Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226907 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1905 dnia: 26 Sierpnia 2026, 11:14:41 »
Ja nie. Po to mam Assistance żeby w razie czego dzwonić
Różne są teorie. Oczywiście przy małej dziurce to wystarczy nawet dopompować na stacji i jakoś się dojedzie. Ja jednak wolę mieć możliwość samodzielnej wymiany koła i kontynuacji podróży, bez czekania godzinami na jakims zadoopiu aż przyjedzie assistance. Zwłaszcza jak uszkodzenie jest większe i tak czy inaczej auto wyląduje na lawecie. A jak to się zdarzy w jakiejs Austrii gdzie w weekend nikt nie pracuje to mamy przerwę dwa dni. Oczywiście wiem, że to trzeba miec ogromnego pecha ale koszt zestawu dojazdówka + klucz i podnośnik (ok 800 stów poza ASO) to jednorazowe ubezpieczenie na cały okres eksploatacji. Wkurzają mnie na maksa te oszczędności producentów ostatnio. W Rav4 to jeszcze jest miejsce nawet na pełne kolo ale w CHR to już trzeba wymienić połowę elementów bagaznika żeby dojazdówkę włożyć.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #1906 dnia: 26 Sierpnia 2026, 11:45:37 »
Różne są teorie. Oczywiście przy małej dziurce to wystarczy nawet dopompować na stacji i jakoś się dojedzie. Ja jednak wolę mieć możliwość samodzielnej wymiany koła i kontynuacji podróży, bez czekania godzinami na jakims zadoopiu aż przyjedzie assistance. Zwłaszcza jak uszkodzenie jest większe i tak czy inaczej auto wyląduje na lawecie. A jak to się zdarzy w jakiejs Austrii gdzie w weekend nikt nie pracuje to mamy przerwę dwa dni. Oczywiście wiem, że to trzeba miec ogromnego pecha ale koszt zestawu dojazdówka + klucz i podnośnik (ok 800 stów poza ASO) to jednorazowe ubezpieczenie na cały okres eksploatacji. Wkurzają mnie na maksa te oszczędności producentów ostatnio. W Rav4 to jeszcze jest miejsce nawet na pełne kolo ale w CHR to już trzeba wymienić połowę elementów bagaznika żeby dojazdówkę włożyć.
Totalna zgoda, też nie chcę polegać na assistance w odległych miejscach jak nawet Bieszczady i dlatego wrzuciłem sobie całe koło z drugiego kompletu pod podłogę, polecam.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1907 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:08:27 »

Two przykład w Austrii jest trochę mylący. ADAC w Austrii jest 24/7 i działają mega prężnie + w europie jest Toyota Assistance wiec szczerze nie martwiłbym się o takie rzeczy :)

Edit1: jest jeszcze opcja run-flat ale osobiście nie polecam. Mialem taki komplet na dwóch autach (duży i mały).
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2026, 12:10:22 wysłana przez thebabayaha »

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #1908 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:14:11 »

... Oczywiście wiem, że to trzeba miec ogromnego pecha ale koszt zestawu dojazdówka + klucz i podnośnik (ok 800 stów poza ASO) to jednorazowe ubezpieczenie na cały okres eksploatacji.

Albo kupujesz obrysowana oryginalną felgę z oponą za grosze (czyt. 100-150), ewentualnie uzupelniasz pastą aluminiową, podmalujesz punktowo zeby wyglądala "ladniej" i w razie W jedzies dalej.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1909 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:18:30 »
wrzuciłem sobie całe koło z drugiego kompletu pod podłogę, polecam
A to się zmieści pod podłogę bagażnika phev 2026?

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1910 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:22:24 »

... Oczywiście wiem, że to trzeba miec ogromnego pecha ale koszt zestawu dojazdówka + klucz i podnośnik (ok 800 stów poza ASO) to jednorazowe ubezpieczenie na cały okres eksploatacji.

Albo kupujesz obrysowana oryginalną felgę z oponą za grosze (czyt. 100-150), ewentualnie uzupelniasz pastą aluminiową, podmalujesz punktowo zeby wyglądala "ladniej" i w razie W jedzies dalej.

Mozna kupić felgę z opona do Rav4 20 cali za grosze? Pomijając druciarstwo takiego podejścia i potensjalne spotkanie z Policja, to kolo bezpieczne nie będzie :)

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1911 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:23:35 »

Sprawdzę zaraz, ale podłoga w phev jest taka wybrzuszona - pewnie od baterii lub innego phev ustrojstwa.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1912 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:31:37 »

Mozna kupić felgę z opona do Rav4 20 cali za grosze? Pomijając druciarstwo takiego podejścia i potensjalne spotkanie z Policja, to kolo bezpieczne nie będzie :)
Jeżeli rozmiar (zwykłego koła) jest zgodny z fabrycznym bądź mieści się w dopuszczalnych odchyłkach to nie jest druciarstwo. Nadto koło dojazdowe nawet tego warunku spełniać nie musi.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #1913 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:40:07 »
Cześć,
podbiję jeszcze raz temat bonu obniżającego cenę zamawianej toyoty o 1000zł. Może komuś się przyda.

Dostałem taki bon, jako ambasador marki i chętnie prześlę komuś (gdyż sam i nikt z mojej rodziny nie planuje zamówienia nowej toyoty w najbliższym czasie). Bon obniża cenę zamawianej toyoty o dodatkowe 1000zł - ale pod warunkiem złożenia zamówienia w okresie ważności tego bonu - czyli od 29.07.2026 r. do 27.10.2026 r.

Jeśli ktoś z forum lub znajomych planuje takie zamówienie lub już złożył to zapraszam do napisania na priv - prześlę kod bonu do podania dilerowi.

Pozdrowienia

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1914 dnia: 26 Sierpnia 2026, 12:41:09 »
Koło dojazdowe homologowane to wyjątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1915 dnia: 26 Sierpnia 2026, 13:37:03 »
Two przykład w Austrii jest trochę mylący. ADAC w Austrii jest 24/7 i działają mega prężnie + w europie jest Toyota Assistance wiec szczerze nie martwiłbym się o takie rzeczy
Może. Kumplowi kiedyś padła Astra w sobotę w Austrii. Assistance powiedział, że mogą go odholować do nablizeszego serwisu ktory otworzy się w poniedziałek. Do tego czasu mają hotel. Inny po awarii w czasie jazdy na narty (też w sobotę) dostał zastępcze. Przepakowywanie, potem jeżdżenie po swoje po naprawie itp. Nie zamierzam nikogo przekonywać ale uważam że zabezpieczenie sie niskim kosztem jest bardzo dobre. Ja już jedną śrubkę z zimowych wyjąłem. W C-HR praktycznie z nowej opony też. W obydwu przypadkach oczywiście obyło sie bez assistance czy wymiany na drodze. Wystarczyło dopompować ale jakby jednak śrubka wyleciała....   Jak kto woli :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #1916 dnia: 26 Sierpnia 2026, 13:46:27 »

Nie mówię o uszkodzeniu dyskwalifikującym felge ale o powierzchniowym obrysowaniu lakieru wiec "druciarstwo" to nie jest.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1917 dnia: 26 Sierpnia 2026, 14:01:00 »

Sprawdzę zaraz, ale podłoga w phev jest taka wybrzuszona - pewnie od baterii lub innego phev ustrojstwa.

Heniu,
Myślę że pełnowymiarowe koło da radę ;)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1918 dnia: 26 Sierpnia 2026, 14:46:24 »
Heniu,
Myślę że pełnowymiarowe koło da radę
Dzięki, że Ci się chciało!!

Offline Adi_pl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: SS3
« Odpowiedź #1919 dnia: 26 Sierpnia 2026, 14:47:17 »
Jak ktoś ma jeszcze bon zniżkowy na RAV4 ot ja poproszę;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl