Autor Wątek: Podgrzewanie fotela - awaria  (Przeczytany 1080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Podgrzewanie fotela - awaria
« dnia: 05 Lutego 2026, 08:17:22 »
Witam, jeszcze przed zakupem auta przeczytałem a przynajmniej przejrzałem całe forum. Całe. Po zakupie jako tako rzucam okiem ale chyba nie pamiętam żeby tu ktokolwiek zgłaszał taki problem.
Mam ravkę w exe a więc z grzanymi i wentylowanymi siedzeniami z przodu. To że pewnie przez to stosunkowo słabo grzeją to wszyscy wiemy. Ja jestem zimnolubny, cały czas nawet w tych mrozach jeździłem w dość cienkiej kurtce i z max ogrzewaniem bo nawet ponad godzina jazdy często nie wystarczała aby stwierdzić "aaa za ciepło mi już, wyłączę grzanie". Do czasu... (cd. za dwa akapity)

Szukaliśmy dla żony auta ev i chyba wymyśliłem BMW i3. Przekopując fora i YT znalazłem apkę dzięki której można wiele ciekawych opcji w tym aucie włączyć od trybu sport po regulację grzania foteli. Dla każdego z 3 stopni ogrzewania można osobno ustawić temperaturę, domyślnie jest to bodajże 36C dla Lo, 38C dla Med i 42C dla Hi. Wtedy pomyślałem że w sumie super opcja, szkoda że w ravce tak się nie da...

No i wracając; chyba "da". W piątek czyli 30 stycznia zauważyłem/poczułem że mnie fotel zaczyna "przypalać". Jednak chyba auto ma tego typu termostat temperaturowy bo u mnie właśnie on padł w oparciu. Obecnie po 4 do max 6min jestem zmuszony wyłączyć grzanie fotela bo mnie zaczyna nieprzyjemnie grzać w plecy jednocześnie jeszcze czując chłód od siedzenia które nie zdążyło się dobrze rozgrzać. Nie ma żadnego znaczenia czy grzanie ustawię na 1,2 czy 3; po ok. 4 minutach już wyczuwam bardzo wyraźnie ciepło na plecach nawet w aucie startującym od -10C. W HA nie widzę żadnych różnic w poborze prądu; ten jest cały czas znikomy i niemierzalny (za to np. przednia szyba to prawie kilowat wciąga z tego co pamiętam ;p) więc stawiam tu raczej na termostat niż jakieś dziwne przebicie przez które w oparcie idzie więcej prądu niż powinno.

Czy to faktycznie termostat? Da się to naprawić i jak? Gdzie go w ogóle szukać? Skrzypią mi fotele więc na wiosnę i tak zamierzałem je ogarnąć no ale żeby ogrzewanie padło...?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Podgrzewanie fotela - awaria
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2026, 11:06:51 »
Z twojego opisu wynika, że faktycznie coś może być nie tak. Ja mam porównanie do Tucsona w którym to grzanie było generalnie dużo mocniejsze i w ravce jakoś nie doświadczyłem żeby mocno grzało. Raczej rzadko tego używam i jeśli juz to na 1-2. Na logikę jakiś termostat powinien być z tym, że spodziewałbym się że działa globalnie na cały fotel, a nie osobno siedzenie i oparcie. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2026, 14:07:30 »
zauważyłem/poczułem że mnie fotel zaczyna "przypalać"
Zauważyłem to samo, też mam exe. Ale też zauważyłem, że " przypala" tylko, kiedy na zewnątrz jest zimniej niż minus 15. Dziś przy minus 3 działa normalnie, więc nic z termostatem się nie zepsuło.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2026, 14:19:36 »
Ale też zauważyłem, że " przypala" tylko, kiedy na zewnątrz jest zimniej niż minus 15.

A to ciekawostka, u mnie na pewno nie działa bo wczoraj przy -9C było to samo ale też masz tak że siedzenie jeszcze nie przestanie być zimne a plecy już są gorące? Mam to auto niespełna dwa lata i dopiero od piątku to zauważyłem a bywało wcześniej zimniej... zaraz wsiadam do auta, jest -4,4C to sprawdzę czy cokolwiek to zmieni a jutro postaram się ze znajomym podejść; ma termowizję w telefonie to porównam mój fotel i pasażera jak się nagrzewają.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2026, 14:27:29 »
Temperatura na zewnątrz ma wpłym na grzanie moim zdaniem i łatwo to sprawdzić regulacją temperatury klimy. Mam Tucsona który ma funkcję powiązania ogrzewania fotela i kierownicy z ustawieniem klimy. Jak mam np. ustawione teraz 19*C i na zewnątrz jest np. -10*C, to odpala od razu trzeci poziom fotela i drugi kierownicy, ale jak jest np. -1*C to najczęściej tylko pierwszy poziom, ale jak zwiększę np. do 24*C to odpala wyższy.
Pewnie w Toyocie również rośnie moc grzania, w zależności od potrzeby.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2026, 12:30:04 »
A to ciekawostka, u mnie na pewno nie działa bo wczoraj przy -9C było to samo ale też masz tak że siedzenie jeszcze nie przestanie być zimne a plecy już są gorące? Mam to auto niespełna dwa lata i dopiero od piątku to zauważyłem a bywało wcześniej zimniej... zaraz wsiadam do auta, jest -4,4C to sprawdzę czy cokolwiek to zmieni a jutro postaram się ze znajomym podejść; ma termowizję w telefonie to porównam mój fotel i pasażera jak się nagrzewają.
Ja mam auto od 2022 i nigdy wcześniej tego nie zauważyłem, do momentu, kiedy przyszła prawdziwa zima. Przy dużych mrozach plecy dosłownie pieką od podgrzewania i szybciej się nagrzewa fotel. Na siedzisku tego tak nie czuć, a na oparciu owszem. Zmniejszam po prostu ogrzewanie na pierwszy poziom.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2026, 12:35:49 »
Była poprawka oprogramowania na działanie panelu klimatyzacji w kwestii grzanych taboretów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2026, 12:45:11 »
Dobra. Mam zdjęcia.
Nie posądzałbym Toyoty o jakieś algorytmy grzania zimą czy latem, imo zawsze to działa tak samo czyli "średnio" a że zawsze grzeje do danej temperatury to wiadomo że to zrobi większe wrażenie jak na dworze jest -20C niż +10C.
W skrócie; problem nie wynika z tego że coś się z oparciem stało i grzeje do oporu tylko z siedziskiem które przestało grzać całkowicie a pewnie w nim jest ten termostat. Grzanie na obu fotelach ustawione na 1 stopień z 3 czyli na minimum, u pasażera oparcie i siedzenie nagrzało się tak do ~+8C to u mnie oparcie do +30C. Temp po ok 11min pracy w ok +1C na dworze, nawiew na kabinę był wyłączony całkowicie.

Trochę obsługa aplikacji leżała a nie miałem czasu na zabawę... niemniej widać problem gołym okiem.
Była poprawka oprogramowania na działanie panelu klimatyzacji w kwestii grzanych taboretów
A to ciekawostka, coś więcej wiesz? Może podkręcili nieco temp żeby w wentylowanych fotelach były cieplejsze...? Na tylnej kanapie grzanie fotela jest znacznie efektywniejsze i faktycznie czuć ciepło.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2026, 13:36:36 »
Jeżeli siedzisko przestało grzać, to jakby zanikło połączenie między siedziskiem a oparciem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2026, 23:08:43 »
...jakby cała moc przeznaczona na fotel, poszła tylko w oparcie.
Walnięcie obwodu w siedzisku?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl