Autor Wątek: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.  (Przeczytany 9075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.
« dnia: 22 Stycznia 2026, 20:41:52 »
Cześć,
przywitam się na forum przydługim pierwszym postem.

Niedawno złożyłem zamówienie na Corollę Cross i w zamówieniu dołożyłem Meta BLE42, ale im więcej czytam to forum tym mniej wiem, a pewnie jeszcze mogę to zamówienie skorygować.
Wiem że były już te tematy wplątane w prawie każdy dłuższy wątek ale trudno się połapać, a wielu z Was ma swoje doświadczenia i wiedzę.
Są sprzeczne opinie - jedni piszą że OK, inni że mieli ale wywalili, jeszcze inni wrzucają tajemnicze stwierdzenia że badziew i w ASO nic nie instalować, albo że wątpliwa skuteczność.

Moje założenia:
- obrzeża Warszawy
- parkowanie nocami w garażu przy domu, ewentualnie w dzień przed garażem ale na ogrodzonym terenie
- czasem do miasta, na jakiś basen, do galerii, itp
- bezkluczykowe planuję i tak od razu deaktywować na stałe z menu bo mnie to zwykle bardziej denerwuje niż ułatwia

Dylemat:
- chciałbym jakieś zabezpieczenie żeby nie dało się zbyt łatwo rąbnąć samochodu, np z parkingu w galerii. Ma być skuteczne a nie tylko na sztukę.
- uprzedzając porady że AC i spokojna głowa - tak, będzie

Do wyboru jest:
1. MetaBLE i Vodafone z ASO:
Koszt BLE 700zł.
Jak rozumiem z instrukcji instalacji to są wpinane w któryś przewód i jak jest przerwany obwód to nie ma trybu READY - czyli wygląda to jak killswitch tylko z pastylką i w Toyocie mają obcykany jakiś obwód który nie powoduje błędów jeśli rozpięty.
Istnieje (duże) ryzyko że montaż będzie badziewny, po łebkach i na widoku, a ja lubię jak coś jest dobrze zmontowane i skuteczne a nie tylko atrapa.
Biorąc pod uwagę że montują to w Mszczonowie to pewnie po drodze zaginie informacja gdzie to dokładnie zamontowali i w razie czego szukaj se sam gdzieś pod deską jak chcesz to wywalić. Co prawda pewnie i tak są może ze 2 miejsca na szybki montaż - okolice kierownicy/bezpieczników albo schowek po prawej.
Ale za to nikt sie nie przyczepi w ASO że gwarancja itd.

2. Rozmaite canlocki poza ASO, w tym także QSAFE i podobne, jak rozumiem są wpięte w CAN przelotką i blokują ataki can injection przez ciągłe spamowanie magistrali komunikatem blokujacym rozruch. Przynajmniej ja bym tak to zrobił ale zgaduję.
QSAFE w ASO już nie montują prawdopodobnie przez to że wycisza alarmy o prędkości i nie chcą żeby ktoś się przyczepił.

3. Rzeźbienie swoich rozwiązań ale to będzie eksperymentowanie z killswitchem, niekoniecznie się uda bo system skomplikowany i mam tylko 1 pomysł, którego i tak nie sprawdzę zanim nie dostanę samochodu. Nie boję się śrubokręta ani kabli, ale może się to okazać niewykonalne w zadowalającym stopniu.

Pisałem pytanie do TCE czy montaż np QSAFE ma wpływ na gwarancję to odpowiedzieli, ale tak że nie wiadomo, bo może tak a może nie.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2026, 21:24:29 wysłana przez weasel123 »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
Odp: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2026, 07:09:41 »
W grudniu 2025 odebrałem C-HR. Wybrałem Vodafone, bo miałem to zabezpieczenie w poprzedniej Yaris Cross i nie miałem żadnych problemów (należy wynieniać baterię w karcie proxy co 6-7 miesiecy. Teraz montują nową wersję z samousypiającą się kartą (żółta dioda). Jak inne Canlocki blokuje magistralę CAN i ma syrenę, jest to immo z alarmem. Też się tu naczytałem sceptyków, ale...
Dodatkowo wykupiłem GAP na 5 lat i śpię spokojnie. Generalnie jak się złodziej uweźmie na twój egzemplarz, to nie ma zmiłuj :)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2026, 07:18:48 »
Jak inne Canlocki blokuje magistralę CAN

nie blokuje magistrali + nie przesyła odpowiednich komend do sterowników ECU
blokada występuje wyłącznie na komunikację z gniazdem OBD..
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2026, 10:26:45 »
No właśnie, stąd mój dylemat.
Te montowane w ASO to żaden canlock tylko przecięty kabelek od komunikacji CAN, z tego co piszesz to od OBD - dlaczego to blokuje uruchomienie nie wiem, ale widocznie port OBD ma jakiś swój węzeł CAN który jak nie gada do węzła CAN sterującego silnikiem to nie pokaże READY (zgadza się??).
Czyli killswitch tylko sterowany zdalnie pastylką jeśli dobrze kombinuję.
Niby jakieś zabezpieczenie to jest, pod warunkiem że zamontowane zgodnie z dobrymi praktykami a nie na odwal że można to pudełko łatwo odczepić i złączyć przecięty kabel w minutę.
Dylemat jest taki czy to zabezpieczenie ASO jest faktycznie warte zachodu, potencjalnego badziewnego montażu (który w jakimś tam stopniu pewnie można poprawić),  użerania się z bateriami w pastylkach, jakimiś PINami, itd.
Kwestii ceny nie poruszam, bardziej skuteczności.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2026, 10:46:22 »
pewnie jeszcze mogę to zamówienie skorygować
dołóż bearlocka

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2026, 10:58:58 »
dołóż bearlocka

Nie chcę dokładać kolejnych, chcę jedno sensowne.
Blokady mechaniczne OK ale pewnie jak się zostawia samochód na cały dzień/noc, ale jak chcesz na 1-2 godziny gdzieś wyskoczyć to słabe tak w kółko tym mieszać.

Jak mam dać bearlocka+BLE bo BLE nieskuteczne to wolę nie instalować tego w ASO w ogóle i szukać gdzieś na zewnątrz lepszego rozwiązana (canlock albo coś.. ).

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2026, 11:18:33 »
Jak darmo wcisną to bierz Cobre jako alarm na otwarcie drzwi i szybę, a jako zabezpieczenie zamontuj SEO Canblu lub jak chcesz to samo urządzenie droższe to Canlock.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2026, 11:21:12 wysłana przez alpha540i »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2026, 11:35:56 »
Osobiście w swoim następnym aucie nie będę zakładał nic w ASO bo montują to byle jak, kable latają, na elementach widać gdzie je podważali bo robią to na odp...
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2026, 11:37:58 »
ASO to nie jest jeden twór i jeden montażysta. Montowali mi w dwóch różnych ASO i wszystko bez zarzutu. Nie ma co generalizować.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2026, 11:58:49 »
Jak darmo wcisną to bierz Cobre jako alarm na otwarcie drzwi i szybę, a jako zabezpieczenie zamontuj SEO Canblu lub jak chcesz to samo urządzenie droższe to Canlock.

W ASO za BLE i COBRA trzeba dopłacać coś koło 800zł.
Czy ktos ma jakieś doświadczenia z Canblu, szczególnie jeśli chodzi o upierdliwość w użytkowaniu?
Pewnie nikt nie wie jak to działa bo wiadomo, ale ze szczątkowych opisów wnioskuję że wpinają to w CAN przejściówką.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2026, 12:11:26 »
Po moich doświadczeniach z różnych ASO różnych marek mam wrażenie że większość klientów po prostu nie widzi, albo nie wie na co patrzeć.
To nie jest tak że te kable ordynarnie wiszą na oczach, ale nie są jakoś sensownie włożone za podsufitkę, zabezpieczone tylko sobie biegnie ten kabel między podsufitką a szybą. 99,999999% klientów tego nie zobaczy bo auto w leasingu, nie ich, lub zwyczajnie mają w nosie.

Ja widzę. Irytuje mnie to niezmiernie.

Znajomy odbierał nowe auto w Hondzie, on nie widzi nic, ja widzę kilka głębszych rys, a na tylnym słupku koliste ślady jakby ktoś to brudną szmatą wytarł. Nasz kluczyk do C-HR, ten piano black dostaliśmy już porysowany, ale że wiem ze użytkowniczka i tak zaraz porysuje w torebce to już nie robię problemu.

Takie coś po prostu wk*rwia bo nie po to kupuje nowe auto żeby ktoś za mnie go zużywał, ale jestem w takiej mniejszości że i tak nic nie ugram.

Najchętniej kupił bym używane i chociaż coś zaoszczędził ale chce najnowszych technologii i jestem niecierpliwy, a Toyota wiecznie jest lata za wszystkimi więc tu żeby dostać coś rywalizującego technologicznie z Golfem mk8 (2020) to trzeba wziąć nowe.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2026, 12:15:31 »

W ASO za BLE i COBRA trzeba dopłacać coś koło 800zł.
Czy ktos ma jakieś doświadczenia z Canblu, szczególnie jeśli chodzi o upierdliwość w użytkowaniu?
Pewnie nikt nie wie jak to działa bo wiadomo, ale ze szczątkowych opisów wnioskuję że wpinają to w CAN przejściówką.
Canblu montuję ok 30-40szt rocznie, wiem jak działa. Mi za 1pln założyli Cobre więc wziąłem.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2026, 12:21:07 »
Canblu montuję ok 30-40szt rocznie, wiem jak działa. Mi za 1pln założyli Cobre więc wziąłem.

A tak bezstronnie jeśli to możliwe - czy za 800zł wziąłbyś coś z ASO czy raczej canblu drożej ale wiedząc jak działa?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2026, 12:49:43 »
Moje zdanie niewiele wniesie. Za 800 to bym nie brał. Z olx za 150 bym kupił nową Cobre i sobie za darmo założył. 800 jak dla klienta to super cena za Cobre o ile montaż dobry. Canblu dla klienta to dużo drożej wychodzi a nie chroni przed wejściem do auta. Właśnie dlatego polecam 2 zabezpieczenia, cobra jako alarm, blue jako immobilizer.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2026, 12:51:47 wysłana przez alpha540i »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2026, 13:19:20 »
Dostałem Cobrę w cenie auta, więc też wziąłem. Montaż bez zastrzeżeń.
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl