Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 243180 razy)

Chicen, Colin, dzejdzej007 i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2190 dnia: 13 Września 2026, 20:15:19 »

O tym mówię. U mnie działa.

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2191 dnia: 13 Września 2026, 20:30:30 »
Witam. Ciekawy jestem, czy ktoś się już bawił w nowej Rav4 ustawieniami "AndroidAuto" i głosowym odbieraniem powiadomień... Mianowicie, jak mam smartfon sparowany z android auto, to głosowo nie mogę odpowiadać na sms i głosowo wybierać użytkownika, do którego mam chęć zadzwonić. Jedyny pożytek z tego jest taki, że mogę wyświetlać na ekranie Yanosika czy Automapę.pl
Niestety nie da się włączyć równocześnie AA i Bluetooth
Natomiast jak sparuję smartfona przez Bluetooth to wybieranie głosowe wszystkich funkcji pięknie mi działa... a nie mam zewnętrznych nawigacji
Co do fabrycznej nawigacji - to odnoszę, wrażenie, że "nie widzi" wielu lokalizacji i przez to jest mocno średnia...
Nie wiem, czy jest to jakaś "choroba wieku dziecięcego" , czy ten typ tak będzie miał...

Kolejna sprawa to spalanie po przejechaniu prawie 2 tys km - jednym słowem bajeczne
(wersja 4x4)
- na ekspresówce przy normalnej jeździe na tempomacie do 125 km - do 6 l
- po mieście - do 5,5 l?  (jak auto jest rozgrzane wcześniejszą jazdą) przy spokojnej jeździe nawet poniżej 4,5
- autostrada - 135 na tempomacie (plus sportowe akcenty do 150 k/h) do 7 l
Można powiedzieć, że mniej pali jak przedliftingowa Corolla z 1.8

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2192 dnia: 13 Września 2026, 22:00:30 »
Dzisiaj demontowałem tę gaśnicę z przodu - kto to wymyślił niech go .... Musiałem zdemontować dwie plastikowe maskownice bo są śruby od tyłu i nie da się tylko wykręcić. No i zostają 2 dziury.
Znam ten ból. Zrobiłem dokładnie to samo. Montują to w Mszczonowie. W każdym aucie tak….
A jak to odkręcić? Mam jakieś śrubki imbusowe, ale się nie wykręcają tylko kręcą w kółko. A te osłony to jak zdejmowaliście? Jest do tego jakiś filmik? Nie znalazłem..

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2193 dnia: 13 Września 2026, 22:16:29 »
Dzisiaj demontowałem tę gaśnicę z przodu - kto to wymyślił niech go .... Musiałem zdemontować dwie plastikowe maskownice bo są śruby od tyłu i nie da się tylko wykręcić. No i zostają 2 dziury.
Znam ten ból. Zrobiłem dokładnie to samo. Montują to w Mszczonowie. W każdym aucie tak….
A jak to odkręcić? Mam jakieś śrubki imbusowe, ale się nie wykręcają tylko kręcą w kółko. A te osłony to jak zdejmowaliście? Jest do tego jakiś filmik? Nie znalazłem..
Musisz zdjąc ten plastik. Od środka są nakrętki.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #2194 dnia: 13 Września 2026, 23:15:35 »
jeśli jest zabezpieczenie BLE to telefon uruchomi auto, ale bez tzw. pestki nie pojedzie... czyli kluczyk nie musi być, ale brelok BLE musi... więc odpuściłam kluczyk cyfrowy...
Jak masz BLE w telefonie to nie musi być breloka.
nie mam - miałam problem ze sparowaniem telefonu więc odpuściłam... a sam cyfrowy kluczyk nie rozwiązuje sprawy bo pastylka musi być...

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2195 dnia: 14 Września 2026, 06:25:37 »
Musisz zdjąc ten plastik. Od środka są nakrętki.
Domyśliłem się, ale nie wiem jak - nie chcę połamać tych osłon.
W głębi jest plastikowa śrubka trzymająca plastik, do którego przykręcono gaśnicę. Jak się odkręci, to ten boczek robi się luźny, ale i tak go coś trzyma. Ten plastik z progu też zdjąć?
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2026, 06:27:08 wysłana przez Henio »

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 - 2026
« Odpowiedź #2196 dnia: 14 Września 2026, 07:26:00 »
Tak nawet nie musisz caly tylko lekko po prawej blisko tego którego odkręciłeś. Pociągnij lekko do siebie - siedza na zatrzaskach. A ten plastik co jest gasnica caly zdejmij i odkrec

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #2197 dnia: 14 Września 2026, 08:23:17 »
Ale META BLE i Q-SAFE ID CAN to są dwa różne zabezpieczenia. Do BLE jest pastylka, ewentualnie aplikacja BLE42 AUTO (nie używam), do Q-SAFE również jest pastylka, ale i ją można zastąpić aplikacją w telefonie (używam).
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2026, 08:28:51 wysłana przez Pablowski »

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2198 dnia: 14 Września 2026, 12:47:30 »
Witam. Ciekawy jestem, czy ktoś się już bawił w nowej Rav4 ustawieniami "AndroidAuto" i głosowym odbieraniem powiadomień...

Przytrzymaj dłużej przycisk wybierania głosowego przy kierownicy - włączy się wtedy asystent Google

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #2199 dnia: 14 Września 2026, 12:56:17 »
Przytrzymaj dłużej przycisk wybierania głosowego przy kierownicy - włączy się wtedy asystent Google
Jest ustawienie wybudzenia głosowego. Jak jest aktywne to domyślnie reaguje na słowa "hej google". I dalej już można gadać....

Offline Adi_pl

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: SS3
« Odpowiedź #2200 dnia: 14 Września 2026, 13:41:48 »
Ale META BLE i Q-SAFE ID CAN to są dwa różne zabezpieczenia. Do BLE jest pastylka, ewentualnie aplikacja BLE42 AUTO (nie używam), do Q-SAFE również jest pastylka, ale i ją można zastąpić aplikacją w telefonie (używam).

Który typ alarmu wybrać? To montują w Mszczonowie czy u dealera?
Przy zakupie była mowa ze są dwa do wyboru, ale że można zdecydować później. Teoretycznie auto od wczoraj w Mszczonowie(info od dealera).

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2201 dnia: 14 Września 2026, 17:33:06 »
Tak nawet nie musisz caly tylko lekko po prawej blisko tego którego odkręciłeś. Pociągnij lekko do siebie - siedza na zatrzaskach. A ten plastik co jest gasnica caly zdejmij i odkrec
Dzięki.
Nawet udało mi się niczego nie urwać :)
No fakt, dziury zostają, ale ich nie widać, bo tam ciemno :)

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2202 dnia: 14 Września 2026, 17:38:57 »

Przy zakupie była mowa ze są dwa do wyboru, ale że można zdecydować później. Teoretycznie auto od wczoraj w Mszczonowie(info od dealera).
Do wyboru BYŁY: BLE Metasystem i Vodafone.
Z Vodafone się wycofano, bo ma w zestawie m.in. syrenę, a auto ma w tej edycji wbudowany autoalarm, więc by się dublowały. Obecnie znane mi serwisy oferują tylko BLE.
BLE montują u dealera, przynajmniej tak było u mnie.
A, np. pakiet Protection przyjechał z Mszczonowa (słaba ta listewka na zderzak..)

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2203 dnia: 14 Września 2026, 17:39:49 »

Wersja Executive najprawdopodobniej posiada fabryczny alarm.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2204 dnia: 14 Września 2026, 17:47:26 »
W tej toyotowskiej nawigacji najbardziej wnerwia mnie sztuczna inteligencja.
Jak przestawić jej głos na męski, to gada z dziwnym akcentem:
"Skręć w LJewo".
Nie wspomnę o braku poprawności gramatycznej i innych kwiatków..
Googlowska nawigacja znacznie lepiej sobie z tym radzi.
(Słynnego Hołka nie wspomnę! To klasa sama w sobie!)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl