi lusterkami ale nie chcę testować tej opcji bo jak się nie uda to mi mąż będzie to pamiętać przez najbliższe 10 lat... a po kiego mam się stresować... :laugh:

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1879 dnia: 24 Sierpnia 2026, 22:52:06 »
Udało się. Ale miałem przez chwilę błąd 121 :) okazuje się że podłączony telefon skutkuje tym błędem.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1880 dnia: 24 Sierpnia 2026, 23:13:27 »
Udało się. Ale miałem przez chwilę błąd 121 :) okazuje się że podłączony telefon skutkuje tym błędem.

Czekamy na wrażenia z jazdy phev.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1881 dnia: 25 Sierpnia 2026, 05:50:15 »
Ja wiem czy czekamy, 6gen jeszcze lepsza niż poprzednie, moc taka odpowiednia jak do budy a nie śmieszne 180HP, nie widzę scenariusza w którym wrażenia z jazdy byłby inne niż „bajka”, oczywiście zakładając że odbiorca lubi charakterystykę ECVT.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1882 dnia: 25 Sierpnia 2026, 06:15:50 »
zapomniałam, że można inaczej...
Wy już macie te zabawki - popróbujcie i podzielcie się wrażeniami.
 :)
no i zawód... owszem system jest i działa to parkowanie pod warunkiem, że lusterka są w pozycji normalnej czyli rozłożonej... ja mam wjazd do garażu tak wąski, że wjeżdżam na złożonych lusterkach więc pewne systemy są wyłączone w tym także parkowanie... pewnie zmieściłabym się z rozłożonymi lusterkami ale nie chcę testować tej opcji bo jak się nie uda to mi mąż będzie to pamiętać przez najbliższe 10 lat... a po kiego mam się stresować... :laugh:
Łooo, to myślałem, że ja mam ciasno..
Wjechać wjadę, ale czy wysiąść zdołam nie przewracając motorka, to już inna sprawa.
Moje nadal nie dotarło, potestuję wyjeżdżanie telefonem, jak odbiorę.
Dzięki, za info, H.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1883 dnia: 25 Sierpnia 2026, 06:51:05 »
moc taka odpowiednia jak do budy a nie śmieszne 180HP, nie widzę scenariusza w którym wrażenia z jazdy byłby inne niż „bajka”
A co ma wspólnego moc z wrażeniami przy aucie z ogranicznikiem prędkości 180kmh ?
Oczywiście piszę o jeździe a nie o tabelkach i bełkocie marketingowym dla osób które nie orientują się w temacie.

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #1884 dnia: 25 Sierpnia 2026, 07:08:24 »
To się nazywa odpowiednia moc, emocje, wrażenia...

https://brd24.pl/spoleczenstwo/hubert-spelnil-motoryzacyjne-marzenie-wczoraj-zabil-ludzi-na-chodniku/

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1885 dnia: 25 Sierpnia 2026, 09:29:33 »
Jeszcze brakuje propagandowego materiału TCE udowadniającego że 196KM z przed 2024 i 170KM aktualnie to jedno i to samo. Mhm ta.

Polecam zrobić dynamiczne wyprzedzanie autobusu w polskich warunkach drogowych ciągłego zajętego lewego pasa jadąc kioskiem na kołach o mocy <200KM i potem ~300KM i którym to się robi lepiej.

To że ktoś nie potrafi wykorzystać narzędzi jakimi dysponuje nie znaczy że to nie są dobre narzędzia. Może zacznijmy kroić jedzenie łyżkami bo ludzie się kaleczą a nawet można nożem poranić umyślnie!
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1886 dnia: 25 Sierpnia 2026, 10:26:54 »
Polecam zrobić dynamiczne wyprzedzanie autobusu w polskich warunkach drogowych ciągłego zajętego lewego pasa jadąc kioskiem na kołach o mocy <200KM i potem ~300KM i którym to się robi lepiej.
Widzisz jak przekazujesz nam swoje odczucia twierdząc że to pewnik to ok.trudno dyskutować bo trzeba zgłębić temat a tego najzwyczajniej w świecie się nikomu nie chcę kto ma realne podejście do motoryzacji.
Natomiast tu wchodzisz na pole fizyki. Więc odpowiem Ci krótko na pytanie.
Jeżeli porównasz dwa identyczne auta, z takimi samymi silnikami spalinowymi gdzie bez sztuczek z turbinami kompresorami jest różnica 200 vs 300km to w warunkach drogowych (nie wyścigowych) jak najbardziej ten 200km będzie lepiej jechał od tego 300km. Lepsze jechanie 300km będzie dotyczyć promila kierowców i w dodatku każdego pasażera przyprawi o wymioty.
No i Zapodam Ci jeszcze jedną ciekawostkę 200km przy w/w opcjach silnikowych i kiosku na kołach w rękach 99% kierowców będzie lepiej jechać ze startu jak i podczas wyprzedzania tzw.rolki niż opcja 300km.

W Twoim przykładzie masz auto hybrydowe z ogranicznikiem prędkości i z dwoma takimi samymi silnikami spalinowymi N/A Więc jak najbardziej to słabsze może jechać lepiej i jeżeli producent poprawi udział silnika elektrycznego to ten słabszy będzie "mocniejszy".

Jak coś to Próbowałem, sprawdzałem.

Nie dodałem frajda/płynność/łatwość jazdy w Twoim porównaniu jest po stronie słabszego auta co jest niemierzalne.

« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2026, 10:52:23 wysłana przez ledziu »

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1887 dnia: 25 Sierpnia 2026, 16:55:36 »
Polecam!
Do RAVki bardzo się nada.
Teraz świetna cena na A...zonie
https://www.amazon.pl/dp/B08XZ5VLWZ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1&psc=1

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1888 dnia: 25 Sierpnia 2026, 18:49:19 »
żółty LBX też mi robi na ulicy
Oczywiście że żółty ma zniknąć na MY27, a dark blue zastąpi ten obrzydliwy szary z nowego ESa.
Będzie 6 odcieni między białym a czarnym, 11 licząc czarne dachy, ja chyba oszaleje xD

Ale ktoś tu będzie przeszczęśliwy bo w końcu pojawi się zapamiętanie ustawienia autoholda, pamiętam że komuś na forum to strasznie przeszkadzało, więc wystarczy że kupi RX/NX/LBX MY27 no bo gdzie coś takiego jako aktualizacja, to trzeba nowe auto kupić...  :-P
12V ma urosnąć z 35h do 45h, tyle walki o to było przez klientów, czekam na obwieszczenie sukcesu w płatnych artykułach na każdym portalu moto w PL. Pan Mularczyk może nawet nagra rolkę, taki sukces.

Z rzeczy które mnie cieszą to dziad UX ma pozostać z nami do 02.27, czekam z utęsknieniem co go zastąpi bo przestałem się już łudzić że pojawi się coś w tym rozmiarze nie będące SUVem czy Crossoverem w Lexusie...

NX na polskiej stronie już reklamowany jest jako "Finall Edition", to typowe czy ten refresh będzie sprzedawany jako nowa generacja?
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2026, 19:35:53 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #1889 dnia: 25 Sierpnia 2026, 19:30:08 »
NX na polskiej stronie już reklamowany jest jako "Finall Edition", to typowe czy ten refresh będzie sprzedawany jako nowa generacja?

Jak wchodził facelift obecnego Yarisa to też była wersja "Final Edition" a potem poliftowa "Premiere Edition" xd
Dział marketingu by nie przepuścił okazji na wydanie edycji specjalnej xd

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl