Autor Wątek: Czujnik pozoomu płynu w spryskiwaczach.  (Przeczytany 4522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Czujnik pozoomu płynu w spryskiwaczach.
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Lutego 2026, 09:55:45 »
Jesli z użyciem kamery cofania nie potrafisz zaparkować to może prawo jazdy oddaj?

Jak sie nie ma co napisac to sie ssie teze z palca i uderza ad personam... Brawo Ty.

Czujnika poziomu płynu spryskiwaczy nie mam, ABS nie pamiętam kiedy ostatni raz mi sie załączył. O czym tam jeszcze pisałeś? Klimatyzacja jak najbardziej przydatna ale jakiś asystent parkowania to... Tu się powstrzymam od pisania dla kogo.

Alez nie powstzymuj sie...

Zwracam tylko uwage na fakt, ze umknela Ci podstawowa informacja.

O ile Corolle bez asystenta czy czujnika poziomu plynu sa tansze od tych, ktore to na wyposazeniu maja?

Z tymi dodatkami sa potencjaknie wygodniejsze do posiadania dla ogolo posiadaczy czy mniej wygodne?
Pozdro!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Lutego 2026, 10:15:00 »
Ceny mnie nie interesują, wymienione przeze Ciebie gadżety również wiec nie mam zdania w tej kwestii. Zapytałem tylko po co asystent parkowania i teraz już wiem, że nie do parkowania tylko "odparkowania".

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Lutego 2026, 12:47:32 »
Z tymi dodatkami sa potencjaknie wygodniejsze do posiadania dla ogolo posiadaczy czy mniej wygodne?
No są wygodniejsze ale może warto zadać pytanie o ogłupienie.
I pomijając drobne udogodnienia typu rezerwa spryskiwaczy tak naprawdę natłok 'udogodnień" ogłupia masę którą łatwiej jest sterować. Widać to idealnie po pokoleniu "A". Potem wystarczy reklama odbijającą ważność kolejnego bajeru i masa idzie jak w dym   :-)

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2026, 13:13:58 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Lutego 2026, 13:00:54 »
Dałbym lajka gdyby była taka możliwość.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Lutego 2026, 17:44:46 »
Teoria że wygoda i udogodnienia technologiczne ogłupiają społeczeństwo jest takim boomer fever dream że głowa boli. Może bym w nią uwierzył gdybym regularnie nie pomagał osobom 50+ z sprawami online które sprowadzają się do czytania co jest wyświetlone na ekranie i wykonania zadanej czynności.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Lutego 2026, 18:59:59 »
Nie każda osoba 50+ jest upośledzona technicznie.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Lutego 2026, 20:43:17 »
Oczywiście, tak jak nie każdy przedstawiciel Z i Alpha to nieporadny ziemniak który ma zakres skupienia uwagi na poziomie 50 sekund. Każde narzędzie źle wykorzystane może przynieść niepożądane efekty.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Lutego 2026, 09:34:38 »
Nie rozumiem, że dorośli ludzie nie pomyślą o tym że czujnik parkowania nie pozwoli przejechać dziecka które jest zbyt niskie aby je zobaczyć w lusterku i ubrane zbyt podobnie do otoczenia aby kamerka wyraźnie wyświetliła na ekranie.
Pomijając fakt że kamerka czasem jest zalodzona, zabrudzona, albo są na niej krople wody i widać niewiele / prawie nic.
Do tego każdy z tych dorosłych ludzi myśli że jest Terminatorem z nieskończonym źródłem zasilania MOCĄ która nie pozwoli mu nigdy się pomylić, być rozproszonym, zdekoncentrowanym, zdenerwowanym, zamyślonym.

Takie drobiazgi jak czujniki parkowania to powinny być montowane w każdym nowym samochodzie obligatoryjnie, dla producenta koszt żaden a dla ogółu społeczeństwa korzyści niewymierne. Bo nie ma ludzi nieomylnych, czujniki z odpowiedzialności nie zwalniają i też mogą nie zadziałać, ale to dodatkowe niezbędne zabezpieczenie pieszych, dzieci, no i oczywiście samochodu własnego oraz tych obok jak i znaków drogowych i innych rzeczy w które można "przywalić na parkingu".

A jak słyszę że ktoś podważa wynalazem ABSu, bo nie pamięta kiedy mu się włączył, to krew się we mnie gotuje. Bo wystarczy że włączy się RAZ aby dowieść swojej potrzeby.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Lutego 2026, 09:37:40 »
Mam podobne zdanie, wiem że nowe auto na taxi to finansowo słaby pomysł, aż do momentu kiedy TSS 4.0 zatrzyma się bo świr z nielegalną hulajnogą elektryczną wbije się na przejście z prędkością 30km/h bez patrzenia. Jeden moment i całe auto właśnie się spłaciło zaoszczędzonymi nerwami i brakiem szarpania się po sądach.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Lutego 2026, 10:03:29 »
Mam podobne zdanie, wiem że nowe auto na taxi to finansowo słaby pomysł, aż do momentu kiedy TSS 4.0 zatrzyma się bo świr z nielegalną hulajnogą elektryczną wbije się na przejście z prędkością 30km/h bez patrzenia. Jeden moment i całe auto właśnie się spłaciło zaoszczędzonymi nerwami i brakiem szarpania się po sądach.
Miałem z moją lepszą połówką ogromną dyskusję w tym temacie, bo kupując obecne auto zapłaciłem więcej niż było to w zamierzeniu. Auto nie jest co prawda taxi i służy po prostu rodzinie, ale zwyczajnie uznałem że czasy się nieco zmieniły, świrów nie brakuje, a samochód powinien zadziałać tak aby w razie potrzeby uprzedzić kierowcę sygnałem lub działaniem. Co prawda to TSS 3.0 ale też powinien dać radę w razie potrzeby.

Wiem że producenci aut płaczą że im marże spadają ale taki TSS produkujesz RAZ a sprzedawany powinien być z każdym nowym samochodem, bo koszt jednostkowy wbrew pozorom w produkcji masowej jest PRAWIE ŻADEN wobec kosztów wypłat rent, ubezpieczeń, napraw i złomowania których prawdopodobnie można by uniknąć, lub które można NA PEWNO ograniczyć w taki prosty sposób. I nie, to nie doprowadzi do złych nawyków prowadzenia, bo to cały czas nie jest asystent jazdy autonomicznej tylko system bezpieczeństwa.
A co więcej, uważam że fatyga z wyłączeniem tych systemów powinna być tak dotkliwa, aby nikomu nie przychodziło do głowy bezmyślnie je wyłączać. Owszem ich wyłączenie powinno być możliwe, ale na tyle skomplikowane aby nikomu nie przychodziło do głowy to robić. No i wypadek z wyłączonym asystentem powinien być traktowany jak wypadek po pijaku jeśli to był foch kierowcy - co innego gdy awaria.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Czujnik pozoomu płynu w spryskiwaczach.
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Lutego 2026, 10:18:56 »
System powinien być jeden, dopracowany i sprzedawany w każdym aucie każdego producenta, wtedy by można było powiedzieć że jest tani, ale oczywiście VW, Renault, Toyota czy BMW muszą robić każdy swój system i płakać że drogo.
Ostatnio jakiś tam prezes czegoś od Stelantis płakał że kamera do radaru tak dużo kosztuje, no nie wiem, na olx kosztuje mniej niż 100 euro, można było zrobić ją kompatybilną z wszelkimi autami i klient kupował by kamerę osobno, zostawała by z nim przy zmianie auta i już mamy problem rozwiązany. Ale gdzie to tak, przecież trzeba aktualizacje oprogramowania sprzedawać jako kompletnie nowe funkcje niedostępne dla starszych roczników.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Lutego 2026, 10:50:49 »
No są wygodniejsze ale może warto zadać pytanie o ogłupienie.
I pomijając drobne udogodnienia typu rezerwa spryskiwaczy tak naprawdę natłok 'udogodnień" ogłupia masę którą łatwiej jest sterować. Widać to idealnie po pokoleniu "A". Potem wystarczy reklama odbijającą ważność kolejnego bajeru i masa idzie jak w dym   :-)

Zgodnie z tą logiką namniej udogodnień mielismy w w jakiniach...

Zatem mowisz, ze teraz głupią tłuszczą co ma udogodnienia łatwiej sterować niż np. w średniowieczu - kiedy nie było kilatyzacji, lodówek z wyświetlaczem, wody z ogórkiem, ciepłych skarpet, robotów kuchennych, dojarek do krów, maszyn do chleba, itd... itd...

Polemizowałbym jednak z tym ogłupianiem...
Pozdro!

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Lutego 2026, 11:11:02 »
Ostatnio jakiś tam prezes czegoś od Stelantis płakał że kamera do radaru tak dużo kosztuje
Leją krokodyle łzy. Koszt wypadku śmiertelnego w PL szacowany jest "w pieniądzu" na około 2,5mln zł (to średnia wartość).
Przy prawie 2000 ofiar w roku 2024 mamy 2000 x 2,5mln = 5 MLD zł.
Sprzedaż roczna nowych samochodów na poziomie 600 tys, przy cenie średniej nowego samochodu około 150 tys zł, daje 90 mld zł.
Samochód z jego systemami jeździ ponad 10 lat, często 15-20.

Nie chce mi się wierzyć, że przy wolumenie kosztów społecznych samych wypadków śmiertelnych na poziomie 6% wartości BRUTTO sprzedaży jest jakiś problem z przeliczeniem że to się wszystkim zwyczajnie OPŁACA.
Pomijam koszt wypadków które kończą się rehabilitacją, kalectwem, szpitalem, itp - a on jest z tego co pamiętam 2x wyższy, co daje razem wolumen ponad 15% wartości brutto nowych sprzedawanych w PL samochodów osobowych.
Ciężarówki pomijam bo one są standardowo wyposażane w takie systemy, to już producenci zrozumieli.

Warunkiem powinno być, że ubezpieczenie AC i OC na auto bez systemów bezpieczeństwa powinno być droższe. A zniżka za te systemy powinna nie obowiązywać gdy Jasio uzna że mu to niepotrzebne i powyłącza "bo tak".
No wszystkie NOWE samochody powinny to mieć zamontowane fabrycznie, z certyfikacją niezależnego instytutu - że na pewno działa, a nie że to jakaś "atrapa".

Nie napiszę brzydko gdzie się niektórym "prezesom" poprzewracało, ale to naprawdę chore aby ogon próbował merdać psem..
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2026, 11:12:56 wysłana przez p50waw »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Lutego 2026, 13:04:12 »
Mojej wypowiedzi odnośnie ABS kolega nie zrozumiał. ABS mi się nie załącza bo nie doprowadzam do takich sytuacji aby musiał się załączać. Skanuję otoczenie niczym Terminator, wyprzedzam poczynania innych uczestników ruchu, w szczególności pieszych ale kiedy jestem zmęczony odpoczywam, nie jeżdżę. Czas reakcji złożonej zmierzony podczas badań psychotechnicznych mam niewiele dłuższy niż limit kierowcy wyścigowego a dużo poniżej przeciętnego kierowcy. Mam hobby (kilka), które wymagają ode mnie dużej koncentracji, koordynacji ruchowej, szybkiego przetwarzania danych przez mózg i szybkiego podejmowania decyzji. Jestem Terminatorem. 50+ ale Terminatorem Tak z ciekawości zapytam czy kolega wie jaka jest największa zaleta systemu ABS?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2026, 13:05:46 wysłana przez przmor »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Lutego 2026, 14:42:42 »
ABS mi się nie załącza bo nie doprowadzam do takich sytuacji aby musiał się załączać.
Czy już wydłubałeś poduszki powietrzne ?
Skanuję otoczenie niczym Terminator, wyprzedzam poczynania innych uczestników ruchu, w szczególności pieszych ale kiedy jestem zmęczony odpoczywam, nie jeżdżę.
Na reakcję przed hulajnogą na pasach masz jakieś co najwyżej 0.05s na kompletną reakcję z heblem hamulca w podłodze aby przy 30km/h wyhamować na czas. POWODZENIA !
Czas reakcji złożonej zmierzony podczas badań psychotechnicznych mam niewiele dłuższy niż limit kierowcy wyścigowego a dużo poniżej przeciętnego kierowcy.
To nic nie znaczy, patrz wyżej - 0.05s to czas w którym sygnał dojdzie do ośrodka przetwarzania i być może zacznie z niego wychodzić, ale noga jeszcze nie wdepnie hamulca. Biologia Cię rozkłada, chyba że jesteś hybrydowo sprzężonym mózgiem samochodu, ale do tego brakuje nam jeszcze kilku lat, to nie są "duchy miejskiej dziczy".

Zatem nie polemizuj proszę z rzeczami oczywistymi, i o ile jeszcze można by uznać wskaźnik poziomu płynu wycieraczek za "przydatny gadżet" - chociaż jak jeździsz po świecie to wiesz że w DE brak płynu może się skończyć niemiło na autostradzie - to przy obecnym nasyceniu ruchem, gęstości zabudowy, świrach na hulajnogach i niestety również za kierownicami czasami też - systemy bezpieczeństwa są potrzebne i naprawdę ratują zdrowie, życie i mienie. Nie zawsze, to fakt, ale lepiej często niż wcale.

ABS mi się ostatnio włączył gdy miałem hebel na przejściu dla pieszych, bo jakiś wariat na motorowerze udającym rower i służącym do przewozu żarcia leniuchom które sił nie mają ruszyć 4 liter do knajpy wyjechał mi znienacka, TSS 3.0 był szybszy ode mnie a moja reakcja była bardzo szybka (na progu świadomości zdarzenia, bardziej zmiana światła niż kształt i obraz).
Wszystko zamknęło się w niecałych 3 metrach przy około 20km/h - jesteś lepszy ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl