Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Lutego 2026, 17:09:50 »
Znam prywatnie sporo serwisantów z autoryzowanych stacji . Kogo nie zapytasz prywatnie o części czy olej to wszyscy mają po okazyjnej cenie co chcesz . Jak myslisz  z kąd .  Nie udowodnisz wymiany oleju czy części bo zazwyczaj nie masz wglądu na salę napraw . Wyjątkiem jest tylko  śkoda i to nie wszędzie . Są kamery ale to nic nie daje bo nie jesteś w stanie stwierdzić na 100% co jest  robione . Tak mechanicy dorabiają do pensji .... Tak więc robię sam i wiem że jest zrobione ....
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Lutego 2026, 18:03:07 »
Nie udowodnisz wymiany oleju czy części bo zazwyczaj nie masz wglądu na salę napraw . Wyjątkiem jest tylko  śkoda i to nie wszędzie . Są kamery ale to nic nie daje bo nie jesteś w stanie stwierdzić na 100% co jest  robione . Tak mechanicy dorabiają do pensji .... Tak więc robię sam i wiem że jest zrobione ....

Dokładnie i dlatego nie widzę sensu żebym kupił własny olej i inne filtry nawet najlepsze porównywalnie cenowo i też nie dowiesz no chyba że sam zrobisz inspekcję ,a to zależy od serwisu czy zgodzą i wątpię czy ktoś by wpuścił zasłaniają przepisami BHP. Jeżeli masz zaufanego przyjaznego i jesteś stałym klientem w prywatnym serwisie to jest szansa że cię wpuszczą. W moim przypadku u Colina mam pełne zaufanie że nie musiałem pełną inspekcję bo wysłali mi zdjęcia co było zrobione poza wymianą oleju, bo tam nie ma co patrzeć. Pamiętam w ASO Kielce miałem możliwość przez okno w poczekalni zobaczyć co się dzieje z moim wozem to okazuje się że sprytnie podstawili dużą furgonetkę  zasłaniając widok mojego pojazdu więc marna szansa z tym co było zrobione.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Lutego 2026, 19:17:30 »
Pytałem o poważne i kosztowne awarie a nie o coś co można samemu minimalnym kosztem naprawić. Coś co spowoduje, że płacenie za przeglądy gwarancyjne będzie miało ekonomiczny sens.
Wiązka AWD chociażby, kosztujące już min. 15k?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Lutego 2026, 19:58:26 »
Znam prywatnie sporo serwisantów z autoryzowanych stacji . Kogo nie zapytasz prywatnie o części czy olej to wszyscy mają po okazyjnej cenie co chcesz . Jak myslisz  z kąd .  Nie udowodnisz wymiany oleju czy części bo zazwyczaj nie masz wglądu na salę napraw . Wyjątkiem jest tylko  śkoda i to nie wszędzie . Są kamery ale to nic nie daje bo nie jesteś w stanie stwierdzić na 100% co jest  robione . Tak mechanicy dorabiają do pensji .... Tak więc robię sam i wiem że jest zrobione ....
To jest akurat patologia, która powinna być karana z urzędu i niestety też się czegoś takiego obawiam w ASO, ale faktycznie średnio jest co z tym zrobić oprócz schowania jakiejś kamery (może typu GoPro?) pod maską, żeby zobaczyć co się działo, chociaż to pewnie średnio legalne też.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Lutego 2026, 22:25:07 »
A propos kamer w ASO to gdy mialem Tucsona zawsze po odbiorze z serwisu miałem odpiete zasilanie z kamerki. W Toycie to się nie dzieje ale nie mam trybu parkingowego więc widac tylko wjazd i wyjazd.
Jednak uważam że to teorie spiskowe z tym niewymienianiem oleju. To że akurat mechanicy znajomym oferuja olej w dobrej cenie to przeciez mogą być "niedokladności pomiaru" w pobieraniu go z beczki. Ja przy każdym aucie które w ciagu dnia robi gdzies mu umknie 100ml to kilku dniach ma piatkę do opchnięcia. A i tak ryzykują. Nie popadajmy z tym w paranoję. Może i to czy owo zrobią po łebkach ale zakladanie, że nie zrobią nic jest grubą przesadą.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Lutego 2026, 22:31:12 »
A propos kamer w ASO to gdy mialem Tucsona zawsze po odbiorze z serwisu miałem odpiete zasilanie z kamerki. W Toycie to się nie dzieje ale nie mam trybu parkingowego więc widac tylko wjazd i wyjazd.
Jednak uważam że to teorie spiskowe z tym niewymienianiem oleju. To że akurat mechanicy znajomym oferuja olej w dobrej cenie to przeciez mogą być "niedokladności pomiaru" w pobieraniu go z beczki. Ja przy każdym aucie które w ciagu dnia robi gdzies mu umknie 100ml to kilku dniach ma piatkę do opchnięcia. A i tak ryzykują. Nie popadajmy z tym w paranoję. Może i to czy owo zrobią po łebkach ale zakladanie, że nie zrobią nic jest grubą przesadą.
Problem, że rejestrator raczej dużo nie zarejestruje chyba jak maska będzie podniesiona, czyż nie? Też składniam się do tego, że mogą podbierać niż robić coś takiego, ale nasłuchałem się sporo podobnych historii i najzwyczajniej jestem mocno sceptyczny, a dla nowego auta chciałbym jak najlepiej, dlatego też wymieniłem dodatkowo olej po dotarciu (o ile wymienili, hehe).

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lutego 2026, 23:55:23 »
A co odpinania kamerek to jeden z serwisów Toyoty (krakowski) kamerka zawsze odpięta. A ostatnie serwisy Toyota w Nowym Targu, wtyczki od kamerki nie tykali. 

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Lutego 2026, 08:56:55 »
Problem, że rejestrator raczej dużo nie zarejestruje chyba jak maska będzie podniesiona, czyż nie? Też składniam się do tego, że mogą podbierać niż robić coś takiego, ale nasłuchałem się sporo podobnych historii i najzwyczajniej jestem mocno sceptyczny, a dla nowego auta chciałbym jak najlepiej, dlatego też wymieniłem dodatkowo olej po dotarciu (o ile wymienili, hehe).
A ja uważam że pewne czynności szpiegowskie dotyczą osób które mają same dużo za kołnieżem. One zazwyczaj boją się samego siebie u kogoś innego.
Znam pracowników różanych  ASO i wiedząc o pewnych historiach za kulisowych nie uważam że trzeba się nad wyraz bać przy czynnościach serwisowych. Oczywiście to nie oznacza że gdzieś w Polsce przy tysiącach zatrudnionych osób nie znajdzie się jakaś która będzie czarną owca ale nie można popadać w paranoję.

Zresztą znam osobiście pana który przez grupy miłośników aut z Francji nagłaśniał jak mu oleje kradną podczas wymiany. Jeden człowiek a wyprodukował milion postów zmieniając w 100% rzeczywistość. A prawda jest trochę inna bo "nieufny" życiowo Misio ma zakaz wjazdu na place wszystkich warsztatów w okolicy, w ASO obchodzą się z nim jak że zgniłym jajkiem a sąsiedzi z osiedla trzymają się z daleka bo tam też już latał i nagrywał źle ustawione rowery. I tak Misiów jest naprawdę sporo...
Niestety fejk wiadomości rozchodzą się bardzo szybko a psychika jest na to podatna.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Lutego 2026, 11:53:27 »
kołnieżem
Sorki "rz"  zakulisowo :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2026, 11:59:09 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Lutego 2026, 11:58:24 »
Chińczycy ponoć zażądali od Tesli dostępu do kodów źródłowych oprogramowania a wszelkie dane dotyczące poruszania się samochodów tej marki po terenie Chin miały być gromadzone na serwerach w Chinach. Dla Chińskiego auta wykonać skan 3D terenu, przesłać dźwięk i obraz to zapewne pestka dlatego one jak i Tesle nie mogą wjeżdżać na tereny jednostek wojskowych w Polsce.

To tak w kwestii szpiegowania przez tych co mają co nieco za uszami. Szpiegować to my ale nie nas.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2026, 12:13:43 wysłana przez przmor »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Lutego 2026, 14:56:03 »
nowego auta chciałbym jak najlepiej, dlatego też wymieniłem dodatkowo olej po dotarciu (o ile wymienili, hehe).
A ja uważam że pewne czynności szpiegowskie dotyczą osób które mają same dużo za kołnieżem. One zazwyczaj boją się samego siebie u kogoś innego.
Wiesz co, ja po prostu chciałbym mieć pewność, że mi wymienili olej, zwłaszcza jeżeli płacę za niego krocie.

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Lutego 2026, 12:59:16 »
Ja to w Corolli (1.6) przy przegladach wszystkie czesci mam swoje, filtry, podkladki, olej, pianke, swiece itd
Nigdy nie robili problemu

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Lutego 2026, 12:54:55 »
Tak mechanicy dorabiają do pensji ....

Dwa tygodnie temu miałem obsługę w ASO po 90 tys. km. Zapomniałem uprzedzić, żeby nie wymieniali baterii w kluczyku i pestce od ble, bo niedawno sam sobie wymieniłem. Wczoraj nie mogłem uruchomić auta i bingo, wsadzone stare, innej marki niż ja włożyłem. W baterii w ble napięcie było 2,7V, była nawet markowa ale przyrdzewiała - serwisant zarobił parę złotych.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Lutego 2026, 23:32:41 »
Przyznam, że nie chce mi się w to uwierzyć. Podaj w jakim ASO, bo albo to jest hejt albo skandal.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Lutego 2026, 13:07:51 »
Mogę tylko dodać, że pierwszą taką sytuację miałem po pierwszym przeglądzie po 15 tys. km.
Możesz sobie oceniać to co napisałem jak chcesz, nic mi do tego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl