Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 226888 razy)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1950 dnia: 26 Sierpnia 2026, 23:06:29 »
Wymyśliłem sobie "składane" koła zimowe:
Chciałem kupić opony samemu, a felgi, czujniki i montaż, wyważanie i kodowanie zlecić ASO.

Wolałbym Nokiany Snowproof 3P bo mają mniejsze opory toczenia przy lepszej przyczepności (BAB) w stosunku do fabrycznie proponowanych zestawów kół zimowych z zamontowanymi oponami Yokohama (CBB)

Serwis wycenił taką usługę z materiałami na 7658 zł brutto...
Opony Nokian np w Sklepienao to 3436 zł

Czyli komplet wyjdzie 11094 zł - trochę mi mina zrzedła :(
Chyba pierwszy raz w życiu nie kupię całych kół, tylko będę przekładać opony 2 x w roku
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2026, 23:08:58 wysłana przez Henio »

Offline witekkw

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1951 dnia: 26 Sierpnia 2026, 23:49:01 »
bierzcie takie szkło, które nie będzie łapać śladów palców... w poprzedniej RAVce mieliśmy naklejoną folię i świetnie się sprawdzała... teraz też jesteśmy umówieni na oklejanie...

Mam pytanie czy ktoś z kolegów oklejał samochód mam zamiar okleić przód maskę i piano black na błotnikach i progach. Jaki to mógłby być koszt ??

Offline rrobertn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1952 dnia: 26 Sierpnia 2026, 23:57:47 »
bierzcie takie szkło, które nie będzie łapać śladów palców... w poprzedniej RAVce mieliśmy naklejoną folię i świetnie się sprawdzała... teraz też jesteśmy umówieni na oklejanie...

Mam pytanie czy ktoś z kolegów oklejał samochód mam zamiar okleić przód maskę i piano black na błotnikach i progach. Jaki to mógłby być koszt ??
Przedwczoraj dowiedziałem się od koleżanki, że podobno mam zepsuty samochód, bo tak jej znajoma powiedziała, bo kupiłem i już nie jeżdżę, a ja tylko oddałem do oklejenia w tamten wtorek, jutro odbieram.

pozdrawiam Robert
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2026, 00:19:44 wysłana przez rrobertn »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1953 dnia: 27 Sierpnia 2026, 05:51:56 »
Jeszcze konserwację podwozia machnij do kompletu (oczywiście profesjonalnie) - też coś koło tego i będzie można jeździć :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1954 dnia: 27 Sierpnia 2026, 06:47:25 »
Wolałbym Nokiany Snowproof 3P bo mają mniejsze opory toczenia przy lepszej przyczepności (BAB) w stosunku do fabrycznie proponowanych zestawów kół zimowych z zamontowanymi oponami Yokohama (CBB)
Potraktuj te opisy z przymrużeniem oka a tak właściwie możesz na nie nie zwracać uwagi  :laugh: Przy Nokianach sprawdź jedynie gdzie były wyprodukowane. Musi być Finlandia.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1955 dnia: 27 Sierpnia 2026, 07:45:35 »
Potraktuj te opisy z przymrużeniem oka a tak właściwie możesz na nie nie zwracać uwagi  :laugh: Przy Nokianach sprawdź jedynie gdzie były wyprodukowane. Musi być Finlandia.
Eee, no nie..
Nie bądźmy takimi negacjonistami ;)
Ja tam wierzę w te testy i mogę potwierdzić z autopsji.
Spalanie na spokojnych trasach zamiast 3,5 l/100km może wynieść nawet 2,9.
Zauważyłem to zaraz po przesiadce z oporów B na klasę A.
Zrobiłem sobie zrzuta zaraz po wymianie.
Mnie to robi fan :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1956 dnia: 27 Sierpnia 2026, 08:13:41 »
Spalanie na spokojnych trasach zamiast 3,5 l/100km może wynieść nawet 2,9.
Zauważyłem to zaraz po przesiadce z oporów B na klasę A.
Zrobiłem sobie zrzuta zaraz po wymianie.
Mnie to robi fan
Niestety takie różnice mnie nie przekonują bo sam wszystko dokładnie sprawdzam/łem do tego stopnia że kiedyś woziłem wagę w bagażniku żeby na szybko sprawdzać masę opony zużytej vs nowej albo masy samych felg. U Ciebie mogło zaistnieć kilka czynników jednocześnie zaczynając od warunków drogowych typu kierunek wiatru po różnice w masie opony a nawet różnice w rozmiarach chociaż były takie same.

Poniżej fotka Pirelli vs Goodyear. Ten sam rozmiar a jedna opona 7mm niższa więc bardzo dużo i różnica w masie ponad 1kg. Rozmiar z tego co pamiętam to 16ki.

« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2026, 08:19:17 wysłana przez ledziu »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1957 dnia: 27 Sierpnia 2026, 08:25:54 »
Chyba pierwszy raz w życiu nie kupię całych kół, tylko będę przekładać opony 2 x w roku
A kto Ci każe kupować felgi w ASO? Jest kilka sklepów internetowych z dziesiątkami modeli w zdecydowanie niższych cenach...
A czujniki kupiłbym i zaprogramował u ogarniętegp wulkanizatora, u którego montowałbym koła.
To rozwiązanie oprócz $ ma jeszcze taką zaletę, że sam zdecydujesz o rozmiarze opon (i felg), gdybyś np. chciał opony o wyższym profilu, bo ASO sprzeda Ci tylko ten rozmiar, który masz wklejony na słupku.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2026, 08:36:08 wysłana przez Jacek_63 »

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1958 dnia: 27 Sierpnia 2026, 08:39:25 »
ja skorzystałem z promocji przy zakupie samochodu i koplet kół zimowych z przechowaniem za, z tego co pamiętam, 9600 zł. Zadecydowała wygoda. Nie muszę nic kombinować, dopasowywać itp. Samodzielnie, nie ogarnąłbym tego taniej, co potwierdził Henio.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1959 dnia: 27 Sierpnia 2026, 09:21:26 »
Niestety takie różnice mnie nie przekonują
Czyli negacjonista..  :) ;)
OK..

Te wyniki są powtarzalne. Mnie spadek spalania o 17% robi "miły dzień" :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1960 dnia: 27 Sierpnia 2026, 10:10:23 »
Te wyniki są powtarzalne. Mnie spadek spalania o 17% robi "miły dzień"
Spoko, chodziło mi o etykiety  :grin: Ty sobie przypisałeś to etykiecie a prawda może być całkowicie gdzie indziej i pewnie tak jest.

Jest kilka sklepów internetowych z dziesiątkami modeli w zdecydowanie niższych cenach...
A czujniki kupiłbym i zaprogramował u ogarniętegp wulkanizatora, u którego montowałbym koła.
To rozwiązanie oprócz $ ma jeszcze taką zaletę, że sam zdecydujesz o rozmiarze opon (i felg), gdybyś np. chciał opony o wyższym profilu, bo ASO sprzeda Ci tylko ten rozmiar, który masz wklejony na słupku.
Dokładnie tak. I jeszcze rozumiem jak ASO oferowałoby by coś z górnej półki a tak mamy najtańszy produkt z właściwą dla siebie jakością z kapselkiem Toyota.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1961 dnia: 27 Sierpnia 2026, 10:12:22 »
A kto Ci każe kupować felgi w ASO? Jest kilka sklepów internetowych z dziesiątkami modeli w zdecydowanie niższych cenach...
Jedyne co bym kupił w ASO to czujniki TPMS.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1962 dnia: 27 Sierpnia 2026, 11:28:16 »
Ma być zmiana na MY2027,
Cytuj (zaznaczone)
??  Driving modes for the 2026 model

・NORMAL・SPORT・TRAIL・SNOW

??  (Improved model) Driving modes for the 2027 model

・NORMAL・SPORT・SNOW・[NEW] MUD&SAND・[NEW] ROCK & DIRT

HEV od Listopada, PHEV od Stycznia
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1963 dnia: 27 Sierpnia 2026, 11:57:32 »
Ma być zmiana na MY2027,
Cytuj (zaznaczone)
??  Driving modes for the 2026 model

・NORMAL・SPORT・TRAIL・SNOW

??  (Improved model) Driving modes for the 2027 model

・NORMAL・SPORT・SNOW・[NEW] MUD&SAND・[NEW] ROCK & DIRT

HEV od Listopada, PHEV od Stycznia

oho
to teraz jak to upchnac w ten maly przycisk
chyba, ze pojda trendem z zegarów - wsp.uż.en.elek

2026-toyota-rav4-limited-390-68f0e6f3ad1af" border="0

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1964 dnia: 27 Sierpnia 2026, 16:19:51 »
Jak ostatecznie zadecydowaliście lub planujecie wybrać koła na zimę - czy dla świętego spokoju dla wersji z  20 calowymi kołami pozostawicie 20 calowe na zimę czy zmieniacie na 18-tki, ewentualnie czy obecnie handlowcy proponują mniejsze felgi?
A co do tych zmian na rok modelowy 2027 - czy tak wielka zmiana trybów jazdy -to jedyna zmiana?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl