Autor Wątek: Wymiana silnika 2ZR FAE - różnice w kodach  (Przeczytany 2310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso
Wymiana silnika 2ZR FAE - różnice w kodach
« dnia: 18 Stycznia 2026, 11:50:25 »
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy.
Od kilu miesięcy posiadam pierwszą Toyotę, konkretnie Verso 1,8l z 2014. Niestety naczytałem się bzdur o pancerności silnika 2zr i zbagatelizowałem 340kkm przebiegu oraz kilka objawów słabej kondycji silnika podczas oględzin przed zakupem. Po fakcie okazało się, że np. nierówna praca na jałowym, (nie zawsze jest nierówna, czasami - i tak było podczas oględzin - pracuje równiutko) nie jest kwestią wyczyszczenia przepustnicy... Kompresja do bani (8-13-8-9 bar), gładzie cylindrów wyślizgane jak klamka w spożywczaku, zawory wybarwione, wizualnie zmęczone życiem i przeraźliwy stuk tuż po wymianie oleju i płukance (obstawiam napinacz łańcucha). Zrobiony test na spaliny w układzie chłodzenia - brak oznak, a ponadto czasem słychać coś jakby przedmuchy między 3 i 4 garem (podejrzewam upg).
Co ciekawe od zalania nowego oleju wypił odrobinke i przestał. Poziom oleju trzyma się stabilnie i nic nie kopci. Spalanie porównywalne jak w mojej Mazdzie 3 bl 1,6b+lpg. Jeździ, nawet czasem da się wyprzedzić, ale czasem szarpie przy zmianie obciążenia, ma problemy  z odpalaniem w zimie a jak załaduje jakiś bagaż albo po prostu rodzinę to już nie jest taki... "dostatecznie żwawy".
Tak więc chce się zabrać za wymianę silnika. Przeglądam oferty używanych silników i mam pytania:
1. Czy są jakieś istotne różnice między silnikami o oznaczeniach A2ZR-T12U (mój) a np. A2ZR -E22U? Mowa o kodzie z białej naklejki w okolicach rozrządu. Wujek google mówi, że te oznaczenia różnią się w zależności od modelu samochodu - inne w verso, inne w corolli, avensisie etc. ale nie oznaczają istotnych różnic w samej konstrukcji silnika. Prawda to?
2. Czy ma to znaczenie, czy silnik w samochodzie-dawcy współpracował ze skrzynią manualną czy automatyczną? Wg googla otwory montażowe te same i nie ma to znaczenia.
3. Czy konieczny będzie całkowity demontaż kompresora? Z tego co wiem, to da się go gdzieś upchnąć bez rozpinania węży żeby wyjąć silnik, ale interesują mnie Wasze osobiste doświadczenia.
4. W nowszych silnikach widzę dodatkowy napinacz paska osprzętu, ale sam pasek wg katalogów ten sam. Nie ma się czym martwic, prawda?

Jakieś dodatkowe cenne uwagi?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.

P.S. Czy ma ktoś ochotę zobaczyć wnętrze cylindrów po 340kkm? :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wymiana silnika 2ZR FAE - różnice w kodach
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2026, 12:11:44 »
Od kilu miesięcy posiadam pierwszą Toyotę, konkretnie Verso 1,8l z 2014. Niestety naczytałem się bzdur o pancerności silnika 2zr i zbagatelizowałem 340kkm przebiegu oraz kilka objawów słabej kondycji silnika podczas oględzin przed zakupem.
Muszę Cię zmartwić ale na dzisiejsze czasy jest to pancerny silnik tylko jest problem z Twoim podejściem wyidealizowanego świata internetu. Kupujesz auto z małym silniczkiem, niedomagające (już podczas oględzin ) z dużym przebiegiem i potem się Dziwisz. Nie wiem czym Cię urzekł taki samochód podczas oględzin ale jak już pominiemy salonik Polska beźwypadek albo inne historie pochodzenia to osobiście nie kupiłbym nawet 2jz który szwankuje żeby potem nie pisać że jednak jest bzdurą jego pancerność.
Chyba że obniżka ceny zawiera ewentualne poważne naprawy tylko że wtedy nie pisze bzdur o bzdurach.

Czy ma ktoś ochotę zobaczyć wnętrze cylindrów po 340kkm?
Tylko po co jak tu nawet są tacy co zdjętego zderzaka do wymiany chł.klimy nie odróżniają od auta które zaliczyło spotkanie z TIRem.

Co do samego silnika to chcesz sam to robić ? Czy zlecasz warsztatowi ?

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2026, 07:26:27 »
Nie mam 15 lat i nie korzystam z internetu od wczoraj, to też nie moje pierwsze auto i podchodzę krytycznie do informacji przekazywanych przez sprzedających. Każdy zakup jest obarczony ryzykiem. Ja podjąłem nieco za wysokie. Mój błąd, już się przyznałem, a teraz chcę to ogarnąć i nie będę filozofować. Rozważałem zwrot na podstawie rękojmi, ale skalkulowałem że nie ma sensu i szkoda nerwów. Zamierzam zrobić to z pomocą brata, który już ma w tym pewne doświadczenia, podobnie jak w mechanice  ogólnie.

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2026, 08:08:16 »
No to jak? Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć?

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2026, 13:55:50 »
Mój silnik (A2ZR -T12U) ma pod napinaczem łańcucha rozrządu dwa czujniki - cisnienia oleju i położenia wału. Na zdjęciach silnika, który zamierzam kupić (A2ZR-E22U z avensisa) widzę jeszcze jeden. Czy ktoś sie orientuje co to za czujnik, a może jakiś element wykonawczy, np jakis zaworek oleju.. (?) i Czy jego niepodpięcie będzie jakims błędem?

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2026, 06:31:19 »
AI twierdzi, że to czujnik temperatury oleju, potrzebny w nowszych egzemplarzach do korygowania pracy modułu valvematic.

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2026, 09:37:54 »
Niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi z kołem zamachowym. Na fotce, którą zamieszczam niżej, widać na wale koło zębate, ale bez powierzchni ciernej, przykręcone na 8 śrub do wału. W moim silniku jest koło zamachowe  - z tego co widzę - zintegrowane z kołem zębatym i ma oczywiście powierzchnię cierną do współpracy z tarczą sprzęgła. Niestety katalog części nie daje żadnych informacji na ten temat - zespół sprzęgła zaczyna się od tarczy ciernej. Samo koło zębate (takie jak widać w ogłoszeniach silników używanych) nie jest pokazane w katalogu. Czy w tych silnikach są stosowane 2 różne sposoby mocowania koła zamachowego, czy na fotkach z ogłoszeń koło zamachowe jest po prostu zdjęte, a tarcza zębata przykręcona z powrotem na wał?

Offline pechoverso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2026, 09:38:50 »
Odpowiem sam sobie, może komuś się ta wiedza przyda. Na fotce widać tarczę flex plate do współpracy z automatem. Do manuala jest zwykłe koło zamachowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl