Cześć,
przywitam się na forum przydługim pierwszym postem.
Niedawno złożyłem zamówienie na Corollę Cross i w zamówieniu dołożyłem Meta BLE42, ale im więcej czytam to forum tym mniej wiem, a pewnie jeszcze mogę to zamówienie skorygować.
Wiem że były już te tematy wplątane w prawie każdy dłuższy wątek ale trudno się połapać, a wielu z Was ma swoje doświadczenia i wiedzę.
Są sprzeczne opinie - jedni piszą że OK, inni że mieli ale wywalili, jeszcze inni wrzucają tajemnicze stwierdzenia że badziew i w ASO nic nie instalować, albo że wątpliwa skuteczność.
Moje założenia:
- obrzeża Warszawy
- parkowanie nocami w garażu przy domu, ewentualnie w dzień przed garażem ale na ogrodzonym terenie
- czasem do miasta, na jakiś basen, do galerii, itp
- bezkluczykowe planuję i tak od razu deaktywować na stałe z menu bo mnie to zwykle bardziej denerwuje niż ułatwia
Dylemat:
- chciałbym jakieś zabezpieczenie żeby nie dało się zbyt łatwo rąbnąć samochodu, np z parkingu w galerii. Ma być skuteczne a nie tylko na sztukę.
- uprzedzając porady że AC i spokojna głowa - tak, będzie
Do wyboru jest:
1. MetaBLE i Vodafone z ASO:
Koszt BLE 700zł.
Jak rozumiem z instrukcji instalacji to są wpinane w któryś przewód i jak jest przerwany obwód to nie ma trybu READY - czyli wygląda to jak killswitch tylko z pastylką i w Toyocie mają obcykany jakiś obwód który nie powoduje błędów jeśli rozpięty.
Istnieje (duże) ryzyko że montaż będzie badziewny, po łebkach i na widoku, a ja lubię jak coś jest dobrze zmontowane i skuteczne a nie tylko atrapa.
Biorąc pod uwagę że montują to w Mszczonowie to pewnie po drodze zaginie informacja gdzie to dokładnie zamontowali i w razie czego szukaj se sam gdzieś pod deską jak chcesz to wywalić. Co prawda pewnie i tak są może ze 2 miejsca na szybki montaż - okolice kierownicy/bezpieczników albo schowek po prawej.
Ale za to nikt sie nie przyczepi w ASO że gwarancja itd.
2. Rozmaite canlocki poza ASO, w tym także QSAFE i podobne, jak rozumiem są wpięte w CAN przelotką i blokują ataki can injection przez ciągłe spamowanie magistrali komunikatem blokujacym rozruch. Przynajmniej ja bym tak to zrobił ale zgaduję.
QSAFE w ASO już nie montują prawdopodobnie przez to że wycisza alarmy o prędkości i nie chcą żeby ktoś się przyczepił.
3. Rzeźbienie swoich rozwiązań ale to będzie eksperymentowanie z killswitchem, niekoniecznie się uda bo system skomplikowany i mam tylko 1 pomysł, którego i tak nie sprawdzę zanim nie dostanę samochodu. Nie boję się śrubokręta ani kabli, ale może się to okazać niewykonalne w zadowalającym stopniu.
Pisałem pytanie do TCE czy montaż np QSAFE ma wpływ na gwarancję to odpowiedzieli, ale tak że nie wiadomo, bo może tak a może nie.